28.2.19

Καταργούνται η "μαμά" και ο "μπαμπάς" στη Γαλλία - Τα παιδιά θα έχουν "γονέα 1" και "γονέα 2"

Για να ικανοποιήσει την κοινότητα των ομοφυλοφίλων και να αντιμετωπίσει τον κοινωνικό ρατσισμό, ο Γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν και η κυβέρνηση του κατέθεσαν τροπολογία που αλλάζει τα οικογενειακά δεδομένα. Στις αιτήσεις εγγραφής στα σχολεία, αντί για «Ονομα Πατρός» και «Ονομα Μητρός» θα αναγράφεται «Γονέας 1» και «Γονέας 2». 
Με τον τρόπο αυτό ο Μακρόν θέλει να βάλει τέλος στις διακρίσεις που βασίζονται στις ερωτικές – σεξουαλικές επιλογές των ανθρώπων που έχουν νομική υπόσταση-είτε με πολιτικό γάμο είτε με σύμφωνο συμβίωσης. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, η νέα πραγματικότητα επιβάλει μια διαφορετική προσέγγιση ενός, μέχρι τώρα, αυτονόητου θέματος. Όταν ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων βρίσκεται μπροστά σε μια προς συμπλήρωση αίτηση, ποιος  από τους δυο, άνδρες ή γυναίκες, που αποτελούν το ζευγάρι των γονέων ενός ανηλίκου είναι ο πατέρας και ποιος η μητέρα;
Η σχετική τροπολογία συζητήθηκε στη Βουλή και η υπουργός Βαλερί Πετί που έθεσε το ζήτημα, εξήγησε ότι «είναι αναχρονιστική η διάκριση της οικογένειες» με βάση το φύλο των γονέων τους.... Το σχετικό διάταγμα αναφέρει ότι «Για την αποφυγή διακρίσεων, οι σχολικές εγγραφές, οι σχολικοί κατάλογοι, οι γονικές εξουσιοδοτήσεις και κάθε άλλο επίσημο έγγραφο που αφορά στα παιδιά, θα περιλαμβάνει αποκλειστικά τις λέξεις Γονέας 1 και Γονέας 2».
Το μέτρο αυτό έρχεται  σε συνέχεια του νόμου του 2013 για την νομική ισότητα των γάμων ανάμεσα σε ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια.
Δεν είναι λίγες οι αντιδράσεις που προέρχονται από τους Γάλλους, παραδοσιακούς ή συντηρητικούς. Αλλά την μεγαλύτερη εντύπωση προκάλεσε η αντίδραση του προέδρου των ομόφυλων γονέων που δήλωσε ότι: «Αν και θέλουμε να καλωσορίσουμε το γεγονός, γιατί μας επιτρέπει ισότιμη συμμετοχή στα σχετικά έγγραφα, κάτι που δεν ίσχυε πριν από αυτό, ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε πως ένας τέτοιος διαχωρισμός θα προκαλέσει ανταγωνισμό ανάμεσα στους δύο γονείς, για το ποιος είναι ο νούμερο 1 και ποιος ο νούμερο 2».
Η τροπολογία αναμένεται να τεθεί στην Γερουσία και αν  απορριφθεί, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να την επαναφέρει στην Εθνική Συνέλευση για να τεθεί εκ νέου σε συζήτηση και εκ νέου εξέταση.