12.8.18

Η κλιματική αλλαγή απειλεί να αλλοιώσει τη γεύση της σαμπάνιας

*Τα σταφύλια για τη σαμπάνια εξαρτώνται από το δροσερό κλίμα και μία συγκεκριμένη μορφολογία χώματος για να παράγουν την χαρακτηριστική γεύση του δημοφιλούς ποτού. 

Οι μεταβολές της θερμοκρασίας και η διατάραξη της εναλλαγής των εποχών έχουν γίνει όλο και πιο ακραίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, γεγονός που επηρεάζει την παραγωγή σταφυλιών σε περιοχές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης περιοχής της Καμπανίας στη βορειοανατολική Γαλλία.
Τα σταφύλια για τη σαμπάνια εξαρτώνται από το δροσερό κλίμα και μία συγκεκριμένη μορφολογία χώματος για να παράγουν την χαρακτηριστική γεύση του δημοφιλούς ποτού. Αλλά η κλιματική αλλαγή καθιστά τους παράγοντες αυτούς λιγότερο αξιόπιστους και οι παραγωγοί σαμπάνιας στη Γαλλία ανησυχούν για το μέλλον, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η συγκομιδή γίνεται πλέον δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι πριν από 20 χρόνια. Ενδεικτικά, η συγκομιδή φέτος ξεκίνησε τον Αύγουστο, αντί για τα μέσα έως τέλη Σεπτεμβρίου όπως γινόταν παραδοσιακά. Ωστόσο, η ωρίμανση κατά τις ζεστές μέρες και νύχτες έχει ως αποτέλεσμα την ολοένα και χαμηλότερη οξύτητα των σταφυλιών, γεγονός που επηρεάζει την ποιότητα των κρασιών και της σαμπάνιας.
Κάποιοι παραγωγοί προσπαθούν να μετριάσουν τις γευστικές αλλοιώσεις στα προϊόντα τους, αναμειγνύοντας παλαιότερα κρασιά που βρίσκονται σε αποθήκευση. Άλλοι παραγωγοί πειραματίζονται με ανάλυση DNA και με μεθόδους βιοδυναμικής αμπελοκαλλιέργειας για να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να διατηρήσουν την ποιότητα της σαμπάνιας.
Η παραγωγή αφρώδους οίνου και σαμπάνιας διαδόθηκε αρχικά για την αξιοποίηση μη ώριμων σταφυλιών και συγκεκριμένων ποικιλιών και καιρικών και μορφολογικών συνθηκών. Παρά τις τελευταίες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σαμπάνιας, παραμένουν αισιόδοξοι, και σκοπεύουν να συνεχίσουν να προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή.