24.12.18

ΤΑ ΑΚΟΥΣ Κε ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΕ; Πρόεδρος Βουλγαρίας : Δεν υπάρχουν Βόρεια Μακεδονία και μακεδονική γλώσσα

 Ο,τι χειρότερο η Συμφωνία των Πρεσπών.

Νέα ηχηρή παρέμβαση κατά της συμφωνίας των Πρεσπών σημειώνεται στη Βουλγαρία, αυτή τη φορά από τον πρόεδρο της χώρας, ο οποίος δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε πως υπάρχει «μακεδονική γλώσσα», ενώ εκφράζει την έντονη αντίθεσή του με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» για την ΠΓΔΜ.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ για πρώτη φορά παίρνει θέση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, επικρίνοντας τον πρωθυπουργό της χώρας του Μπόικο Μπορίσοφ, και δηλώνει:
«Οι ενέργειες της βουλγαρικής κυβέρνησης για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προχωρούν πάρα πολύ γρήγορα και εις βάρος της χώρα μας.
Προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εδώ και αιώνες, ίσως είναι δύσκολο να επιλυθούν μέσα σε έξι μήνες.
Η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση υπέγραψε τη
συμφωνία για τις σχέσεις καλής γειτονίας με την ΠΓΔΜ χωρίς να συζητήσει με την Ελλάδα και χωρίς εσωτερική συναίνεση είναι ανεξήγητη.
Ως πρόεδρος της Βουλγαρίας δεν συμφωνώ με το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”. Δεν υπάρχει τέτοια χώρα. Αυτό το όνομα δεν μπορεί να ισχύσει. Και δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι υπάρχει “μακεδονική γλώσσα”. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Κατά και ο βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός

Πριν από μερικές εβδομάδες είχε αντιδράσει στη Συμφωνία των Πρεσπών και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, απειλώντας τον Ζάεφ με άσκηση βέτο κατά της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Κύριε Ζάεφ, μην καταχραστείτε το θέμα της γλώσσας της ΠΓΔΜ. Αυτό μπορεί να σας κοστίσει την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» είχε τονίσει ο βούλγαρος υπουργός Αμυνας, προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε συμβιβασμούς με την ιστορία της Βουλγαρίας, καθώς τα εδάφη της ΠΓΔΜ ήταν βουλγαρικά». Ο κ. Καρακατσάνοφ είχε αναφερθεί στην προκλητική, όπως τη χαρακτήρισε, δήλωση του Ζόραν Ζάεφ στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών του παρέχει το δικαίωμα αναγνώρισης της «μακεδονικής γλώσσας» και πως αυτό το δικαίωμα κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει. «Δεν υπάρχει τέτοια γλώσσα και κανείς δεν μπορεί να την καθιερώσει» υπογράμμισε ο βούλγαρος αξιωματούχος.
  TA NEA