10.8.18

Το ασημένιο μετάλλιο και το Ακριτοχώρι Κορώνης

 Γραφει ο Αντ. Χαζαπης

Ποιά η σχέση του ασημένιου μεταλλίου στο επί κοντώ γυναικών με το Ακριτοχώρι Κορώνης; 

Μην βιαστείτε και πείτε «καμία».

 Γιατί η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Στίβου ξεκινάει από το μικρό, ημιορεινό, χωριό που ανήκει στην Κορώνη, αλλά βρίσκεται πιο κοντά στην Φοινικούντα.
Από  το Ακριτοχώρι ή Γρίζι όπως λεγόταν παλιά, έχει καταγωγή ο Ανδρέας Τσώνης. 
Είναι προπονητής της Νικόλ Κυριακοπούλου, από τον Μάϊο το 2017, όταν ακόμη η πρωταθλήτρια ήταν έγκυος στην κόρη της. Τότε είχε δηλώσει πως στόχος της είναι να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό προπονήσεις, προκειμένου το 2018 να επιστρέψει έτοιμη στην ενεργό δράση.
Η Νικόλ Κυριακοπούλου, μετά την διακοπή της 15χρονης συνεργασίας της με τον Μανώλη Καραγιάννη, επέλεξε να προπονείται με έναν άνθρωπο που ξέρει καλά το αγώνισμα.
 
Με τα χρώματα του Πανιωνίου, ο Ανδρέας Τσώνης αναδείχτηκε πρωταθλητής Ελλάδας, κι  έχει βάλει το λιθαράκι του στην ανάπτυξη του αθλήματος. Έχει πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του. 
Για παράδειγμα:
Ήταν πρωταθλητής Ελλάδος στον κλειστό στίβο το 1987 με 5,10μ, το 1988 με 5,10μ επίσης, το 1989 με 5,15μ και το 1990 με 5,36μ.
Την ίδια δεκαετία πήρε πρώτη θέση στα πανελλήνια πρωταθλήματα ανοικτού: το 1984 με 5μ, το 1986 επίσης 5μ, και 1988 με 5,31 στο Καυταντζόγλειο.  
Αμέσως μετά, στράφηκε στην προπονητική. Σήμερα, ο Ανδρέας Τσώνης είναι αρχιπροπονητής Ακαδημιών και Τμημάτων Στίβου του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ.. Έχει γυμνάσει και αναδείξει κορυφαίες αθλήτριες του αγωνίσματος, ανάμεσα σε αυτές η Γωγώ Τσιλιγγίρη και η Θάλεια Ιακωβίδου, που ήταν η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια του επί κοντώ που πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες (το 2000 στο Σίδνεϋ).
Μεθαύριο, τον 15Αυγουστο, στο πανηγύρι που γίνεται στο Γρίζι (εάν το επιτρέπουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του) θα δώσει το παρών. Όπως και ο αδελφός του Νίκος Τσώνης, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ , που αποφεύγουν οποιαδήποτε επαγγελματική εμπλοκή. 
Στο χωριό υπάρχουν πολλοί με το επίθετο, αυτό και … μπερδεύονται.