16.11.18

Λήξη σχεδίου κατάρτισης στην πρακτική του Θεάτρου Φόρουμ (Forum Theatre) του Augusto Boal στην Καλαμάτα μέσω του Erasmus+ Νεολαία.

Με μία ανοιχτή εκδήλωση προς το κοινό της πόλης στον πολυχώρο House by Phaos , έληξε πριν λίγες μέρες το σχέδιο κατάρτησης σχετικά με το Θέατρο Φόρουμ.

Ο οργανισμός νεολαίας και εκπαίδευσης Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων (Κ.Α.ΝΕ) σε συνεργασία με 10 οργανισμούς νεολαίας από την Ιταλία, την Γαλλία, την Κροατία, την Λιθουανία, την Ρουμανία, την Ισπανία, την Γερμανία, την Βουλγαρία, την Κύπρο και την Ολλανδία, φιλοξένησε στην πόλη της Καλαμάτας από τις 4 έως και 11 Νοεμβρίου, 22 σύμβουλους νέων και άτομα που εργάζονται με νέους.

Το πρόγραμμα με τίτλο Community Building Awareness Raising and Social Inclusion Through Forum Theatre, C.A.S.T είχε ως στόχο να εξερευνήσει και να δείξει πως το Θέατρο Φόρουμ (ή διαφορετικά το “θέατρο του καταπιεσμένου”) μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οργανώσεις νεολαίας και σύμβουλους νέων ως εργαλείο για το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης των νέων, του αισθήματος του «ανήκειν» σε μία κοινότητα, για την ενδυνάμωση των νέων και την τόνωση της δημιουργικότητάς τους, την προώθηση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ένταξης και, μέσα από όλα αυτά, να δώσει τα κίνητρα στους νέους να γίνουν πιο ενεργοί και να απαιτήσουν πιο δυναμικά τη θέση τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Όπως είπε και ο ίδιος ο ιδρυτής του “Θεάτρου Φόρουμ” Augusto Boal «να χτίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους, αντί να το περιμένουν να έρθει».

Η εκδήλωση τράβηξε τα βλέμματα του κοινού καθώς μέσα από μεθόδους μη τυπικής μάθησης, βιωματικά – διαδραστικά εργαλεια που ηρθαν σε επάφη κατά τη διάρκεια του σχεδίου κατάρτισης οι συμμετέχοντες, παρουσίασαν ένα δείγμα του Θεάτρου Φόρουμ κι έδωσαν στους θεατές να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό και πως μπορεί να αποτελέσει εργαλείο που θα βελτιώσει την καθημερινή εργασία με νέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι θεατές πήραν μέρος στην εξέλιξη της παράστασης καθώς το να μετατρέπεται ο θεατής σε ηθοποιό που συμμετέχει κι αλλάζει τα δρώμενα, είναι μέρος του συγκεκριμένου είδους θεάτρου.

Το σχέδιο κατάρτισης CAST συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ Νεολαία.

Σημείωση: Το επάγγελμα του Youth Worker έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ως «Σύμβουλος Νέων» [Πηγή: Εθνική Στρατηγική για την Νεολάια 2017-2027]. Ο όρος «Υouth Work”/ “Youth Working” που αναφέρεται στην διοργάνωση κοινωνικο-μορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους, δεν έχει μεταφραστεί ακόμη στα ελληνικά γι’αυτό και παρατείθεται στο κείμενο στα αγγλικά.