28.1.19

Σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος


Κι όμως! Σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος | Newsit.gr
Η ΝΔ απέρριψε μία προς μία τις συνταγματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος της Βουλής, ωστόσο το κυβερνών κόμμα αποδέχθηκε την συμπληρωματική της πρόταση.
 
Στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης, 30.01.2019, η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής, θα αποφασίσει με ψηφοφορία, επί όλων συνολικά των συνταγματικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί από κόμματα και βουλευτές και έχουν τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών. Απόψε, Δευτέρα 28.01.2019, τα κόμματα τοποθετήθηκαν επί των 7 συμπληρωματικών προτάσεων που κατατέθηκαν, μία από τη ΝΔ, και έξι από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες είχαν συγκεντρώσει τις 50 υπογραφές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που… δέχεται την πρόταση της ΝΔ

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι το κόμμα του αποδέχεται την πρόσθετη πρόταση της ΝΔ να κατοχυρωθεί συνταγματικά η πλήρης εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα τακτικά δικαστήρια.
Αντίθετα, από την πλευρά του ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασσούλας, απέρριψε όλες τις συμπληρωματικές προτάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με το αιτιολογικό ότι είναι περιττές, είτε γιατί καλύπτονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είτε γιατί μπορούν να ενισχυθούν από τον κοινό νομοθέτη.
«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να αποδεχτούμε την πρόταση της ΝΔ, διότι διευρύνει τα όρια ελευθερίας και ενισχύει τη θεσμική λειτουργία των δικαστικών στρατιωτικών λειτουργών. Θα ήθελα όμως και μεγαλύτερη μεγαλοθυμία από την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί δεν είναι περιττές οι δικές μας προτάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.
Παράλληλα υπεραμύνθηκε των προτάσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας την ανάγκη είτε συνταγματικής αποσαφήνισης είτε συνταγματικής ενίσχυσης και κατοχύρωσης για θέματα που αφορούν ατομικά, συλλογικά ή κοινωνικά δικαιώματα.

Οι προτάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο Σύνταγμα προβλέπουν

– Αποσαφήνιση της έννοιας επιείκειας, ώστε η δικαιοσύνη να γίνει πιο εύκαμπτη πιο ανθρώπινη και πιο δίκαια.
– Προσθήκη, ώστε στις κατηγορίες απαγόρευσης διακρίσεων να συμπεριληφθούν ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου.
– Ειδική διάταξη για την κατοχύρωση της προστασίας των ζώων.
– Υποχρέωση της εκτελεστικής εξουσίας για την προστασία, την ενίσχυση και την ανάπτυξη των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.
– Αποσαφήνιση του άρθρου 22 για τους όρους εργασίας, ώστε να προστατεύονται και να κατοχυρώνονται οι εργαζόμενοι.
– Συνταγματική κατοχύρωση της αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Να σημειωθεί ότι την πρόταση για τεχνικού τύπου αλλαγές στο άρθρο 108, για την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής 27 βουλευτές, ενώ γίνεται προσπάθεια μέχρι την Ολομέλεια να συγκεντρωθούν και οι υπόλοιπες υπογραφές.

πηγή