27.5.18

Οι ξενοδόχοι αποκαλύπτουν: Δείτε πώς θα πετύχετε φθηνότερες τιμές

Η μεγάλη άνοδος του τουρισμού στην Ελλάδα έχει οδηγήσει στην ανιούσα και τις ξενοδοχειακές τιμές στους δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς.
Αυτό μπορεί να είναι θετικό για τις τοπικές κοινωνίες αλλά ο μέσος Έλληνας δυσκολεύεται να ακολουθήσει και ψάχνει να βρει τρόπους να εξοικονομήσει χρήματα από τη διαμονή του κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Οι ξενοδόχοι αποκαλύπτουν τους τρόπους που μπορεί κάποιος να βρει τη φθηνότερη δυνατή τιμή, ανάλογα με την εποχή, τη διάρκεια και τον προορισμό των διακοπών του.
1. Εγγραφή σε sites κρατήσεων
Χρειάζεται μόλις ένα λεπτό για να κάνει κάποιος εγγραφή σε κάποιο από τα δημοφιλή site κρατήσεων, τα οποία πολλές φορές δημοσιεύουν προσφορές για τα μέλη τους.
Για παράδειγμα, η Expedia προσφέρει ειδικές τιμές για τα μέλη της, όπως και η Booking.com ενώ η Hotels.com δίνει τη δυνατότητα εκτός από ειδικές τιμές, τα μέλη της να συγκεντρώνουν πόντους από διαμονές που ξεπερνούν τις 9 διανυκτερεύσεις, προσφέροντας την 10η δωρεάν.
2. Μηχανές κρατήσεων
Υπάρχουν πια αρκετές μηχανές κρατήσεων, οι οποίες δεν έχουν όλες τις ίδιες τιμές καθώς διαφέρουν οι προμήθειες που παίρνουν. Οι τρεις μεγαλύτερες, που λόγω ανταγωνισμού έχουν και τις καλύτερες τιμές, είναι η Expedia (καλές τιμές σε μέλη και σε last-minute κρατήσεις), η Booking (ειδικές τιμές για μέλη που εγγράφονται δωρεάν) και η Hotels (συχνά προσφέρει εκπτωτικά κουπόνια). Μάλιστα κάνοντας κράτηση όσο το δυνατό νωρίτερα, οι τιμές είναι πάντα πιο συμφέρουσες.
3. Κρατήσεις χωρίς ποινή ακύρωσης
Εντοπίζοντας μια συμφέρουσα τιμή, που δεν έχει ποινή ακύρωσης σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο αλλάξουμε γνώμη, είναι σκόπιμο να προχωρήσει κάποιος την κράτηση για να μπορέσει να δεσμεύσει την προσφορά. Και αν στο μεταξύ βρει καλύτερη προσφορά ή αλλάξουν τα ταξιδιωτικά του πλάνα, ακυρώνει την κράτηση χωρίς καμία επίπτωση. Πάντως θα πρέπει να γίνει λεπτομερής έλεγχος της πολιτικής ακύρωσης που ακολουθεί το site (π.χ. η δωρεάν ακύρωση ισχύει έως 48 ώρες πριν την άφιξη) ενώ δεν θα πρέπει να γίνεται συστηματικά μια και οι ξενοδόχοι δεν εκτιμούν καθόλου τις ακυρώσεις…
4. Μηχανές metasearch
Οι μηχανές metasearch είναι ιστότοποι που συγκρίνουν τις τιμές που προσφέρουν τα sites κρατήσεων. Δεν γίνονται κρατήσεις στις metasearch παρά μόνο σύγκριση τιμών. Οι πιο δημοφιλείς μηχανές metasearch είναι η trivago και η Kayak.
5. Απευθείας κράτηση στο ξενοδοχείο
Λόγω του ότι τα sites κρατήσεων παίρνουν προμήθεια από τους ξενοδόχους, οι περισσότεροι προτιμούν να πωλούν απευθείας στον πελάτη. Αφού δει κάποιος τις τιμές που προσφέρονται στα sites κρατήσεων, καλό είναι να επισκεφθεί το site του ξενοδοχείου και επιπλέον να κάνει και ένα τηλέφωνο στο ξενοδοχείο καθώς ενδέχεται να προσφέρουν ακόμα πιο προνομιακή τιμή, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλης διάρκειας διαμονή.
