3.6.18

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ NEWSMESSINIA - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΛΕΙΨΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜOUDIAL ΤΟΥ 1930 ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. (1)

Γράφει: Ο ΑΝΤΩΝΗΣ.Α.ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ιστορία του κορυφαίου αθλητικού και όχι μόνο ποδοσφαιρικού  θεσμού στο πλανήτη ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες και προβλήματα.


Στις 26 Μαΐου 1928 στο Άμστερνταμ μετά από κόντρα FIFA και Δ.Ο.Ε για τον ακριβή ορισμό των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών γεννήθηκε ο θεσμός που έμελε να γίνει ο Πλανητάρχης του ποδοσφαίρου.  

Το πρώτο παγκόσμιο Κύπελλο διεξήχθη στην μακρινή για την Ευρώπη Ουρουγουάη της Λατινικής Αμερικής. Στον απόηχο του οικονομικού Κράχ το 1929 που επηρέασε την παγκόσμια οικονομία ,το 1930 ορίστηκε ως χρόνος διεξαγωγής του τουρνουά.

Διοργανώτρια χώρα επιλέχτηκε, παρά τις αντιρρήσεις η Ουρουγουάη, καθώς τότε συμπληρώνονταν 100 χρόνια από τη διακήρυξη της Δημοκρατίας της, αλλά και επειδή είχε ήδη κατακτήσει 2 Ολυμπιακά μετάλλια στο ποδόσφαιρο. Υποψήφιες για τον τίτλο η Ουρουγουάη, η Αργεντινή, η… λειψή Βραζιλία, η Χιλή, το Περού, η Παραγουάη, η Βολιβία, οι ΗΠΑ, το Μεξικό, ενώ την Ευρώπη εκπροσώπησαν μόνο η Γαλλία, η Γιουγκοσλαβία, η Ρουμανία και το Βέλγιο. Από την ανάγνωση των ονομάτων διαπιστώνει κανείς ότι η διοργάνωση, που μόλις άνοιγε τα φτερά της είχε δεχτεί ήδη το πρώτο μεγάλο χτύπημα, αφού οι απουσίες ήταν ηχηρές: Αυστρία, Ιταλία, Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία και Ελβετία. Ο λόγος που δεν συμμετείχαν ήταν η μακρινή απόσταση, καθώς οι ποδοσφαιριστές τους δεν μπορούσαν να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους, οπότε και δεν θα παρατάσσονταν πλήρεις, ενώ και η Βραζιλία δεν έστειλε τους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές της. «Απουσία» πήραν και οι ομάδες από τη Βρετανία, αφού οι ομοσπονδίες των Αγγλίας, Σκωτίας, Ιρλανδίας, Ουαλία και του ΕΪΡΕ είχαν αποχωρήσει από τη FIFA και παραδέχονταν μόνο το Κύπελλο Βρετανικών Νήσων που διοργάνωναν οι ίδιες.

Για τις Ευρωπαϊκές ‘χώρες ένα τέτοιο ταξίδι την εποχή εκείνη ήταν πραγματικός Γολγοθάς αν λάβει κανείς υπ όψιν τις συνθήκες τις εποχής. Το χρονικό δίμηνο χρονικό περιθώριο των χωρών να προετοιμαστούν και να ταξιδέψουν μέχρι την Λατινική Αμερική κάνοντας πολυδάπανο για την εποχή ταξίδι με πλοίο, φάνταζε για αρκετούς ανυπέρβλητο εμπόδιο. Οι ακυρώσεις διαδεχόταν η μια την άλλη και με κόπο ο εμπνευστής του Θεσμού Γάλλος Ζίλ Ριμέ κατάφερε να πείσει τις Γαλλία, Βέλγιο, Ρουμανία, και Γιουγκοσλαβία και να ταξιδέψει μαζί τους με το «Κάμπο Βέρντε» μέχρι το μακρινό Μοντεβιδέο, αλλά και την Fifa να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης. Σημειωτέον ότι από τα 41 μέλη τότε της Fifa  στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν μόλις τα 13!!!Μετά από 13 ημέρες οι Ευρωπαίοι έφταναν στην Ουρουγουάη και μαζί με οκτώ ομάδες  από την Λατινική Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Την αυλαία του θεσμού σνομπάρισαν πολύ σπουδαίες ομάδες της εποχής όπως η Ουγγαρία, η Γερμανία, η Ιταλία, και η Αυστρία, αλλά και οι Βρετανοί.

