10.12.17

Σε λειτουργία το πρώτο Ολοκληρωμένο Κέντρο Έρευνας Καρκίνου στην Αθήνα

Η ίδρυση του κέντρου αποτελεί πρωτοβουλία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ολοκληρωμένο Κέντρο Έρευνας Καρκίνου αποκτά η Αθήνα, με στόχο την ενίσχυση της διεπιστημονικής έρευνας για τον καρκίνο και την βελτίωση της ζωής των ασθενών. Η έναρξή του έγινε σε ειδική εκδήλωση παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, υπουργών, βουλευτών, του πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα, Γενς Πλέτνερ, ακαδημαικών και επιστημόνων, εκπροσώπων των ενώσεων ασθενών, φαρμακευτικών εταιρειών και της Εκκλησίας.
Η ίδρυση του κέντρου αποτελεί πρωτοβουλία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου DKFZ και την Helmholtz Association, τον μεγαλύτερο ερευνητικό οργανισμό στην Ευρώπη.
Στην ψυχική στήριξη των ασθενών με καρκίνο έδωσε έμφαση κατά τον χαιρετισμό του ο Προκόπης Παυλόπουλος. Αυτές τις ασθένειες , είπε, τις αντιμετωπίζουμε με γνώμονα τον άνθρωπο και αυτή η αντιμετώπιση συνάδει με τον πολιτισμό στον δυτικό κόσμο, ενώ ευχήθηκε η προσπάθεια να βρει μιμητές.
Την στήριξη της κυβέρνησης στην προσπάθεια των επιστημόνων, μετέφερε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, τονίζοντας τη σημασία που έχει για τη χώρα μας η ίδρυση του Ολοκληρωμένου Κέντρου Έρευνας Καρκίνου στην Αθήνα.
Στην μακρά παράδοση της επιστημονικής συνεργασίας, Ελλάδας-Γερμανίας αναφέρθηκε ο Γερμανός πρέσβης Γενς Πλέτνερ, ενώ μιλώντας για το πρόσφατο παρελθόν είπε, ότι οι δύο χώρες αγωνίζονται μαζί για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού ζητήματος.
Στις μεγάλες προκλήσεις για έρευνα αναφέρθηκαν οι καθηγητές, Otmar Wiestler, πρόεδρος της Helmholtz Association και Josef Puchta, από το DKFZ, κάνοντας λόγο για στρατηγικές συνεργασίες παγκοσμίως προς όφελος της έρευνας και των ασθενών. Κατά το χαιρετισμό του ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, μίλησε για την ενίσχυση της ελληνο-γερμανικής συνεργασίας στο επιστημονικό πεδίο και την δυνατότητα αξιοποίησης του επιστημονικού προσωπικού, επισημαίνοντας τη μεγάλη ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου κέντρου σε μια μητρόπολη, όπως είναι η Αθήνα.
Στο κέντρο συμμετέχουν, εργαστήρια Ερευνητικών Κέντρων (ΕΙΕ, Δημόκριτος), το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία (Αλεξάνδρα, Παίδων «Αγία Σοφία», 'Αγιος Σάββας, Αττικό Νοσοκομείο, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»). Την πρωτοβουλία υποστηρίζουν διακεκριμένοι επιστήμονες.