31.1.19

Εκοψαν τη σύνταξη από το γιο του ήρωα των Ιμίων Χριστόδουλο Καραθανάση

Συμπληρώθηκαν 23 χρόνια από το θάνατο των τριών Ελλήνων στρατιωτών στα Ίμια και το κράτος αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως τιμά τους ήρωές του.
Ο γιος του αντιπλοίαρχου Χριστόδουλου Καραθανάση που χάθηκε στα Ιμια μαζί με τους Εκτορα Γιαλοψό και Παναγιώτη Βλαχάκο, έπαινε σύνταξη μέχρι πρότινος για το θάνατο του πατέρα του, αλλά την έκοψαν έξι μήνες νωρίτερα. Οπως λέει ο 24χρονος Γιάννης, που ήταν μόλις ενός έτους όταν έχασε τον πατέρα του, η σύνταξη του πατέρα του, ως «ορφανό τέκνο»«κόπηκε» νωρίτερα κατά έξι μήνες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία «ορφανά τέκνα» συνεχίζουν να λαμβάνουν τη σύνταξη του νεκρού πατέρα τους και μετά το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον σπουδάζουν και μέχρι να συμπληρώσουν το 24ο έτος. Στην περίπτωση του Γιάννη Καραθανάση, η σύνταξη – βοήθημα κόπηκε νωρίτερα και πριν ολοκληρωθούν οι σπουδές του στο ΕΜΠ. Ανάλογες περιπτώσεις αντιμετωπίζουν και άλλα παιδιά, που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέσα στο χρονικό περιθώριο που ορίζει ο νόμος. 
Η κυρία Ειρήνη Ζωγραφάκη, μητέρα του Γιάννη Καραθανάση, επισημαίνει τα κενά του νόμου που αφήνει «ξεκρέμαστα» παιδιά που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους ή τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και έχουν ανάγκη την οικονομική ενίσχυση που λαμβάνουν, ειδικά αυτές τις δύσκολες εποχές.
«Ο νόμος λέει πως το ορφανό τέκνο συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη του πατέρα του έως το 24ο έτος, εφόσον σπουδάζει. Τι γίνεται όμως με τα παιδιά εκείνα που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους έως το 24ο έτος της ηλικίας τους, λόγω προβλημάτων; Ή αν πχ ξεκίνησαν αργοπορημένα τις σπουδές τους», διερωτάται η μητέρα του Γιάννη Καραθανάση, ζητώντας από τους αρμόδιους να δείξουν το ενδιαφέρον τους για τα «πρακτικά κενά» του νόμου, που δημιουργούν πολλά προβλήματα σε παιδιά που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση όπως ο γιος της, αλλά και εξηγήσεις από ΓΛΚ για τους λόγους που «έκοψε» τη σύνταξη έξι μήνες νωρίτερα.
Τι είχε πει για τον πατέρα του
Ο 24χρονος Γιάννης Καραθανάσης, γιος ενός από τους τρεις Έλληνες αξιωματικούς που χάθηκαν στα Ίμια πριν από 23 χρόνια, αποφεύγει να μιλήσει δημόσια για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη ζωή του, ωστόσο εντυπωσιάζει με τον μεστό λόγο του. «Πατριώτης είναι αυτός που θυσιάζεται για την Ελλάδα, αλλά πατριώτης είναι και αυτός που παλεύει για να ζήσει η νέα γενιά σε μια καλύτερη χώρα», δήλωσε ο ίδιος σε συνάντηση που είχε παλαιότερα -με αφορμή τη θλιβερή επέτειο- με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλώνοντας περήφανος για τον πατέρα του, που δεν γνώρισε.
Οι τρεις αδικοχαμένοι στρατιωτικοί
Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε πει για τον πατέρα του.
«Η μητέρα μου ήταν στην δουλειά της και ενημερώθηκε από την τηλεόραση. Δεν είχε καμία ενημέρωση. Εγώ μεγάλωσα με την αλήθεια, δεν μου είπαν ποτέ ψέματα, παρόλο που η αλήθεια είναι πολλές φορές άσχημη. Μου είπαν ακριβώς τι είχε συμβεί και όσο μεγάλωνα, μάθαινα και περισσότερα» είπε. Ο Γιάννης Καραθανάσης περιγράφει την τελευταία ημέρα του πατέρα του:
«Ήταν μια απλή καθημερινή μέρα. Δεν ήταν η σειρά του πατέρα μου στη βάρδια, αλλά έτυχε ο άνθρωπος που είχε βάρδια να μην μπορούν να τον βρουν στο τηλέφωνο κι έτσι κάλεσαν τον πατέρα μου να πάει στα Ίμια. Ο πατέρας μου είχε γνώση της κατάστασης, αυτό η μητέρα μου το κατάλαβε αργότερα. Χαιρέτησε πολλούς συγγενείς, πήρε τηλέφωνα, ήταν ουσιαστικά ένας έμμεσος αποχαιρετισμός, δεν ήταν κάτι που το έκανε πριν από κάθε ταξίδι. Είχε κανονίσει κιόλας να γυρίσει κάποιος το αυτοκίνητο σπίτι».
Ήξερε ότι ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη αποστολή, αυτοκτονίας. Δεν είχε υπογράψει για την πτήση ότι συμφωνεί. Πέρα από αυτό άφησε τη στολή του και ένα ρολόι που του είχε κάνει δώρο η μητέρα μου, το άφησε μαζί και τη βέρα του στο πλοίο πριν φύγει και είχε πει αυτά να τα δώσετε στην γυναίκα μου. Κάτι το οποίο δεν το έκανε, δεν ήταν φυσιολογικό».