ΖΙΛ ΡΙΜΕ Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ


Ο Ζυλ Ριμέ ήταν Γάλλος ποδοσφαιρικός παράγοντας. Υπήρξε διαδοχικά πρόεδρος-ιδρυτής του παριζιάνικου συλλόγου της Ρεντ Σταρ, πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και στη συνέχεια της FIFA για διάστημα 33 ετών

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ

Στις 13 Ιουλίου του 1930 στις 2 το μεσημέρι τοπική ώρα ορίστηκε η σέντρα έναρξης της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής γιορτής του πλανήτη. Αντίπαλοι στο γήπεδο «Ποσίτος» της Πενιαρόλ ήταν η Γαλλία και το Μεξικό με διαιτητή τον Ουρουγουανό Ντομίνγκο Λομπάρντι. Οι «Τρικολλόρ» επικράτησαν 4-1και ο Λισιέν Λοράν ήταν ο παίκτης που έγραψε το όνομα του ως ο πρώτος που επέτυχε το πρώτο γκολ του θεσμού. Η διοργανώτρια Ουρουγουάη είχε κερδίσει δυο συνεχόμενους Ολυμπιακούς τίτλους στα τουρνουά των Ολυμπιακών αγώνων του 1924 και 1928 και εξ αρχής ήταν από τις ομάδες που ξεχώρισαν όπως και η Αργεντινή.

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Στην Α΄ φάση του θεσμού προκρίθηκε από τον 1ο όμιλο η Αργεντινή και αποκλείστηκαν οι Χιλή, Γαλλία και Μεξικό.

Από τον 2ο όμιλο προκρίθηκε η Γιουγκοσλαβία και αποκλείστηκαν η… Βραζιλία!!! Και Βολιβία. Από τον 3ο όμιλο προκρίθηκε η Ουρουγουάη και αποκλείστηκαν οι Ρουμανία και το Περού. Από τον 4ο όμιλο προκρίθηκε η Αμερική και αποκλείστηκαν η Παραγουάη και το Βέλγιο.

ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ

Η Αργεντινή συνέτριψε τις ΗΠΑ με 6-1, και η Ουρουγουάη επίσης με 6-1 την Γιουγκοσλαβία.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ




Οι δυο αυτές ομάδες ήταν και το ζευγάρι του τελικού που διεξήχθη στις 30 Ιουλίου του 1930 στο στάδιο «Σεντετάριο» ενώπιων 100.000 θεατών!!!Τελικός με δύο ομάδες από και μπροστά σε εκατό χιλιάδες παθιασμένους οπαδούς αντιλαμβάνεται κανείς τι ατμόσφαιρα είχαν δημιουργήσει, τι ένταση υπήρχε και πάθος μέσα στο γήπεδο αλλά και στις εξέδρες. Η Αργεντινή προηγήθηκε 2-1 στο ημίχρονο και το «Σεντετάριο» στην κυριολεξία είχε πάρει φωτιά. Ο Ντοράδο με συρτό σουτ άνοιξε το σκορ στο 12΄αιφνιδιάζοντας τους Αργεντινούς. Ο Πεουσέλε πέρασε τους Γκεστίδο και Μπαγεστέρο και σε κενή εστία ισοφάρισε στο 20΄.Νεο σουτ του Στάμπιλε στο 37΄εστειλε στα αποδυτήρια την Αργεντινή με προβάδισμα και τους Ουρουγουανούς να αναζητούν τρόπους αντίδρασης.  Οι Παθιασμένοι όμως Ουρουγουανοί δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη .Σε ένα εκρηκτικό δεύτερο ημίχρονο κατάφεραν να επιτύχουν τρία γκολ να γυρίσουν το ματς και να κατακτήσουν το πρώτο τρόπαιο του θεσμού με 4-2 .Στον πρώτο τελικό της Ιστορίας σκόραραν οι :Ντοράδο(12΄),Σέα(57΄),Ιριάτρε(68΄),Κάστρο(89΄),Πεουσέλε(20΄),Στάμπιλε(37΄).

Η επικράτηση της Ουρουγουάης στον τελικό αναζωπύρωσε τα πάθη των λατίνων ,η πρεσβεία της Ουρουγουάης στο Μπουένος Άιρες πυρπολήθηκε και για τα επόμενα χρόνια συντηρήθηκε μια μακραίωνη έχθρα και μέσα στα γήπεδα ανάμεσα στις δυο χώρες.

Το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο της Ιστορίας διεξήχθη με 13 ομάδες ,σε 3 γήπεδα με 18 αγώνες και 70 γκολ.

Πρώτος σκόρερ αναδέχθηκε ο Αργεντινός Στάμπιλε με 8 γκολ, δεύτερος με 5 γκολ ο Ουρουγουανός Σέα, και τρίτος ο Πατενοντέ από τις ΗΠΑ.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ

Ο Γκιγιέρμο Στάμπιλε έκανε ντεμπούτο στο δεύτερο ματς της Αργεντινής με το Μεξικό και μάλιστα με χατ-τρικ. Εν συνεχεία σκόραρε σε κάθε παιχνίδι όπως και στο τελικό. Σημειωτέον ότι ο Στάμπιλε δεν ξανάπαιξε με την Εθνική Αργεντινής!!!

