1.12.17

ΔΕΙΤΕ - Με αυτά τα ποτά έκαναν κεφάλι οι αρχαίοι!

Οι άνθρωποι πνίγουν τις έγνοιες τους στο ποτό εδώ και χιλιετίες.

Όπως υποδεικνύουν εξάλλου οι ανθρωπολόγοι, το αλκοόλ ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους για να μετατραπεί ο άνθρωπος από τροφοσυλλέκτη σε καλλιεργητή και να φτιάξει οργανωμένες κοινωνίες!
Είτε το χρησιμοποιούσαν σαν γιατρικό είτε σαν κοινωνικό λιπαντικό, το αλκοόλ διαδραμάτισε τον δικό του ρόλο στο διάβα της ανθρώπινης ιστορίας συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εξέλιξη των κοινωνιών.
Και τα παρακάτω το δείχνουν αυτό και με το παραπάνω…

Το παλιότερο αλκοόλ που βρέθηκε ποτέ

fgkgirfofgdrgdgsfseth1
Ήταν στην Κίνα και σχετικά πρόσφατα (2004) όταν η σκαπάνη έφερε στο φως τις παλιότερες αποδείξεις για ανθρώπινη κατανάλωση αλκοόλ. Χημική ανάλυση σε ένα σπασμένο πήλινο αγγείο έδειξε ότι οι Κινέζοι τα έτσουζαν ήδη από το 7000 π.Χ. Όλα τα κεραμικά μάλιστα που εξετάστηκαν περιείχαν ίχνη του ίδιου τύπου ποτού, καμωμένου από ρύζι, μέλι και φρούτα.
Μέλι, σταφύλια και τα άλλα συστατικά του κινεζικού ποτού έφτιαχναν έναν αλκοολούχο ρόφημα με όλη τη μαγιά και τη ζάχαρη που χρειάζεται για τη ζύμωση.

Το κρασί του φαραώ Σκορπιού Α’

fgkgirfofgdrgdgsfseth2
Μέσα στις σκιές της ιερής νεκρόπολης Άβυδου της Αιγύπτου και ειδικά στον τάφο του θινίτη φαραώ ήταν που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι το παλιότερο κρασί της Αιγύπτου. Η αρχαία αυτή σπονδή των 5.000 ετών ήταν αναμεμειγμένη με βοτάνια, όπως κορίανδρο, μέντα και φασκόμηλο, αλλά και ρετσίνι.
Κάποια από τα συστατικά ήταν εκεί μόνο για τη γεύση, ενώ κάποια άλλα είχαν θεραπευτικές ιδιότητες, κάνοντας το αλκοόλ σωστή πανάκεια! Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν για τα θαυματουργά αιγυπτιακά κοκτέιλ από πάπυρο του 1850 π.Χ., αν και πλέον το κρασάκι των φαραώ πάει σαφώς πολύ πιο πίσω στην Ιστορία. Ο οίνος του Σκορπιού Α’ είναι μάλιστα παλιότερος και από την ανάπτυξη της αιγυπτιακής αμπελουργίας, την ίδια ώρα που θεραπευτικά αλκοολούχα συναντάμε και στην αρχαία Κίνα…

Το παλιότερο ευρωπαϊκό κρασί

fgkgirfofgdrgdgsfseth3
Είναι φυσικά ελληνικό! Ήταν το 2013 όταν υπολείμματα ενός κρασιού 6.200 ετών ανακαλύφθηκαν σε αμφορείς του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων (Ντικιλί Τας), που χρονολογείται από τη Νεολιθική Εποχή. Η χημική ανάλυση των κεραμικών έδειξε ίχνη τρυγικού οξέος (ταρταρικού οξέος), ενός από τα βασικά υποπροϊόντα της ζύμωσης που συναντάμε στο κρασί.
Η ανακάλυψη ανέτρεψε το προηγούμενο παλιότερο κρασί που είχε εντοπιστεί στην Αρμενία και ήταν ηλικίας 6.100 ετών. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πια ότι η παραγωγή αλκοόλ ήταν από τους σημαντικότερους πυλώνες του προϊστορικού οικισμού Ντικιλί Τας, καθώς μέσα σε νεολιθικό σπίτι ανέσυραν οινοποιητικά εργαλεία που χρονολογούνται από το 4500 π.Χ.

Η ζύμωση στην Εποχή του Σιδήρου

fgkgirfofgdrgdgsfseth4
Μέσα σε αρχαίο ταφικό μνημείο της Σουαβίας (νοτιοδυτική Γερμανία), η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα χάλκινο καζάνι που περιείχε ίχνη ζύμωσης ηλικίας 2.500 ετών. Το δοχείο φιλοξενούσε άλλοτε 14 λίτρα αλκοολούχου σκευάσματος προορισμένου για τον Κάτω Κόσμο. Η χημική ανάλυση αποκάλυψε ότι το ποτό αποτελούνταν από κριθάρι, μαγιά, μέλι και δυόσμο.
Αμερικανικό αποστακτήριο βάλθηκε μάλιστα να αναβιώσει την αρχαία συνταγή και το αποτέλεσμα ήταν ένα κρασί με 8% αλκοόλ που θύμιζε αρκετά παλαιωμένο πόρτο. Η γεύση του δεν ήταν βέβαια με τα σημερινά δεδομένα ικανοποιητική ώστε να κυκλοφορήσει στην αγορά…

Το κελάρι των Χαναανιτών

fgkgirfofgdrgdgsfseth5
Το παλιότερο γνωστό κελάρι της Μέσης Ανατολής βρίσκεται στο σημερινό Ισραήλ και στεγάζει 40 πελώρια κεραμικά βάζα για τη φύλαξη μεθυστικών παρασκευασμάτων. Τα περισσότερα περιείχαν μάλιστα ρητίνες και βοτάνια, όπως μέντα, μύρτιλα και άρκευθο, και το μείγμα πρέπει -κατά τους αρχαιολόγους- να είχε γεύση ρετσίνας αναμειγμένη με σιρόπι για τον βήχα.
Το κελάρι βρέθηκε στη σημαντικότερη πόλη της Δυτικής Γαλιλαίας εκείνη την περίοδο, την Τελ Κάμπρι των Χαναναίων, που ξέραμε από περγαμηνές για την παραγωγή και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, αν και δεν είχαν βρεθεί ποτέ τα περιγραφόμενα σκευάσματα. Η Τελ Κάμπρι καταστράφηκε από σεισμό περί το 1600 π.Χ., σώθηκε όμως ένα κελάρι. Από το παλάτι μάλιστα της πόλης ανασύρθηκαν τοιχογραφίες μινωικού στιλ…