20.10.18

Φυτά εσωτερικού χώρου: Ποια και γιατί ωφελούν την υγεία

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι φυτά όπως το σπαθίφυλλο ή κρίνος της ειρήνης και ο κισσός μπορούν να ωφελήσουν την υγεία μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού.
Τα φυτά που απαιτούν πολύ νερό και ηλιακό φως βελτιώνουν την ατμόσφαιρα μέσω της διαδικασίας ανάπτυξής τους. Αυτή προβλέπει την απελευθέρωση υδρατμών στον αέρα, την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και την απελευθέρωση οξυγόνου.
Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να αποτελέσει έναν «απλό και προσιτό» τρόπο, ώστε οι άνθρωποι να μειώσουν τον κίνδυνο ξηροδερμίας και αναπνευστικών προβλημάτων ή παθήσεων, λένε οι ερευνητές.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Reading και της Βασιλικής Εταιρείας Κηπουρικής, διεξήγαγαν μελέτη σχετικά με διάφορα φυτά και πώς αυτά αλλάζουν τον αέρα γύρω τους.
Ανακάλυψαν ότι ο κρίνος της ειρήνης και ο κισσός ήταν τα καλύτερα επειδή λαμβάνουν πολύ μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και νερού.
Η Δρ Tijana Blanusa δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο σπίτι. Τα φυτά με υψηλά ποσοστά διαπνοής -δηλαδή τα πιο “διψασμένα” φυτά που χρειάζονται περισσότερο νερό για να αναπτυχθούν καλά- και μεγάλα φύλλα, προσφέρουν πολλά οφέλη που σχετίζονται με την υγρασία».
Οι ερευνητές μελέτησαν επτά δημοφιλείς ποικιλίες με διαφορές ως προς τη δομή και τη λειτουργία και κατέληξαν στον κρίνο της ειρήνης και τον κισσό, είναι όμως πιθανό να υπάρχουν και άλλα φυτά με ανάλογα οφέλη.
«Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να αποτελέσουν ένα απλό και οικονομικό τρόπο για να αντιμετωπίσει κάποιος την ξηρή ατμόσφαιρα και να ανακουφίσει τα συμπτώματα της ξηροδερμίας, ενώ παρέχουν ταυτόχρονα και άλλα οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία» αναφέρουν οι ειδικοί.
Υψηλότερα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα σημαίνει ότι το δέρμα είναι καλύτερα ενυδατωμένο και λιγότερο πιθανό να εμφανίσει ξηρότητα.
Το αφυδατωμένο δέρμα προκαλεί ερεθισμούς και επιδεινώνει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η γρίπη εξαπλώνεται πιο δύσκολα σε περιβάλλοντα με υψηλότερη υγρασία, επειδή οι ιοί δεν μπορούν να μεταφερθούν τόσο εύκολα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Air Quality, Atmosphere & Health.