Γράφει: Ο ΑΝΤΩΝΗΣ.Α.ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Παρά τις διαμαρτυρίες των Λατινοαμερικάνων η Fifa αποφάσισε να αναθέσει την διεξαγωγή του 3ου παγκοσμίου κυπέλλου στην Γαλλία ,κατά κάποιον τρόπο τιμής ένεκεν στην πατρίδα του εμπνευστή του θεσμού Ζιλ Ριμέ. Οι Λατίνοι σαμποτάρισαν την διοργάνωση με τις Αργεντινή και Ουρουγουάη να απέχουν του Μουντιάλ. Μοναδική χώρα που συμμετείχε από την Νότια Αμερική η Βραζιλία που μαζί με την κάτοχο του τροπαίου Ιταλία και την Ουγγαρία ήταν τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή τα στρατεύματα του Αδόλφου Χίτλερ είχαν προσαρτήσει την Αυστρία που αναγκάστηκε να μην συμμετάσχει και αυτή στο Μουντιάλ της Γαλλίας με
Στην προημιτελική φάση ήδη είχε λάμπει το Άστρο του μέσο-επιθετικού Λεονίντας Ντα Σίλβα που αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ, παίζοντας μάλιστα στο ιστορικό παιχνίδι με την Πολωνία Ξυπόλητος!!!.
Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
Στην προκριματική φάση του Μουντιάλ κατεγράφη ιστορικά ως ένα από τα συγκλονιστικότερα σε εξέλιξη ματς αυτό της Βραζιλίας απέναντι στην Πολωνία.
Οι Βραζιλιάνοι θαμπωμένοι από Άστρο τους που είχε αρχίσει να λάμψει υποτίμησαν τους μαχητικούς πολωνούς και πίστεψαν ότι με το χατ-τρικ του Λεονίντας που τους έδωσε την ευκαιρία να προηγηθούν 3-1 ότι ξεμπέρδεψαν. Ο Ερνστ Βιλιμόφσκι όμως είχε αντίθετη άποψη και στο δεύτερο ημίχρονο επέτυχε και αυτός χατ-τρικ με τις δυο ομάδες να ολοκληρώνουν την κανονική διάρκεια του ματς με 4-4.Στην παράταση με πολύ κόπο και ιδρώτα η Βραζιλία και τον Λεονίντας να κάνει τα μαγικά του ξυπόλυτος στο λασπωμένο τερέν κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των Πολωνών που πούλησαν πανάκριβα το τομάρι τους με το τελικό 6-5!!!
Ήταν ο πρώτος συγκλονιστικός αγώνας παγκοσμίου κυπέλλου .πρελούδιο των όσων ακολούθησαν.
ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ ΜΕ ΥΠΟΨΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΙΕΣ
Στην προημιτελική φάση η Βραζιλία ακύρωσε την εικόνα του φαβορί που παίζει εκπληκτική μπάλα παίζοντας πολύ σκληρά έως και αντιαθλητικά με την Τσεχοσλοβακία αποτέλεσμα δυο παίκτες της ευρωπαϊκής ομάδας να αποχωρήσουν με σπασμένα πόδια και ένας με μώλωπες, ενώ τρεις παίκτες αποβλήθηκαν.!!!
Εκεί που όμως η Βραζιλία προκάλεσε τις αρνητικές κριτικές ήταν στον ημιτελικό με την Ιταλία. Έναν ημιτελικό που ιστορικά καταγράφηκε ως ύποπτος με τις σκιές να τον ακoλουθούν ,την στιγμή που ανεξήγητα δεν χρησιμοποιήθηκε στην βραζιλιάνικη 11άδα ο Λεονίντας Ντα Σίλβα,ο ποιο φορμαρισμένος παίκτης της «Σελεσάο» και πρώτος σκόρε τελικά της διοργάνωσης!!!Φήμες που αρκετοί υποστήριξαν ισχυρίστηκαν ότι οι Ιταλοί του έταξαν αρκετά χρήματα για να μην αγωνιστεί.
