10.7.18

Αλλεργίες το καλοκαίρι: Ποιοι κινδυνεύουν, τι πρέπει να κάνουν

Είναι γεγονός ότι οι αλλεργίες «κρύβονται» παντού. 
Το σπίτι που μένουμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το φαγητό που τρώμε, μπορεί να είναι γεμάτα αλλεργιογόνα.
Οι αλλαγές στο τρόπο ζωής και η πρόχειρη διατροφή έχουν οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση των αλλεργικών αντιδράσεων σε άτομα με χρόνιες αλλεργίες, αλλά και σε εμφάνιση αλλεργιών σε ανθρώπους, που μέχρι πρότινος δεν αντιμετώπιζαν τέτοιες καταστάσεις.
Από έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιών και Κλινικής Ανοσολογίας (EAACI), πάνω από 150 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη ταλαιπωρούνται από κάποιου είδους χρόνια αλλεργία και προβλέπεται μέχρι το 2025 ο αριθμός αυτός να αυξηθεί στον μισό πληθυσμό της Ευρώπης.
Οι αλλεργίες αποτελούν την πιο κοινή χρόνια ασθένεια στην Ευρώπη και αξίζει να σημειωθεί ότι το 20% των ασθενών ζει με κάποια σοβαρή μορφή και με τον φόβο κάποιου ασθματικού ή αναφυλακτικού σοκ, ακόμη και με τον φόβο του θανάτου εξαιτίας της αλλεργίας.
Ο ζεστός καιρός φαίνεται ότι είναι αυτός που πυροδοτεί μια ασυνήθιστα υψηλή ποσότητα γύρης από τα δέντρα.
Μπορεί να ακούγεται απλοϊκό, αλλά γνωρίζοντας ποια γύρη «κυκλοφορεί», μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα τον τρόπο ζωής σας και τα φάρμακά σας. Για παράδειγμα, η χρήση φαρμάκων και θεραπειών, όπως τα αντιϊσταμινικά και τα στεροειδή ρινικά σπρέι, για περίπου δύο εβδομάδες πριν τα χρειαστείτε πραγματικά, έχει αποδειχθεί ότι είναι ουσιαστικά πιο αποτελεσματική από την έναρξη τους όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.
Όπως εξηγεί η Ανατολή Παταρίδου (www.pataridou.gr), χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονικός συνεργάτης ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ, κάθε είδος αλλεργίας, τροφική, δερματική, φαρμακευτική, άσθμα ή ρινίτιδα, αποτελεί μια δύσκολη και εκνευριστική κατάσταση γι’αυτόν που την βιώνει και η αλήθεια πολλές φορές είναι ότι η ιδιαίτερη προσοχή, που απαιτείται, μπορεί να φανεί κουραστική.
«Κουραστική αλλά απαραίτητη καθώς, σε περίπτωση αναφυλαξίας, μπορεί να αποβεί  επικίνδυνη για την ζωή του ατόμου. Πιο συγκεκριμένα στον τομέα της ωτορινολαρυγγολογίας, μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα αλλεργικής ρινίτιδας, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και διεθνώς. Με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους, περίπου 500 εκατομμύρια άτομα ταλαιπωρούνται από αλλεργική ρινίτιδα, χρόνια ή εποχιακή», μας λέει η ειδικός.
Η έντονη υγρασία αυξάνει την πιθανότητα να αναπτυχθούν αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργικές καταστάσεις. Η παρουσία νερού με μορφή υδρατμών στο περιβάλλον (τα κανονικά επίπεδα είναι 40%-50%) είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Αν, όμως, είναι πολύ χαμηλή ή πάνω από 60%, τότε διευκολύνει την δημιουργία μυκήτων, οι οποίοι προκαλούν αλλεργίες.
Η ιγμορίτιδα ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους ανθρώπους, τόσο παιδιά όσο και ενήλικες. Ένας βασικός παράγοντας είναι η αύξηση της αλλεργικής ρινίτιδας, η οποία είναι η πιο συνηθισμένη αλλεργική πάθηση στην Ελλάδα και επηρεάζει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
