27.2.18

Στους -11 η θερμοκρασία στα ορεινά

Αρκετά κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου ήταν η θερμοκρασία στα ορεινά της χώρας το ξημέρωμα της Τρίτης 27/2/2018, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 
Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στο
Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν (-11.8), στη Πτολεμαΐδα (-8.3), στην Κοιλάδα Κοζάνης (-7.8), στο Χιονοδρομικό κέντρο Σελίου (-6.2) και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (-6.1).
Ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι έπνεαν τη Δευτέρα. Μέχρι τις 10.30μμ οι ισχυρότερες ριπές ανέμου καταγράφηκαν στην Ανάφη (92 χλμ/ώρα), στο Βόλο (87 χλμ/ώρα), στο Κάβο Ντόρο (87 χλμ/ώρα), στην Αμοργό (82 χλμ/ώρα), και στην Ιερά Μονή Σιμωνόπετρας του Αγ. Όρους (79 χλμ/ώρα).
ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ: Οι βροχές των τελευταίων ημερών στην περιοχή του Πηλίου προκάλεσαν πάρα πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων καθιζήσεων στο οδικό δίκτυο. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη Ζαγορά Πηλίου κατέγραψε περίπου 800 χιλιοστά βροχής τις τελευταίες 9 ημέρες και περίπου 1400 χιλιοστά από την αρχή του έτους. Προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις. «Χάθηκαν οι δρόμοι» στο Ανατολικό Πήλιο καθώς παρασύρθηκαν από χώματα και λάσπες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φεβρουάριος μας αποχαιρετά με κακοκαιρία.
Σύμφωνα μα το αρχείο του meteo.gr πριν 6 χρόνια (27 Φεβρουαρίου 2012) είχαν δημιουργηθεί πάλι προβλήματα στις θαλάσσιες και οδικές συγκοινωνίες λόγω χιονόπτωσης και θυελλωδών ανέμων (σε Αττική, Εύβοια, Ροδόπη, Φθιώτιδα). Υπήρχαν ακόμη αποκλεισμένοι 37 οικισμοί στα Γρεβενά, ενώ εγκλωβισμένα στα οχήματά τους, για 14 ώρες, παρέμειναν 16 άτομα στο Καρπενήσι. Στο Ρέθυμνο τέλος είχαν καταγραφεί πλημμύρες. 

ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ: Επειδή είναι και …κουτσοφλέβαρος ότι θέλει κάνει  το 2001 έχει καταγραφεί  ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς αφρικάνικης άμμου, με θερμοκρασίες υψηλότερες των 20 βαθμών στη νότια χώρα και στην Κρήτη. Αλλά και το 2004: 27 βαθμοί μέγιστη θερμοκρασία στο Ρέθυμνο.

** Οι φωτογραφίες είναι πρόσφατες και στάλθηκαν  από φίλους στο  meteo.gr