17.2.18

Μια πόλωση τους σώζει

Τα γεγονότα των Ιμίων  και  της Novartis σκίασαν την μέγιστη… επιτυχία. 
Η Ελλάδα για μια ακόμη χρονιά «καταυγάζει» (σ)τον πλανήτη με τις επιδόσεις της. Κατοχύρωσε επάξια την Πέμπτη θέση, μαζί με την αντίδικο Τουρκία, στον δείκτη «μιζέριας»  που δημοσίευσε το Bloomberg (Misery Index). 
Μάλιστα από πέρυσι κάναμε ένα λαμπρό βήμα προς τα κάτω, καθώς βρισκόμασταν στην έκτη θέση. 
Ο συγκεκριμένος δείκτης αναδεικνύει τις χειρότερες οικονομίες του κόσμου, με αξιολογικό κριτήριο τις δυσοίωνες  προοπτικές τους για το 2018.  
Πάντως η Βενεζουέλα του σύντροφου Μαδούρο κρατά τα ηγετικά ηνία καθώς για δεύτερη χρονιά κατατάσσεται ενδόξως πρώτη στον συγκεκριμένο δείκτη, ενώ στα «άξια» παραδείγματα οικονομικής… ευωχίας συμπεριλαμβάνονται η Αργεντινή (που «μακάρι να είχαμε γίνει»), η Αίγυπτος  και η Νότια Αφρική. 
Στον αντίποδα βρίσκονται τα απάνθρωπα τσιράκια του διεθνούς καπιταλισμού η Ταϋλάνδη  (ως η λιγότερο μίζερη οικονομία  του πλανήτη), η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία και το …
απαύγασμα της ανθρώπινης εκμετάλλευσης από τον καπιταλισμού, η Ελβετία. 
Σαφώς και δεν εκθειάζεται με τα ανωτέρω εκ μέρους μας ο καπιταλισμός, καθώς σε άλλες  χώρες δημιουργεί κοινωνικά προβλήματα έντονης φτώχειας. Εκείνο που εκθειάζεται είναι η ορθολογική  οργάνωση, με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται το φαινόμενο των τεράστιων κοινωνικών αντιθέσεων στο εσωτερικό των χωρών αυτών, που στις χώρες του Τρίτου Κόσμου είναι καθεστώς. Εκθειάζεται π.χ. το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θύλακες απόλυτου πλούτου δίπλα σε θύλακες απόλυσης εξαθλίωσης, ότι δεν υπάρχουν ουρανοξύστες και στις παρυφές των πόλεων άθλιες παραγκουπόλεις απελπισμένων, ότι δεν στερείται ο πληθυσμός τους κοινωνικών υπηρεσιών.
Το γεγονός ότι τον Αύγουστο θα βγούμε από τα μνημόνια δεν είναι άγνωστο στους συντάκτες του σχετικού δείκτη, αλλά παρόλα αυτά μας ενέταξαν κοντά στην κορυφή της πυραμίδας. Οπερ γίνεται κατανοητό ότι και μετά την έξοδο οι μέρες δεν θα είναι ανέφελες.
Αλλά ποιος απασχολείται; Η κυβέρνηση δημιουργεί μια παραπειστική ατμόσφαιρα για τα προοπτικές της Οικονομίας, και ετοιμάζεται  ταχύρρυθμα για εύκολες λύσεις στα εθνικά ως προκάλυμμα.  Οι λύσεις μπορούν όντως να είναι εύκολες και ταχύρυθμες στο μέτρο που θα γίνουν εκ μέρους της Ελλάδας αβαρίες, τις οποίες δεν αποδεχόμασταν για  δεκαετίες.
Η Novartis «σώζει»
Παράλληλα καθ’ οδόν για τις εκλογές θα επικρατήσει κλίμα έντονης πόλωσης, δεδομένου ότι με την υπόθεση Novartis η κυβέρνηση προσπαθεί να αιχμαλωτίσει την αντιπολίτευση  αφαιρώντας της μέσω της προπαγάνδας κάθε ηθικό υπόστρωμα. Γι αυτό και έγινε όλη αυτή σκηνοθεσία με Τζανακόπουλο στον Αρειο πάγο, Παπαγγελόπουλο, Κοντονή και Πολάκη. Ηταν μήνυμα για το ποιος είναι ο επικυρίαρχος και εντολέας  στην κεντρική πολιτική σκηνή. 