Η ΠΙΟ ΜΑΥΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΕ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
Η πιο μαύρη στιγμή (κυριολεκτικά και μεταφορικά) του Μουντιάλ 1938 καταγράφηκε στις 12 Ιουνίου εκείνου του έτους, στον προημιτελικό μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας. Με τις δύο ομάδες να έχουν ως βασικό τους χρώμα το μπλε, κάποιος από τους δύο έπρεπε να φορέσει τη δεύτερη εμφάνιση. Αυτοί ήταν οι γείτονες. Θεωρητικά, ήταν να βάλουν άσπρα, όμως έπειτα από εντολή του Μπενίτο Μουσολίνι, οι παίκτες του Βιτόριο Πότσο φόρεσαν μαύρα, για να παραπέμπει στο φασιστικό κίνημα. Μάλιστα, τα πράγματα πήγαν να ξεφύγουν τελείως, όταν όλη η φιλοξενούμενη -τυπικά και ουσιαστικά- ομάδα έκανε μπροστά στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο του Παρισιού φασιστικό χαιρετισμό.
Το παιχνίδι έμελλε να λήξει με 3-1 για τους Ιταλούς, που πήραν και την πρόκριση, αλλά όλοι όσοι βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στο γήπεδο, είχαν αρχίσει να καταλαβαίνουν τι πρόκειται να συμβεί τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση σε όλον τον κόσμο. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές συνέχισαν την πορεία τους προς τον τίτλο, τον οποίον και κράτησαν στα χέρια τους για δεύτερη σερί διοργάνωση, μόνο που και για μεγάλο μέρος του ιταλικού λαού, οι σκηνές που συνόδευσαν αυτήν την επιτυχία, θα ήθελαν να μην είχαν συμβεί ποτέ. Ή, τουλάχιστον, με κάποιον μαγικό τρόπο να διαγράφονταν από την ιστορία.
Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ
Από την στιγμή που η Ιταλία είχε καταφέρει με τον τρόπο της να βγάλει εκτός την Βραζιλία ήταν αυτονόητο να κατακτήσει για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση το τρόπαιο, επικρατώντας στον τελικό της Ουγγαρίας με 4-2 (Κολαούσι 6', 35', Πιόλα 18', 82' - Τίτκος 8', Σάροσι 70'). Τον αγώνα παρακολούθησαν 60.000 φίλαθλοι στο Παρίσι. Τα παιχνίδια του Μουντιάλ έγιναν στις πόλεις: Αντίμπ, Μπορντώ, Χάβρη, Λιλ, Λυών, Μασσαλία, Παρίσι, Ρενς, Στρασβούργο, Τουλούζη. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ήταν ο θρυλικός Βραζιλιάνος, Λεονίντας Ντα Σίλβα με επτά γκολ. Ο συγκεκριμένος παίκτης ήταν και ο πρώτος που είδαμε να κάνει ψαλιδάκι στο γήπεδο.
