28.1.19

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίττας στην Αθήνα του Συνδέσμου των απανταχού Κορωναίων «Παναγία η Ελεήστρια»

Την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίττας του Συνδέσμου των απανταχού Κορωναίων «Παναγία η Ελεήστρια» σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Προηγήθηκε δοξολογία μετ' αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής (Ακαδημίας 67) όπου κατ' έθιμο εορτάστηκε η Εύρεση των ιερών εικόνων της Παναγίας Ελεήστριας. Στη Θεία Λειτουργία πρωτοστάτησε ο Κορωναίος Αρχιερατικός Επίτροπος αιδεσιμώτατος Παναγιώτης Τσιριγώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό της εύρεσης των ιερών εικόνων
Μετά την τελετή ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας, όπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου απανταχού Κορωναίων «Παναγία Η Ελεήστρια», Βασίλης Αποστολόπουλος, καλωσόρισε τους καλεσμένους και ευχήθηκε καλή χρονιά. Αναφέρθηκε στο έργο και την ανάπτυξη δράσεων πολιτιστικής κληρονομιάς, τις οποίες πραγματοποιεί ο σύλλογος σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης και αφού συνεχάρη τη νέα γενιά για την παρουσία της σε εκδηλώσεις που τιμούν τον τόπο τους, αναφέρθηκε στα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στην Κορώνη, όπως το τμήμα εισόδου της Κορώνης, η αποκατάσταση του λιμενοβραχίονα για την προστασία των αλιευτικών σκαφών και της παραλιακής ζώνης, η αποκατάσταση και προστασία του Κάστρου της Κορώνης. Τόνισε την σπουδαιότητα ένταξης δύο σημαντικών αναπτυξιακών έργων για την πόλη της Κορώνης, την ανέγερση σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος για τη στέγαση του Γυμνασίου και Λυκείου καθώς του βιολογικού καθαρισμού. Αναφέρθηκε επίσης, στην ανακατασκευή του Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους στο κάστρο της Κορώνης έπειτα από την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη από πυρκαγιά και αναμένεται να επαναλειτουργήσει σύντομα, όπου ευχαρίστησε την οικογένεια Καλτσίδη για την μεγάλη χορηγία της, καλύπτοντας όλα τα έξοδα ανακατασκευής, το σύλλογο φίλων κάστρου Κορώνης για την στήριξη και τους εθελοντές εργατοτεχνίτες. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του θέλησε να ευχαριστήσει τον Κορωναίο Γιάννη Καρβέλα, σύμβουλο επιχειρήσεων και εισηγητή σεμιναρίων για το ελαιόλαδο, για την ιδιαίτερη συμβολή του στην διεξαγωγή του 5ου Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής που πραγματοποιήθηκε στην Κορώνη τον περασμένο Ιούνιο.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Βασίλης Καμβύσης, Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων Ελαιολάδου με θέμα «Ελληνικός Διατροφικός Πολιτισμός και Μεσογειακή Δίαιτα». Τόνισε την σπουδαιότητα της παγκόσμιας αναγνώρισης της Μεσογειακής Διατροφής και ολοκλήρωσε την ομιλία του με την συμβολή του Μανιατακείου Ιδρύματος, καθιστώντας ως εμβληματική Ελληνική πρότυπο κοινότητα την Κορώνη, σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος.
Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορώνης κα Μαρία Βαγγελινού – Γιαλλελή και ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης κ. Κώστας Κυρκοριανός. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκε η ανερχόμενη Κορωναία συγγραφέας κα Κατερίνα Δροσίνη για το σύνολο του συγγραφικού της έργου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Κορωναίοι της Αθήνας, οι φίλοι του Συνδέσμου, ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου κ. Άγγελος Χρονάς, ο Κορωναίος Γιάννης Δρίνης, Προϊστάμενος στο Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, η συμβολή του οποίου υπήρξε καθοριστική για την ένταξη της Μεσογειακής Διατροφής στον κατάλογο της UNESCO ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, ο Πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος κ. Δημήτρης Μανιατάκης με την σύζυγό του κα Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη, ο οποίος δέχθηκε θερμές ευχαριστίες τόσο από τον Δήμαρχο κ. Καφαντάρη όσο και από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Αποστολόπουλο για την αρμονική συνεργασία με στόχο την γενικότερη αναβάθμιση της Κορώνης και του ευρύτερου Δήμου και ιδιαιτέρως για την πρόσφατη συμβολή του Ιδρύματος στην χρηματοδότηση της μελέτης για την ανέγερση σύγχρονου κτηρίου Γυμνασίου και Λυκείου στην Κορώνη.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη του νέου ΔΣ του συλλόγου, το οποίο απαρτίζεται από νέους επιστήμονες με καταγωγή από την Κορώνη και ενδιαφέρον για τα δρώμενα του τόπου τους.