Ηδη η απαξίωση έχει ξεκινήσει. Οποιος μετριοπαθής και νουνεχής τολμήσει να εκφράσει την άποψη ότι από τα ως τώρα στοιχεία (ξαναλέμε ως τα τώρα στοιχεία), στις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων, δεν συνάγεται εμπλοκή πολιτικών προσώπων, σπιλώνεται ως υπηρέτης της διαπλοκής, της μίζας, των ύποπτων συναλλαγών. Ως ύποπτος αυτών που κατέστρεψαν τη χώρα (στους οποίους υπενθυμίζουμε – γιατί έχουμε ξαναγράψει – δεν συμπεριλαμβάνεται ο Καραμανλής της εκρηκτικής ανόδου της φαρμακευτικής δαπάνης περί το 160% με την κατάργηση της λίστας. Τι φταίει, είχε «άγνοια» κατά τον προστατευόμενο μάρτυρα).
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον άλλο αφήγημα. Απέτυχε παταγωδώς στην Οικονομία, τα μέτρα του 3ου μνημονίου είναι και μπροστά μας με τις συντάξεις και το αφορολόγητο, οσονούπω έρχονται και άλλα τιμαλφή όπως  ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό και πρώτη κατοικία μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Επιβάλλεται εφαρμογή μέτρων 1,9 δισ. για το 2018 και συνολικά 7 δισ. μέχρι το 2022. Προαλείφεται επίσης αυστηρότερη επιτήρηση απ΄ό,τι στις υπόλοιπες χώρες που βρέθηκαν σε μνημόνια (κατά τους Ρέγλινγκ και Βίζερ).
Στο μόνο που μπορούν να επενδύσουν είναι το περίφημο, κατακρεουργημένο – και δανεικό από την ιστορία της Αριστεράς, στην οποία δεν ανήκουν – «ηθικό πλεονέκτημα». Η υπόθεση Novartis προσφέρεται ως προκάλυμμα προκειμένου να δημιουργήσουν τοξικό προπέτασμα μέσω του οποίου μπορεί να οδηγήσουν οψέποτε τη χώρα σε εκλογές. Ετσι κι αλλιώς η δικαστική διερεύνηση της Novartis θα κρατήσει πολύ.
Επειδή δε το κοινωνικό σύνολο δεν είναι ενιαίο, υπάρχουν πολλά ευήκοα ώτα στους ισχυρισμούς τους. Δεν αναφερόμαστε στους εντεταλμένους - και δημοσιογράφους ανάμεσά τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατορθώσει να εναρμονισθεί με το απλοϊκό κοινό αίσθημα ευρέων στρωμάτων, ότι χρεοκοπήσαμε επειδή οι προηγούμενοι  τα έφαγαν (μόνοι τους), και με τη λούμπεν άποψη ότι όσοι κατηγορούνται τώρα πρέπει να πάνε φυλακή, γιατί «αν ήταν καθαροί δεν θα κατηγορούνταν»! (και φυσικά ταυτίζονται με τη φράση του Κοτζιά, ενάντια σε κάθε νομική και κοινή λογική: «Ας αποδείξουν ότι είναι αθώοι» – στον υπόλοιπο πλανήτη οι κατήγοροι πρέπει να αποδείξουν ότι είναι ένοχοι). Σε αυτό το κοινωνικό τμήμα απευθύνονται.
Με την τακτική αυτή θα περιχαρακώσει το εκλογικό του ακροατήριο και η αντιπολίτευση υποχρεωτικά θα ανταποκριθεί στην πόλωση γιατί δεν έχει άλλο δρόμο να ακολουθήσει. Αν φερθεί  μετριοπαθώς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα το εκμεταλλευτεί ως αποδεικτικό στοιχείο ενοχής της! 
 
Γ. Σιδέρης-liberal.gr