13.6.18

Έφηβοι σε απόγνωση: Γιατί εγκαταλείπουν νωρίς το σχολείο

Ένα κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα και μία μάστιγα με πολλές προεκτάσεις

Είναι γεγονός. Όλο και περισσότεροι έφηβοι εγκαταλείπουν νωρίς το σχολείο, θεωρώντας πως αυτό δεν τους είναι απαραίτητο. Όμως αφήνοντας το σχολείο σε νεαρή ηλικία μπορεί να είναι πολύ αντιπαραγωγικό για το μέλλον και τις επόμενες γενιές. Και αυτό γιατί τα χρόνια μάθησης δεν είναι μόνο σημαντικά ακαδημαϊκά αλλά και σημαντικά κοινωνικά. Αφήνοντας λοιπόν το σχολείο και συγκεκριμένα το λύκειο, δεν βοηθάει πάντα τους νεαρούς έφηβους να βρουν μία καλή δουλειά στην αγορά εργασίας, αργότερα.

Είναι επίσης γεγονός, ότι, στις μέρες μας όσα περισσότερα προσόντα έχεις τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να βρεις τον δρόμο σου στη ζωή. Επιπροσθέτως, η γνώσεις γύρω από την τεχνολογία είναι τόσο απαραίτητη, που, δεν μπορείς να βρεις μία καλή δουλειά, χωρίς αυτές. Η πλειοψηφία των εφήβων που εγκαταλείπουν το σχολείο στα 16 ή στα 17 τους χρόνια, σε αναζήτηση ουσιών, μπορεί να το μετανιώσει αργότερα στο μέλλον.
Για αυτόν τον λόγο, η υποχρεωτική εκπαίδευση μέχρι τα 18, είναι καλύτερη ιδέα ασχέτως από την πολλές φορές ανώριμη συμπεριφορά των νέων εφήβων. Η εκπαίδευση και η γνώση, θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα του καθενός μας, κατά τη διάρκεια της ζωής. Όσο νωρίτερα το καταλάβει κανείς, τόσο καλύτερα το αντιμετωπίζει. Ακόμα κι αν έχεις μία δουλειά στη αγορά εργασίας, θα πρέπει να έχεις κατά νου, πως η παιδεία και η δια βίου μάθηση θα πρέπει να είναι πάντα η πρώτη σου ενασχόληση και προτεραιότητα.

Η γνώση και η παιδεία είναι ένα κλειδί για την ζωή, που, δυστυχώς, δεν αντιλαμβάνονται όλοι, και , κυρίως, οι νέοι έφηβοι. Δηλαδή πόσο σημαντικοί παράγοντες είναι. Αυτό που χρειάζονται οι μαθητές εκτός από την θεωρητική γνώση, είναι, και εμπειρία γύρω από την δουλειά. Εάν το σχολείο παρέχει και τα δύο, το μέλλον των νέων εφήβων θα μπορούσε να είναι πολύ πιο ανθηρό και με περισσότερες συνειδητές επιλογές.

Αντίθετα από τους νέους που παρατάνε το σχολείο στα 16 ή στα 17, οι νέοι που καταλαβαίνουν την αξία των τυπικών προσόντων, μπορούν πιο εύκολα να βρουν δουλειά και να επωφεληθούν στο μέλλον. Επίσης, αυτοί οι νέοι που ψάχνουν το εύκολο κέρδος αφήνοντας το σχολείο, όχι μόνο αντιμετωπίζουν τη απόρριψη αλλά μπορεί και να το μετανιώσουν αργότερα. Άρα τα τυπικά προσόντα και η γνώση είναι εφόδια για ένα καλύτερο μέλλον, στην αγορά εργασίας.
Τέλος, οι δάσκαλοι και οι γονείς θα πρέπει να έχουν μία στενή συνεργασία με τους μαθητές, λαμβάνοντας υπόψιν τα δυνατά σημεία καθώς και τις αδυναμίες τους. Θα πρέπει να τα παρακινούν, να τα εμπνέουν και να τα καθοδηγούν σωστά, για να γίνουν πιο παραγωγικά. Να τα προτρέπουν να αξιοποιούν τα ταλέντα τους και να τα εκθέτουν σε διαφορετικές δραστηριότητες, ενασχολήσεις και χόμπι. Είναι παράδοξο και όχι πάντα εύκολο, αλλά όσο πιο πολύ εκτίθεσαι σε διαφορετικά πεδία γνώσης, τόσο πιο καλά προσαρμόζεσαι κοινωνικά, βρίσκοντας και τον δρόμο σου, ως ενήλικας. Αυτό προϋποθέτει υπομονή και επιμονή, αλλά το αποτέλεσμα είναι τόσο θετικό όσο και ανταποδοτικό αργότερα. Τα καλά κόποις κτώνται. Και όσο νωρίτερα το καταλάβει κανείς, τόσο καλύτερα.