11.6.18

ΦΩΤΟ - BILBAO ΙΣΠΑΝΙΑ : Συνεδρίαση της πολιτικής πολιτικής του CEMR ((Συμβούλιο Δήμων Περιφερειών της Ευρώπης)


Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Α΄Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης 

Δημ.Καφαντάρης-Δήμαρχος Βιλμπάο



" Αυτές οι τρεις μέρες είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να συζητήσουμε και να μάθουμε για την ισότητα, την διαφορετικότητα και την ένσωμάτωση , τα στοιχεία των οποίων η σημασία αναμφίβολα θα αυξηθεί μόνο στην κοινωνία μας. "
 Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος του Μπιλμπάο Juan Mari Aburto χαιρέτισε την CEMR
Οι συμμετέχοντες  καλωσορίστηκαν  επίσης από τον Πρόεδρο της EUDEL και τον δήμαρχο της Getxo (Ισπανία), Imanol Landa, ο οποίος δήλωσε ότι " Είναι η στιγμή να ενδυναμώσουμε τον εαυτό μας μέσω δημοτικών ενώσεων."
 Να γίνουμε  παράδειγμα δημόσιας δέσμευσης και ενθουσιασμού  να το μεταδώσουμε σε άλλους νέους ηγέτες οι οποίοι με τη σειρά τους θα εμπνεύσουν  στελέχη που τους περιβάλλουν» .
Οι δηλώσεις του υποστηρίχθηκαν  από τον Πρόεδρο του CEMR  Stefano Bonaccini:  ο οποιός συμπλήρωσε :
« Σήμερα αντιμετωπίζουμε νέες πραγματικότητες όσον αφορά την ανισότητα, τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. οι τοπικοί ηγέτες και εμπειρογνώμονες που συγκεντρώθηκαν στη διάσκεψη μας αποδεικνύουν ότι μπορούν να αναλάβουν επιρροή σε αυτά τα μέτωπα ».
Αργότερα στη συνεδρίαση, τα μέλη της  Πολιτικής επιτροπής  κλήθηκαν να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τρεις από τις θεμελιώδεις πτυχές της: τις κρατικές ενισχύσεις, τις δημόσιες συμβάσεις και τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες.
Νέοι εκπρόσωποι
Τα Μέλη της επιτροπής πολιτικής αποφάσισαν ομόφωνα να εκλέξουν τον αντιδήμαρχο της Sant'Olcese (Ιταλία), Gabriele Taddeo, ως εκπρόσωπο για την ενέργεια και το κλίμα. 
Η δημοτική σύμβουλος της Kerava (Φινλανδία) Anne Karjalainen διορίστηκε εκπρόσωπος ψηφιοποίησης.
Τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής  ενέκριναν  θέσεις για διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων :
-  Για  την  ισότητα των φύλων με σχέδιο δράσης
- Συμμετοχή  στη διαβούλευση σχετικά με τη χρηματοδότηση της ΕΕ για τη μετανάστευση
- Συμμετοχή  στη διαβούλευση σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή του κλίματος
- Δήλωση σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο
Μανιφέστο  για τις ευρωπαϊκές εκλογέςΣε λιγότερο από ένα χρόνο μετά, θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και μαζί τους,  θα ανανεωθεί επίσης και η Επιτροπή. Δεν είναι μυστικό ότι η νομοθεσία της ΕΕ έχει τεράστιο αντίκτυπο στην τοπική αυτοδιοίκηση, γι 'αυτό και αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε ένα μανιφέστο για τις ευρωπαϊκές εκλογές.
CEMR στο Ίνσμπρουκ
Ο Αντιδήμαρχος του Ίνσμπρουκ της Αυστρίας, Christine Oppitz-Plörer, κάλεσε όλους τους εκπροσώπους του επόμενου συνεδρίου του CEMR στο Ίνσμπρουκ, από τις 6 έως τις 8 Μαΐου 2020: « Θα ήθελα να σας προσκαλέσω στο συνέδριο στο Ίνσμπρουκ. "
Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής θα πραγματοποιηθεί στις 10-11 Δεκεμβρίου 2018 στο Ludwigsburg (Γερμανία), κατόπιν πρόσκλησης του Συμπροέδρου CEMR, αντιπροέδρου του γερμανικού τμήματος CEMR (RGRE), του προέδρου της περιφέρειας Ludwigsburg, Rainer Haas.