6. Προγράμματα ανταμοιβής
Πολλά ξενοδοχεία και αλυσίδες διαθέτουν προγράμματα ανταμοιβής πιστών πελατών, το οποία προσφέρουν πολλά προνόμια στα μέλη τους, από δωρεάν αναβαθμίσεις δωματίων έως και επιπλέον διανυκτερεύσεις.
7. Εκπτωτικά κουπόνια και προσφορές ξενοδοχείων
Υπάρχουν και στην Ελλάδα ιστότοποι που συγκεντρώνουν εκπτωτικά κουπόνια – προσφορές για ξενοδοχεία. Μια απλή αναζήτηση στο internet και κατόπιν εγγραφή με το email αρκεί για να λαμβάνει κάποιος ενημέρωση για προσφορές. Επίσης τα ξενοδοχεία πολλές φορές λανσάρουν για λίγες ημέρες προσφορές. Είναι χρήσιμη λοιπόν μια αναζήτηση με hashtags όπως #offers ή #hotel offers ακόμα και στα social media, όπου πολλά ξενοδοχεία προωθούν τις προσφορές τους. Επίσης καλό θα είναι θα ακολουθεί κάποιος τους λογαρισμούς ξενοδοχείων στα social media για να λαμβάνει άμεση ενημέρωση και να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε διαγωνισμούς.
8. Πόντοι ανταμοιβής από μη τουριστικές επιχειρήσεις
Πολλές εταιρείες προσφέρουν στους πελάτες τους πόντους ανταμοιβής που μπορούν να εξαργυρωθούν σε ξενοδοχεία. Για παράδειγμα, τραπεζικές κάρτες ή πρατήρια βενζίνης ή εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσφέρουν εξαργύρωση πόντων σε συνεργαζόμενα καταλύματα.
9. Τουριστικά γραφεία
Τα τουριστικά γραφεία κατά κανόνα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές καθώς έχουν αγοράσει τα δωμάτια πολύ νωρίτερα. Αν μάλιστα επιλέξει κάποιος ένα τουριστικό πακέτο (π.χ. διαμονή + μετακίνηση), τότε το κέρδος είναι ακόμα μεγαλύτερο.
10. Επιλογή χαμηλότερης περιόδου
Είναι γνωστό ότι την υψηλή περίοδο οι τιμές ανεβαίνουν λόγω και της αυξημένης ζήτησης. Αν υπάρχει ευελιξία στην περίοδο των διακοπών, ο Ιούνιος ή ο Σεπτέμβριος είναι ιδανικοί μήνες για καλύτερες τιμές.  Επίσης, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου που είναι ακόμα ανοιχτά τα σχολεία οι τιμές είναι ακόμα πιο χαμηλές, το ίδιο και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
11. Το κριτήριο του τόπου προορισμού
Αν κάποιος θέλει να βρει χαμηλές τιμές στη Μύκονο τον 15αύγουστο, είναι προφανές ότι αυτό είναι ανέφικτο. Την ίδια εποχή όμως, η διαμονή σε πεντάστερο στην Αθήνα είναι αρκετά οικονομικότερη. Τα βασικά κριτήρια λοιπόν είναι: σε πόλη οι καθημερινές είναι συνήθως ακριβότερες από τα σαββατοκύριακα ενώ το αντίθετο συμβαίνει σε παραθεριστικούς προορισμούς. Αν υπάρχει ευελιξία στις ημερομηνίες του ταξιδιού, τα ημερολόγια διαθεσιμότητας δωματίων που έχουν τα ξενοδοχεία στα sites τους δείχνουν τη διακύμανση των τιμών.
12. Last minute
Σε κάποιες περιπτώσεις –σπάνια- μπορεί ένα ξενοδοχείο να αποφασίσει να ρίξει την τελευταία στιγμή τις τιμές του για τα τελευταία δωμάτια που έχει άδεια. Αυτό δεν θα συμβεί σε πολύ δημοφιλείς προορισμούς καθώς οι ξενοδόχοι εκεί προτιμούν να έχουν άδεια τα δωμάτιά τους παρά να ρίξουν τις τιμές αλλά στους λιγότερους δημοφιλείς προορισμούς, μπορεί να προκύψουν ανεπανάληπτες ευκαιρίες.

tornosnews.gr