. Από τη μία η φασιστική Ιταλία με τον Μουσολίνι στις εξέδρες και από την άλλη ο συνασπισμός αριστερών δυνάμεων στην Γαλλία. Προπαγάνδα υπήρχε και από τις δύο πλευρές, αλλά φυσικά πιο φανατισμένοι ήταν οι Ιταλοί, οι οποίοι πραγματικά έπαιζαν για τις ζωές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως πριν από κάθε παιχνίδι της Ιταλίας, ο Μουσολίνι έστελνε στους παίκτες "ραβασάκι", το οποίο έγραφε: "Vincere o morire!", ελληνιστί, "Νικήστε ή πεθάνετε". Το συγκεκριμένο μήνυμα μεταφέρθηκε πριν τον τελικό και στον τερματοφύλακα των Ούγγρων, Αντάλ Σάμπο, ο οποίος μετά το τέλος του τελικού είπε: "Μπορεί να άφησα να μπουν τέσσερα γκολ, αλλά τουλάχιστον έσωσα τις ζωές τους". Η συγκεκριμένη δήλωση είναι αινιγματική, καθώς αφήνει ξεκάθαρα υπονοούμενα μειωμένης απόδοσης. Αυτό όμως δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί και το γεγονός πως στην εθνική ομάδα της Γερμανίας αναγκάστηκαν να παίξουν και οκτώ Αυστριακοί, αφού είχε διαλυθεί η μεγάλη εθνική τους ομάδας, η οποία διέπρεπε τα προηγούμενα χρόνια. Το μεγάλο αστέρι της Αυστρίας, ο Ματίας Ζίντελαρ, που όπως προαναφέραμε αρνήθηκε να παίξει για τα "πάντσερ" και ένα χρόνο μετά βρέθηκε πνιγμένος στο σπίτι του, μαζί με τη σύζυγό του. Η Ιταλία δεν έπαιζε με μπλε εμφάνιση, αλλά ο Μπενίτο Μουσολίνι είχε επιβάλει μια μαύρη φασιστική στολή. Όταν οι Γερμανία και Ιταλία χαιρετούσαν ναζιστικά στο ξεκίνημα των αγώνων, ακούγονταν πάρα πολλές αποδοκιμασίες στην εξέδρα, ενώ ιδιαίτερα στο Γαλλία - Ιταλία, τα γιουχαΐσματα των Γάλλων ήταν εκκωφαντικά.
Η δύναμη, η εκρηκτικότητα και η προπονητική ευφυΐα του Βιτόριο Πότσο ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν τους Ιταλούς στην κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου παγκοσμίου κυπέλλου τους. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας θα παραδώσει το τρόπαιο στον αρχηγό της Ιταλίας, Τζουζέπε Μεάτσα, ο οποίος θα χαιρετήσει προκλητικά (φασιστικά) προς την κερκίδα μαζί με τους συμπαίκτες του με το πλήθος να τους αποδοκιμάζει έντονα.
Η ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
1)ΠΛΑΝΙΤΣΚΑ (ΤΕΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ),ΝΤΟΜΙΝΓΚΟΣ (ΒΡΑΖΙΛΙΑ),ΣΕΡΑΝΤΟΝΙ(ΙΤΑΛΙΑ),ΑΝΤΡΕΟΛΟ(ΙΤΑΛΙΑ),ΛΟΚΑΤΕΛΙ(ΙΤΑΛΙΑ),ΡΑΒΑ(ΙΤΑΛΙΑ),ΤΙΤΚΟΣ (ΟΥΓΓΑΡΙΑ)ΜΕΑΤΣΑ(ΙΤΑΛΙΑ),ΛΕΟΝΙΝΤΑΣ(ΒΡΑΖΙΛΙΑ)ΜΠΙΑΒΑΤΙ (ΙΤΑΛΙΑ)ΣΑΡΟΣΙ (ΟΥΓΓΑΡΙΑ)
MΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
-Η Ιταλία ως κάτοχος του τροπαίου αλλά και η Γαλλία ως διοργανώτρια χώρα δεν έδωσαν προκριματικούς αγώνες όπως αποφάσισε για πρώτη φορά η fifa.
-Στην διάρκεια του πολέμου οι Ναζί έψαξαν να βρουν το τρόπαιο. Οι Ιταλοί το έκρυψαν και το έσωσαν από τους Γερμανούς.
-Μία… βίλα έχασε κάθε βραζιλιάνος διεθνής. Αυτό ήταν το πριμ που είχε υποσχεθεί ο δικτάτορας της χώρας Ζετούλιο Βάργκας.
-Λεονίντας ντα Σίλβα. Ο πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ .Ο άνθρωπος που τον αποκαλούσαν λάστιχο για τον εκθαμβωτικό τρόπο που χειριζόταν την μπάλα. Ήταν ο παίκτης που επινόησε το ανάποδο ψαλίδι .Μερικοί διαιτητές μάλιστα στην αρχή αμφισβητούσαν την ενέργεια του για το κατά πόσο ήταν εντός των κανονισμών.