24.2.18

Επιστράτευση προαναγγέλλει ο Ερντογάν. Ενθουσιασμός και τρόμος στην Τουρκία

Ο τουρκικός στρατός επιχειρεί για 36η ημέρα χωρίς μέχρι στιγμής να κατορθώσει να εισέλθει στον πολεοδομικό ιστό του Αφρίν.

Δύο εικοσιτετράωρα μετά την διακριτική ανακοίνωση πως το τουρκικό ΓΕΕΘΑ αποστέλλει νέες ειδικές δυνάμεις στο μέτωπο του Αφρίν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στο συνέδριο του κόμματός του, έκανε λόγο για μερική επιστράτευση προσδιορίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη εφεδρεία και ότι αφορά αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και συγκεκριμένες ειδικότητες εφέδρων.

Προκειμένου να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά: «να προετοιμάζονται αυτοί της πρώτης εφεδρείας, αν και προς το παρόν δεν έχουμε ανάγκη».

Δίπλα του, εκείνη τη στιγμή βρισκόταν ένα κοριτσάκι ντυμένο με στολή καταδρομέα, το οποίο ο Ερντογάν κρατούσε από το χέρι, αλλά το μικρό παιδί έκλαιγε. Ο Ερντογάν μέσα σε ένα απόλυτο μιλιταριστικό παραλήρημα, νεοθωμανικού εμπρηστικού λόγου είπε χαρακτηριστικά: «Δες τε αυτό το κοριτσάκι, αν πρώτα ο θεός χρειαστεί να μαρτυρήσει για την Τουρκία, θα το σκεπάσουμε με την σημαία που έχει επάνω του» τόνισε επευφημούμενος από το πλήθος.
Αμέσως μετά, η ιστοσελίδα του τουρκικού ΓΕΕΘΑ «έπεσε», όχι από χάκερ, αλλά από το πλήθος των πολιτών οι  οποίοι άλλοι ενθουσιασμένοι και  άλλοι έντρομοι, έσπευσαν να πληροφορηθούν για τις λεπτομέρειες της μερικής επιστράτευσης. Είναι προφανές πως η ανώτατη ηγεσία της Τουρκίας εμπρός στα προβλήματα που προκαλεί η καθόλου εύκολη εκστρατεία στο Αφρίν τελεί υπό καθεστώς παρανοϊκού παραληρήματος. Αυτό σημαίνει απλώς ότι η ανώτατη ηγεσία της Τουρκίας είναι πλέον εξαιρετικά επικίνδυνη και κυρίως απρόβλεπτη.

Αυτά συμβαίνουν 24 μόλις ώρες μετά την ηχηρή προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία και την έκφραση καθολικής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου.

Αν και είναι προφανές πως ο μιλιταριστικός λόγος του Ερντογάν σχετίζεται απόλυτα με το μέτωπο στην Συρία και συγκεκριμένα με το κουρδικό στοιχείο, είτε αυτό βρίσκεται στα νότια σύνορά του, είτε στα ανατολικά του στο Ιράκ, είτε στο εσωτερικό του, στις νοτιοανατολικές επαρχίες.

Εν τούτοις, οι αλαλαγμοί περί μερικής επιστράτευσης λαμβάνονται πολύ σοβαρά από τους δυτικούς στρατιωτικούς παρατηρητές στην πρωτεύουσα της Τουρκίας. Οι δυτικές πρεσβείες στην Άγκυρα αν και αντιλαμβάνονται την πολιτική εσωτερικής κατανάλωσης που ακολουθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, κατανοούν ότι από τη μία στιγμή στην άλλη μπορεί να δημιουργηθούν εκρηκτικές καταστάσεις στην Τουρκία, πόσο δε μάλλον εάν στα επόμενα εικοσιτετράωρα δεν λήξει αυτή η εκστρατεία στο μικρό καντόνι της Συρίας το Αφρίν.

Για να υπάρχει ένα συγκριτικό μέγεθος θα πρέπει να αναφερθεί πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εισέλθει σε μία περιοχή του μεγέθους της Αττικής, με ένα στρατηγικό βάθος της τάξης των 40 χιλιομέτρων, δηλαδή απόσταση από το Νέο Φάληρο έως τον Άγιο Στέφανο.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτή τη μικρή περιοχή ο τουρκικός στρατός επιχειρεί για 36η ημέρα χωρίς μέχρι στιγμής να κατορθώσει να εισέλθει στον πολεοδομικό ιστό του Αφρίν.