28.12.18

Φόρεσε στο παιδί ζακέτα ;Κρύωμα ή Ίωση ;


forese-sto-paidi-zaketa-kryoma-i-iosi.jpg

Συχνά, σχεδόν καθημερινά, όταν βλέπουμε το χειμώνα ένα άρρωστο παιδί στο ιατρείο, δεχόμαστε την ερώτηση από το γονιό: γιατρέ, το «κόλλησε» το παιδί κάτι ή κρύωσε;

Και εννοείο γονιός, ότι εκτέθηκε σε χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία, χωρίς να έχει ντυθεί, κατά την εκτίμηση του σωστά, με αποτέλεσμα να αρρωστήσει. Η αλήθεια είναι ότι οι γιατροί απαντούμε κάπως απόλυτα σε αυτή την ερώτηση: «Δεν υπάρχει κρύωμα, το παιδί έχει κολλήσει μια ίωση», βλέποντας πολλές φορές την αμφιβολία στο βλέμμα του γονιού για την απάντησή μας.
Πως έχουν λοιπόν τα πράγματα;
Πρώτα απ’όλα σε κάθε παιδί ή ενήλικα, που εκδηλώνει συμπτώματακρυολογήματος,είναι εδώ και δεκαετίες στην επιστημονική κοινότητα ξεκάθαρο,ότι αυτό οφείλεται σε λοίμωξη, δηλαδή σε ιό ή βακτηρίδιο, με συνηθέστερο τιςιώσεις.
Από την άλλη όμως, δεν μπορεί κανείς να υποτιμήσει τα προβλήματα που προκαλεί στον οργανισμό το ψύχος, καθώς είναι γνωστό ότι καταστέλλει, για λόγους αυτοσυντήρησης, κάποιες διαδικασίες του οργανισμού.
Για παράδειγμα το κρύο, μέσω της περιφερικής αγγειοσύσπασης που προκαλεί, μειώνει την τοπική άμυνα του οργανισμού (π.χ. στο ρινικό βλεννογόνο).
Όταν υπάρχει κρύο, τα σταγονίδια από τον βήχα και το φτάρνισμα διατηρούνται περισσότερο χρόνο στον αέρα, γεγονός που ευνοεί τη μετάδοση των λοιμώξεων.
Επιπλέον, πολλοί ιοί, προτιμούν τις συνθήκες του ψύχους κατά τους χειμερινούς μήνες για να αναπτυχθούν και να διαδοθούν, αλλά και  γιατί λόγω του ψύχους οι άνθρωποι συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους και έτσι διευκολύνεται η διάδοση των ιώσεων.
Τέλος έχει αποδειχθεί ότι όσοι πάσχουν από  ιώσεις και προστατεύονται από το κρύο και την κούραση, γίνονται καλά μία έως δύο ημέρες νωρίτερα σε σχέση με όσους δεν προστατεύονται.
Η αλήθεια λοιπόν μπορεί να είναι κάπου στη μέση για τα απλά κρυολογήματα!
Στη χώρα μας όμως,  η υπερβολική φοβία των γονιών για το κρύο, που φτάνει μέχρι υπερβολής στο ντύσιμο, οδηγεί συχνά στο άλλο άκρο. Τα παιδιά όταν ντύνονται υπερβολικά ιδρώνουν και τα βρεγμένα ρούχα οδηγούν σε απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας του σώματος, που έχει συνέπειες τελικά ίδιες ή και χειρότερες από ότι το ίδιο το ψύχος θα προκαλούσε στον οργανισμό.
Συμπερασματικά θα λέγαμε:
-Όχι στο υπερβολικό ντύσιμο, ναι στο κατάλληλο ντύσιμο.
-Οι μεταβολές της θερμοκρασίας του σώματος και η εφίδρωση από το υπερβολικό ντύσιμο είναι πιο επικίνδυνες από το ίδιο το κρύο.
– Η σταδιακή εξοικείωση με το κρύο σε συνδυασμό με την άσκηση είναι ευεργετικές για την άμυνα του οργανισμού μας.
Ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) ενηλίκων και παίδων Καρκατζούλης Γεώργιος ειδικεύθηκε και εξειδικεύθηκε για οκτώ χρόνια στην Ωτορινολαρυγγολογία/ Παιδο-Ωτορινολαρυγγολογία και Πλαστική Προσώπου σε κορυφαία κέντρα της Γερμανίας. Έχει πραγματοποιήσει σαν πρώτος χειρουργός πάνω από 5000 χειρουργικές επεμβάσεις του πλήρες εύρους των ΩΡΛ χειρουργείων, εκ των οποίων οι 1000  σε παιδιά.
Το πλήρες βιογραφικό του έχει δημοσιευτεί στο έγκριτο WhoiswhoGreece. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Καλαμάτα, Μητροπέτροβα& Χρυσάνθου Παγώνη 9.
2721403010 6936025771
sadcfaDFAsf.jpgΚΑΡΚΑΤΖΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ & ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

 stogiatro.gr