8.10.18

Καταιγίδα κατασχέσεων και για μικρές οφειλές από την εφορία !

500 με 700 τραπεζικούς λογαριασμούς «σκουπίζει» κάθε μέρα η Εφορία – «Παράθυρο» για προεκλογικού τύπου ρύθμιση χρεών με περισσότερες δόσεις αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών

Η Εφορία «κλειδώνει» κάθε μέρα ηλεκτρονικά τουλάχιστον 500 με 700 τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω κατασχετηρίων προκειμένου να εισπράξει μέρος των υπέρογκων ληξιπρόθεσμων οφειλών 3.933.628 φορολογουμένων, οι οποίες ξεπερνούν τα 101,7 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται στο ακουστικό περιμένοντας την έγκριση από τους δανειστές για να προχωρήσει σε μια προεκλογικού τύπου ρύθμιση για τα λεγόμενα μικρά χρέη έως 10.000 ευρώ, που αφορούν περίπου 3.800.000 φορολογουμένους και επιχειρήσεις με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 3,9 δισ. ευρώ.
Τα σενάρια που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη νέα έκτακτη ρύθμιση – όπως τη χαρακτηρίζει – είναι πολλά, ωστόσο σχέδιο εξόφλησης οφειλών σε 120 δόσεις είχαν απορρίψει οι δανειστές κατά τη διάρκεια της τελευταίας αξιολόγησης, με το σκεπτικό ότι οδηγεί τους πολίτες να μην πληρώνουν και να συσσωρεύονται τα χρέη με αποτέλεσμα την αύξηση των ληξιπρόθεσμων.
Για τον λόγο αυτόν η εντολή που έχει δοθεί από την πολιτική ηγεσία είναι να ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί των κατά σύστημα οφειλετών που ενώ διαθέτουν καταθέσεις, επιλέγουν να μην πληρώσουν τον Φόρο Εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ κ.λπ. Ομως, η Εφορία δεν περιορίζεται μόνο στους μεγάλους οφειλέτες, αλλά «βάζει χέρι» και σε μικροοφειλέτες για να εισπράξει ό,τι μπορεί, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Βήμα της Κυριακής» αρμόδιος παράγοντας.
Στις τράπεζες
Το 2017, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ελήφθησαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εις χείρας τρίτων, δηλαδή εστάλησαν ηλεκτρονικά κατασχετήρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών, σε πάνω από 1.500.000 περιπτώσεις. Μάλιστα, για έναν οφειλέτη η Εφορία μπορεί να έστελνε ηλεκτρονικό κατασχετήριο στις 4 συστημικές τράπεζες και στο σύνολο των συνεταιριστικών τραπεζών (περίπου 25), και αυτό γιατί δεν είχε ενιαία πρόσβαση στα αρχεία των τραπεζών ώστε να γνωρίζει σε ποιες τράπεζες διατηρεί ο οφειλέτης τραπεζικό λογαριασμό.

Από τον Ιούνιο του 2018, σε συνεργασία με τον «Τειρεσία», έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό μητρώο όπου με τη λήψη αρχείου με ΑΦΜ οφειλετών εμφανίζονται αυτόματα και οι τραπεζικοί λογαριασμοί του οφειλέτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εντολή κατάσχεσης για το οφειλόμενο ποσό να πηγαίνει στοχευμένα εκεί όπου υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός και να μη χάνεται χρόνος.
Όσον αφορά τη ρύθμιση που επιδιώκει να φέρει το υπουργείο Οικονομικών προς ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα, θα βασίζεται στη λογική των 36 δόσεων με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Αν κάποιος πληρώσει εφάπαξ ή σε πολύ λιγότερες δόσεις, θα απολαύσει σημαντική έκπτωση των προστίμων και των προσαυξήσεων.
Ωστόσο, υπάρχουν και οι αισιόδοξοι ότι οι δανειστές θα πειστούν να εφαρμοστεί μια ρύθμιση με περισσότερες δόσεις, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι οι θεσμοί ήδη έχουν βάλει φρένο μία φορά σε τέτοιες σκέψεις.
Ένα ακόμη στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει τους θεσμούς να ανάψουν το πράσινο φως και να επιτρέψουν να «τρέξει» μια ρύθμιση με πολλές δόσεις είναι το γεγονός ότι το σύνολο των χρεών των περίπου 3.800.000 οφειλετών είναι μόλις το 4% του συνόλου.
Επίσης, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι μια τέτοια ρύθμιση θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά και πολύ πιθανόν και ψήφους στις επερχόμενες εκλογές. Γι’ αυτό επιδιώκουν πάση θυσία να τη φέρουν προς ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα.
Υπό προϋποθέσεις
Σημειώνεται πως η πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων δεν καταργείται. Η δόση των 36 δόσεων ή και παραπάνω, εφόσον εφαρμοστεί, θα είναι ξεχωριστή από ό,τι ισχύει σήμερα. Θα υπάρχει όμως μία προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στη νέα ρύθμιση με τις πολλές δόσεις. Να έχει εξοφλήσει ή να έχει ρυθμίσει τις εφετινές φορολογικές υποχρεώσεις του. Αυτό θα γίνει προκειμένου να μη δημιουργηθεί μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλετών και να μην κινδυνεύσει το εφετινό πλεόνασμα.  Αξίζει να τονιστεί ότι για να γλιτώσει κάποιος την κατάσχεση χρημάτων από την Εφορία θα πρέπει να έχει δηλώσει ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό. Στην περίπτωση αυτή ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ. Το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και οι συνδικαιούχοι του λογαριασμού για να υπάρχει πλήρης κάλυψη.