21.12.17

Πηλιορείτικη συνταγή - Κότα γεμιστή απο την Πορταριά Πηλίου

Μία πηλιορείτικη συνταγή, του Γυναικείου Συνεταιρισμού Πορταριάς,  μας δίνει ένα νοστιμότατο και λαχταριστό γεύμα για τους καλεσμένους μας στο γιορτινό τραπέζι.
Κότα (από τη μαμά ή τη γιαγιά) γεμιστή ή κοτόπουλο (από τον κρεοπώλη της γειτονιάς) γεμιστό για όσους δεν θέλουν την γαλοπούλα, επιδιώκουν κάτι διαφορετικό. 
Μπορεί να χρειαστεί για την Πρωτοχρονιά ή κάποια άλλη μέρα. 

Θα χρειαστούν:
1 κότα περίπου 1,5 κιλό
½ κιλό κρεμμύδια ξερά
½ κιλό κιμά
Τα εντόσθια της κότας
Λίγο αλάτι και πιπέρι
10 κάστανα (που είναι της εποχής) βρασμένα ή ψημένα
1 κούπα λάδι

Εκτέλεση 

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι, ρίχνουμε τα εντόσθια, τον κιμά, το αλάτι και το πιπέρι.

Ρίχνουμε λίγο νερό για να βράσουν, στο τέλος ρίχνουμε τα κάστανα και κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά.

Γεμίζουμε την κότα από το κάτω μέρος και τη ράβουμε με βελόνι και κλωστή. Το ίδιο κάνουμε και στο επάνω μέρος της κότας.

Όταν τελειώσουμε, τηγανίζουμε την κότα για να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές της.

Κατόπιν τη βάζουμε, με μισή κούπα λάδι και μισή κούπα νερό, στη γάστρα και στον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου με αντιστάσεις, για περίπου μιάμιση ώρα.

Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό.

Δύο λόγια για τον γυναικείο αγροτικό συνεταιρισμό της Πορταριάς:
Όσοι έχουν επισκεφθεί το Πήλιο θα έχουν επισκεφθεί και την πανέμορφη Πορταριά.
  Όπως και τα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου, έτσι και η Πορταριά κουβαλά μνήμες και εικόνες ανεξίτηλες στον χρόνο: ωραία φύση γεμάτη μυρωδιές και αρώματα και  κρύα πεντακάθαρα νερά που αναβλύζουν από τις πηγές.
Όλοι οι επισκέπτες κυνηγούν πάντα το όμορφο και παραδοσιακό σε όλες τις μορφές του, αλλά και τους κατοίκους γεννημένοι ή όχι εδώ αυτό τους κρατά.
Έτσι γεννήθηκε και η ιδέα του Γυναικείου Συνεταιρισμού. 
 Τον Μάρτιο του 1997 περίπου 20 γυναίκες αποφάσισαν να συνεργαστούν και να προσφέρουν, στους επισκέπτες και όχι μόνο, τις αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές των γιαγιάδων με σεβασμό στην παράδοση και στον επισκέπτη χωρίς συντηρητικά και χρώματα.