14.12.18

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - "ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΑΤΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ"

ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΑΤΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «Ν. ΠΟΛΙΤΗΣ», ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος «Αττικό Δίκαιο» σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο (ΠΜΣ με κατεύθυνση: «Αρχαία Ελληνική Φιλολογία») διοργανώνουμε Συμπόσιο με θέμα: «Έλεγχος των πολιτικών και διαφθορά στην Αρχαία Ελλάδα και σήμερα», το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, στις 6:00 μ.μ. Θα μιλήσουν Καθηγητές της Ιστορίας του Δικαίου και της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας καθώς και ο Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Α. Δημητρόπουλος. Το Συμπόσιο συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την Περιφέρεια Πελοποννήσου και είναι ανοικτό σε όλους. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Ακολουθεί το πρόγραμμα και σύντομο βιογραφικό των ομιλητών.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
6:00-6:15         ΑΔΑΜ-ΜΑΓΝΗΣΑΛΗ ΣΟΦΙΑ, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας του Δικαίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο: «Έλεγχος των Αθηναίων αξιωματούχων και διαφθορά»
6:20-6:35         ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας & Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Ιονίου Πανεπιστημίου:
«Δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε: Η δοκιμασία ρητόρων-πολιτικών πριν την άσκηση των καθηκόντων».
6:40-6:45         ΒΟΛΟΝΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, Επίκ. Καθ. Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: «Αδικήματα προδοσίας των πολιτικών: η Εισαγγελία στην Αθήνα του 4ου αι.».
6:50-7:05         ΑΡΝΑΟΥΤΟΓΛΟΥ ΗΛΙΑΣ, Διευθυντής Ερευνών Κέντρου Ερεύνης Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου (ΚΕΙΕΔ), Ακαδημία Αθηνών:
«Θεσμικές προσαρμογές στην Αθήνα της ‘παρακμής’».
7:10-7:25         SCAFUROADELE, Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας, BrownUniversity, Providence, RhodeIsland: «Thewreathingofmagistrates» - «Η στεφάνωση των πολιτικών»
7:30-7:45         ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, Ομότιμος Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Νομικής Σχολής, ΕΚΠΑ:
«Αρχαιοελληνικοί και σύγχρονοι θεσμοί δημοκρατικού ελέγχου».
7:45-8:00         ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Υπεύθυνη διοργάνωσης - Συντονίστρια: Ελένη Βολονάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Σοφία Αδάμ: ΣπούδασεστηΝομικήΣχολήτουΠανεπιστημίουΑθηνώνκαιπραγματοποίησε μεταπτυχιακέςσπουδέςστην Ιστορία του Δικαίου και την Παπυρολογία στη Γαλλία ( ΝομικήΣχολήτουΠανεπιστημίουParisII-Panthéon-Assasκαι ÉcolePratiquedesHautes Études). Σήμερα είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου. Δίδαξε κυρίως Αρχαίο Ελληνικό Δίκαιο τόσο στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου όσο και στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Διευθύνει το Κέντρο Μελέτης Αρχαίου Ελληνικού και Ελληνιστικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου. Το ερευνητικό της έργοαφορά κυρίως θεσμούς του Ιδιωτικού και Δημοσίου Αττικού Δικαίου (Μονογραφίες: «Η Απονομή της Δικαιοσύνης στην αρχαία Αθήνα», «Έλεγχος και Λογοδοσία των Αρχών στην Αθηναϊκή Δημοκρατία», «Ηλικία και Δίκαιο: οι έννομες συνέπειες της ηλικίας στην κλασική Αθήνα», «La maternité à Athènes classique : aspects juridiques et sociaux»).
Ηλίας Αρναούτογλου: Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ (1987). Διδάκτορας αρχαίας ιστορίας και κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης (1993). Assistant editor στο Lexicon of Greek Personal Names (1994-1999). Διαχειριστής τουιστότοπου NOMOI. Μέλος της ομάδας CopenhagenAssociationsProject (2010-σήμερα),῏ Συγγραφέας άρθρων για τα ιδιωτικά σωματεία στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα και σχόλια για δικαιικούς θεσμούς μέσα από επιγραφές. Έργα: Ancient Greek laws. A sourcebook, London 1998 - Thusiasheneka kai sunousias. Private religious associations in hellenistic Athens, Athens 2003 - A new working bibliography of ancient Greek law, Athens 2011 - Douglas M. MacDowell. Studies in Greek law, oratory and comedy, London 2018.
ΕλένηΒολονάκη: έχεισπουδάσεικλασικήφιλολογίαστοΠανεπιστήμιοτηςΚρήτηςκαιέχειεκπονήσειδιδακτορικήδιατριβήστο RoyalHollowayτουΠανεπιστημίουτουΛονδίνουμεθέμαστηναττικήρητορεία. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 είναι Μόνιμη Επίκουρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.  Έχει συγγράψει πολλά άρθρα για την αρχαία ρητορεία και ρητορική και την πρόσληψή της στην αρχαιότητα, το αττικό δίκαιο, τη σχέση ρητορικής και δράματος, καθώς επίσης ρητορικής και ελληνιστικής ποίησης.
Ανδρέας Δημητρόπουλος: γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και στη συνέχεια επιδόθηκε σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μόναχο Γερμανίας, όπου έλαβε υποτροφία του Βαυαρικού Κράτους. Μετά την αναγόρευσή του ως Διδάκτορα Νομικής, συνέχισε την επιστημονική του έρευνα στα Πανεπιστήμια Ν. Υόρκης, και Τορόντο. Για λόγους επιστημονικούς μετέβη επίσης σε Αυστρία, Ιταλία και Γαλλία. Τον Οκτώβριο του έτους 1976 διορίστηκε ως Εντεταλμένος Επιμελητής  και έκτοτε δίδαξε ανελλιπώς  στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι τη 30η Αυγούστου 2015.   Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το Φθινόπωρο 2015.  Το ερευνητικό έργο του Καθηγητή Ανδρ. Δημητρόπουλου είναι ιδιαιτέρως ευρύ.  Διετύπωσε ίδιες θέσεις και θεωρίες σε πολλά ζητήματα της νομικής επιστήμης, της γενικής θεωρίας του Συνταγματικού Δικαίου, του Οργανωτικού Μέρους και των Συνταγματικών Δικαιωμάτων.
Αθανάσιος Ευσταθίου: Σπούδασε το πρώτο πτυχίο Κλασική Φιλολογία στο ΑΠΘ και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη αρχαία ελληνική και βυζαντινή φιλολογία στο ΑΠΘ και στην Ύστερη Αρχαιότητα και στο Βυζνάτιον στο King'sCollege, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, και στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο RoyalHolloway, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του ιδίου τμήματος. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του αφορούν φιλολογικά ζητήματα και την ιστορία της κλασικής αρχαιότητας, ιδιαίτερα θέματα ρητορικής, ρητορείας και αττικού δικαίου, παλαιογραφίας και χειρόγραφης παράδοσης.Έχει γράψει τρία βιβλία με θέματα κλασικής και βυζαντινής ρητορείας και ρητορικής και ιστοριογραφίας.
Adele Scafuro is Professor of Classics in the Dept. of Classics at Brown University (Providence, RI, USA) where she has taught since 1983. She is the author of The Forensic Stage, Settling Disputes in Graeco-Roman Comedy (CUP 1997, 2000, 2004); translator of Demosthenes Speeches 39-49 (U. of Texas Series 2011); co-editor with Michael Fontaine of The Oxford Handbook of Greek and Roman Comedy (OUP 2014 and 2018); co-editor with Alan Boegehold of Athenian Identity and Civic Ideology (Johns Hopkins University Press, 1994, 2002); and Series Editor (Greek side) with John Bodel (Roman side) of Brill Studies in Greek and Roman Epigraphy since 2011.