Ο Στάμπιλε μετά το Μουντιαλ της Ουρουγουάης αγωνίστηκε στις Ιταλικές ομάδες Τζένοα και Νάπολι και στην Γαλλική Ρέντ Στάρ Παρί. Διετέλεσε προπονητής της Αργεντινής στο παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 στην Σουηδία.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Την πρώτη κούπα «Ζίλ Ριμέ» στην Ιστορία σήκωσε ο Χοσέ Νασάτσι, αρχηγός της Εθνικής Ουρουγουάης. Ήταν ένας από τους καλύτερους πλάγιους μπακ της μεταπολεμικής εποχής και θεωρείται από τους συμπατριώτες του ο σημαντικότερος αρχηγός της εθνικής τους ομάδας. Η διεθνής καριέρα του ολοκληρώθηκε το 1936 με την κατάκτηση τριών ηπειρωτικών τίτλων, δυο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και ένα παγκόσμιο Κύπελλο.

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ 11ΑΔΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

1)Τεπό (Γαλλία)2)Νασάτσι (Ουρουγουάη),3)Μόντι (Αργεντινή),Ιβκοβιτς(Γιουγκοσλαβία),Αντράντε(0υρουγουάη),Γκεστίδο(Ουρουγουάη),Φερέιρα(Αργεντινή),Στάμπιλε(Αργεντινή),Κάστρο (0υρουγουάη),Σέα (Ουρουγουάη)Σκαρόνε (Ουρουγουάη)

ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

.-Το πρώτο Μουντιάλ της Ιστορίας παρακολούθησαν 513.700 θεατές.

-Αρνητικό ρεκόρ ήταν όταν 300 θεατές ήταν στις εξέδρες του ματς Ρουμανία-Περού

-Πάνω από 15.000 άνθρωποι δούλευαν μέρα και νύχτα από τον Φεβρουάριο του 1930 μέχρι τον Ιούνιο ώστε να κατασκευαστεί το στάδιο «Σεντετάριο»

-Χωρίς προπονητή πήγε η Εθνική Γαλλίας, γιατί ο τεχνικός Γκαστόν Μπαρό ήταν καθηγητής Μουσικής και δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια από το ωδείο του Παρισιού.

-Ασφάλεια ζωής κατάφερε και εξασφάλισε από τους διοργανωτές ο διαιτητής του τελικού βέλγος Ζάν Λαζενί φοβούμενος τους θερμόαιμους λατινοαμερικάνους.

-Ο Τελικός διεξήχθη με δυο μπάλες. Με την Αργεντίνικη στο πρώτο ημίχρονο και με την Ουρουγουάνικη στο δεύτερο.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Χώρα Διεξαγωγής: Ουρουγουάη

Στάδια: Μοντεβιδέο (Estadio Pocitos Montevideo, Parque Central Montevideo, Estadio Centenario Montevideo

Χρόνος Διεξαγωγής: 13 Ιουλίου - 30 Ιουλίου 1930

Χώρες που συμμετείχαν: 13 Γαλλία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Μεξικό, Αργεντινή, Βολιβία, Βραζιλία, Χιλή, Παραγουάη, Περού και Ουρουγουάη

Αριθμός Αγώνων: 18

Όροι Διεξαγωγής: Όμιλοι (3 όμιλοι των 3 ομάδων, 1 όμιλος με 4 ομάδες, ο πρώτος του κάθε ομίλου προκρίνεται), ημιτελικά, τελικός.

Σύνολο Θεατών: 513.700

Μέσος όρος θεατών: 28.538

Σύνολο Τερμάτων: 70

Μέσος όρος τερμάτων ανά αγώνα: 3,88



Τελικός
Ουρουγουάη - Αργεντινή 4-2 (1-2)

Στάδιο: Σεντενάριο, Μοντεβίδεο - 30 Ιουλίου 1930

Θεατές: 93.000

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Εντρίκε Μπαγεστέρος, Νασάτσι, Μαστσερόνι, Χοσέ Αντράντε, Λορένσο Φερνάντες, Χεστίδο, Ντοράδο, Ιριάρτε, Σκαρόνε, Σέα, Έκτορ Κάστρο.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Μποτάσο, Ντέλα Τόρε, Πατερνόστερ, Πέδρο Σουάρες, Χουάν Εβαρίστο, Μόντι, Μάριο Εβαρίστο, Πεσέγιε, Μανουέλ Φερέιρα, Βαράγιο, Στάμπιλε.

Διαιτητής: Λανζενό (Βέλγιο)

Σκόρερ: 12' Ντοράδο, 57' Σέα, 68' Ιριάρτε, 89' Έκτορ Κάστρο / 20' Πεσέγιε, 37' Στάμπιλε

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ 
8 γκολ Γκιγιέρμο Στάμπιλε (Αργεντινή)

5 γκολ Πέδρο Τσέα (Ουρουγουάη)

4 γκολ Γκιγιέρμο Σουμπιάμπρε (Ουρουγουάη), Μπερντ Πατενόντ (ΗΠΑ).

Το επόμενο ραντεβού κατ επιλογή της Fifa κλείστηκε στα γήπεδα της Φασιστικής Ιταλίας του «Ντούτσε» το 1934.

Συνεχίζεται ...