12.6.18

ΘΑ ΤΟΝ ΚΡΙΝΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ !!! ΟΑλ.Τσίπρας ανακοίνωσε το νέο όνομα των Σκοπίων ..."ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

Στην ανακοίνωση ότι η πΓΔΜ συμφώνησε να μετονομαστεί σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά το διάγγελμά του μετά τη συμφωνία με τον Ζόραν Ζάεφ. 
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ακόμα ότι με τη συμφωνία αναγνωρίζεται η «Μακεδονική γλώσσα», με τη διατύπωση ότι ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών αλλά και η υπηκοότητα «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».
Ειδικότερα, προβάλλοντας τη θέση ότι από το 1992 η πΓΔΜ έφερε το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή στην οποία «επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας».
«Προκειμένου να αποκατασταθούν σχέσεις εποικοδομητικής συνεργασίας και ειλικρινούς φιλίας ανάμεσα στους λαούς μας και προκειμένου η Ελλάδα όχι μόνο να δεχθεί, αλλά και να πρωτοστατήσει στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας, οι τελευταίοι συμφώνησαν να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων», ανέφερε ο πρωθυπουργός και ενημέρωσε ότι «συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Όπως είπε, η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ό,τι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό και εξήγησε ότι «με δύο λόγια, το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμά τους».
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονες μας ως  Μακεδονία, θα τους αναγνωρίζουν εφεξής με το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», κάτι που επιτυγχάνει «ένα σαφή διαχωρισμό μεταξύ της ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία».
Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό που ίσως έχει τη μεγαλύτερη ιστορική βαρύτητα και αξία για την Ελλάδα, είναι ότι «στη Συμφωνία που καταλήξαμε, για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι Βόρειοι Γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας».