16.12.18

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ -Πώς να αντιμετωπίσετε μια φωτιά στην κουζίνα σας


Με σύμμαχο τον καλό καιρό (για την εποχή) πλήθος κόσμου παρακολούθησε σήμερα στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας  την ενημέρωση και την επίδειξη κατάσβεσης πυρκαγιάς  που έκαναν στελέχη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Καλαμάτας στον χώρο του περιπτέρου που έχει στηθεί από την υπηρεσία τους στην πλατεία Βασ.Γεωργίου της πόλης

Αξιωματικός του Πυροσβεστικού σώματος ενημέρωσε αναλυτικά τους πολίτες ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση τους σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στον χώρο της κουζίνας

Πρόκειται για ένα εφιάλτη  που μπορεί να γίνει πραγματικότητα γρήγορα και αναπάντεχα με οδυνηρές συνέπειες• εκατοντάδες άτομα έχουν τραυματιστεί , κάποιες φορές σοβαρά, από τέτοιου είδους περιστατικά και περιουσίες ολόκληρες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Αλήθεια αν συμβεί κάτι τέτοιο στη δική σας κουζίνα, ξέρετε πώς να το χειριστείτε για να αποφύγετε τα χειρότερα;
Κανόνας 1: ποτέ μη ρίχνετε νερό σε φωτιά από λίπη. Ο καλύτερος τρόπος να την αντιμετωπίσετε είναι να την σκεπάσετε για να της στερήσετε το οξυγόνο που συντηρεί τη φλόγα.
    Κάθε φορά που μαγειρεύετε, να έχετε μία βρεγμένη πετσέτα ,ένα καπάκι ή σκέπαστρο, ίσως από ένα μαγειρικό σκεύος, έτοιμο για να το αρπάξετε και να σκεπάσετε τη φωτιά σε περίπτωση που χρειαστεί.
    Αν τα λίπη αρπάξουν φωτιά στο μαγειρικό σας σκεύος, σκεπάστε τη φωτιά γρήγορα για να μην τροφοδοτείται με οξυγόνο.
Το καλύτερο είναι να περάσετε το σκεύος πάνω από τη φωτιά με κίνηση από τα πλάγια, παρά από πάνω (καθώς μια κατακόρυφη κίνηση θα φυλάκιζε περισσότερο αέρα κάτω από το καπάκι).
    Κλείστε το μάτι και αφήστε το σκεύος εκεί που είναι ώσπου να κρυώσει.
   
Μια φωτιά μπορεί να ξεσπάσει σε οποιοδήποτε σημείο της κουζίνας – κοντά σε μια πρίζα, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε κάποια από τις εστίες μαγειρέματος.
    Φωτιά στο φούρνο. Κλείστε αμέσως την πόρτα του φούρνου και αποσυνδέστε τον από το ρεύμα. Αν η φωτιά δεν σβήσει αμέσως, καλέστε αμέσως την πυροσβεστική. Ζητήστε τους να εξετάσουν το φούρνο και πηγαίνετέ τον για επισκευή προτού το χρησιμοποιήσετε ξανά.
    Φωτιά στο φούρνο μικροκυμάτων. Κλείστε την πόρτα του και μην την ανοίξετε ώσπου να κατασιγάσει η φλόγα. Αποσυνδέστε τον από το ρεύμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μην χρησιμοποιήσετε ξανά τη συσκευή προτού ελεγχθεί και επισκευαστεί από εξειδικευμένο τεχνικό.
    Φωτιές στις πρίζες της κουζίνας. Μειώστε τον κίνδυνο μιας φωτιάς σε κάποια πρίζα της κουζίνας με το να μη συνδέετε πολλές συσκευές στην ίδια υποδοχή. Αν ξεσπάσει τελικά μια φωτιά, χρησιμοποιήστε πυροσβεστήρα και ποτέ μην ρίχνετε νερό πάνω της. Φωνάξτε αμέσως την πυροσβεστική υπηρεσία ακόμη κι αν την έχετε ήδη σβήσει.
Πότε και Πώς να χρησιμοποιείτε πυροσβεστήρα
Όλες οι κουζίνες πρέπει να είναι εξοπλισμένες με πυροσβεστήρα. Φροντίστε να πάρετε έναν με ένδειξη πως είναι κατάλληλος για κάθε τύπο φωτιάς και έχετέ τον σε ένα σημείο με εύκολη πρόσβαση.
Αν ξεσπάσει μια φωτιά, δεν θα έχετε χρόνο να διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης και να τη σταματήσετε. Γι’ αυτό, εξοικειωθείτε με τον τρόπο που απασφαλίζει και διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα ασφαλούς χρήσης. Να θυμάστε:
     Πρώτα τραβήξτε τον πίρο ασφαλείας από το στόμιο του πυροσβεστήρα – ειδάλλως δεν θα λειτουργήσει.
    Στρέψτε το στόμιο του πυροσβεστήρα στην εστία της φωτιάς, όχι πάνω στις φλόγες.
    Κρατήστε τον από τη λαβή του, πιέστε το μοχλό εκτόξευσης και συνεχίστε να ρίχνετε ώσπου να καταλαγιάσει πλήρως η εστία.
    Να κινείτε τα χέρια σας οριζόντια και να ρίχνετε χαμηλά.
Η μαγειρική σόδα είναι επίσης ένα εξαιρετικό συστατικό για κάθε κουζίνα, και όχι μόνο για το μαγείρεμα. Αν ξεσπάσει μια φωτιά σε μια ηλεκτρική συσκευή και δεν έχετε κάτι εύκαιρο για να τη σβήσετε πάρτε ένα κουτί μαγειρικής σόδας και ρίξτε άφθονη σόδα στην εστία της φωτιάς. Φυσικά, το κόλπο αυτό είναι αποτελεσματικό μόνο σε μικρές εστίες.
Πότε πρέπει να καλέσετε την πυροσβεστική στο 199
Γενικά , είναι καλό να φωνάζετε την πυροσβεστική σε όλες τις περιπτώσεις που η φωτιά κρατά περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα. Απομακρύνετε, επίσης, τους ενοίκους και τα μέλη της οικογένειάς σας από το χώρο, όσο το δυνατόν ταχύτερα. Αν φυσικά, οι φλόγες της καταλαγιάσουν άμεσα με κάποιον από τους τρόπους που προαναφέρθηκαν, δεν υπάρχει λόγος να τους απασχολήσετε, καθώς μπορεί να τους κρατήσετε μακριά από ένα άλλο περιστατικό που ίσως είναι σοβαρότερο.
Ποτέ μη μετακινείτε το σκεύος, ποτέ μη το μεταφέρετε κάτω από τη βρύση και μην πάρετε το καπάκι προτού κρυώσει το σκεύος.