«Το πιο σημαντικό είναι να αξιολογηθεί ο ασθενής έγκαιρα από τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο και να γίνει ένας ολοκληρωμένος ενδοσκοπικός έλεγχος, που θα αποκαλύψει αν υπάρχει διάφραγμα, υπερτροφία των κογχών, πολύποδες, ξένα σώματα στα παιδιά, μεγάλα κρεατάκια, ευρήματα τα οποία επιβάλλουν χειρουργική αντιμετώπιση και αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες για την δημιουργία χρόνιας ιγμορίτιδας και πολυπόδων», επισημαίνει η Δρ. Παταρίδου.
Οι πολύποδες είναι διογκώσεις του βλεννογόνου μέσα στην μύτη, με κύρια συμπτώματα το έντονο μπούκωμα, την ελάττωση της όσφρησης και την κακουχία. Η διάγνωση γίνεται κυρίως με ενδοσκόπηση. Το κυριότερο βήμα στη θεραπεία είναι να πειστεί ο ασθενής ότι έχει ένα χρόνιο πρόβλημα και ότι πρέπει να το παρακολουθήσει.
Σύμφωνα με την ειδικό, η θεραπεία όλων αυτών των νοσημάτων μπορεί να είναι συντηρητική αρχικά και περιλαμβάνει τη χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης σε συνδυασμό με πλύσεις και ρινικά σπρέι (όπου αξίζει να σημειώσουμε ότι η υπερβολική τους χρήση μπορεί να προκαλέσει ρινίτιδα), αλλά μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση, η οποία, όταν ενδείκνυται, πρέπει να γίνεται έγκαιρα για να αποφεύγονται οι επιπλοκές.
«Με την εξέλιξη της τεχνολογίας η χειρουργική επέμβαση της ιγμορίτιδας και των πολυπόδων σήμερα γίνεται χωρίς τομές, ενδοσκοπικά, με την χρήση κάμερας, με μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς, χάρη στην μεγέθυνση, τον φωτισμό και την χρήση νευροπλοήγησης (navigation). Ένα, ακόμη, πλεονέκτημα της ενδοσκοπικής χειρουργικής είναι ότι, στην ίδια επέμβαση, μπορούν να διορθωθούν συγχρόνως το στραβό διάφραγμα, οι κόγχες και οι πολύποδες ανώδυνα, χωρίς πρήξιμο και μελάνιασμα, εξασφαλίζοντας για τον ασθενή άμεση επαναφορά στις δραστηριότητές του και σταδιακή βελτίωση μέσα στον μήνα όλων των ενοχλητικών συμπτωμάτων» καταλήγει η ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου.
Χρήσιμες συμβουλές
  • Να αποφεύγετε τις βόλτες στην εξοχή και στο βουνό, κυρίως όταν φυσάει ή έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια.
  • Να καθαρίζετε καλά το σπίτι, ώστε να αποφεύγετε τη σκόνη και τα ακάρεα, που επιδεινώνουν πολύ την κατάστασή σας.
  • Να φοράτε γυαλιά ηλίου, όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, ώστε να προστατεύετε τα μάτια σας και κράνος, όταν είστε σε μηχανή, ώστε να μένει κλειστή η δίοδος για τα αλλεργιογόνα από τη μύτη και από το στόμα.
  • Αποφύγετε ή περιορίστε τα φυτά εσωτερικού χώρου.
  • Χρησιμοποιήστε ένα υγρόμετρο, για να υπολογίζετε την υγρασία στο σπίτι.
  • Χρησιμοποιήστε παγίδες υγρασίας και αφυγραντήρες.
  • Υιοθετήστε ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιορίστε το πρόχειρο και έτοιμο φαγητό και τα ανθυγιεινά σνακ.
  • Να μην κάνετε αυτοδιάγνωση, η εξέταση στον ωτορινολαρυγγολόγο και το ιστορικό θα δείξουν με ακρίβεια το πρόβλημα και θα οδηγήσουν σε ενδεδειγμένη θεραπεία.

ΠΑΤΑΡΙΔΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