2.2.19

Τα συμπτώματα της γρίπης

Σε έξαρση βρίσκεται η εποχική γρίπη στην Ελλάδα, με τα συμπτώματα να ταλαιπωρούν αρκετούς πολίτες.
Σε ποιες περιπτώσεις, πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό;
Πότε «κολλάει» η γρίπη;
Πώς θα ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα;
Απαντήσεις και χρήσιμες συμβουλές δίνει ειδικός λοιμωξιολόγος.

«Είναι η επάνοδος του στελέχους ΑΗ1Ν1», αναφέρει και διευκρινίζει πως αυτό το στέλεχος «έχει αρχίσει να γίνεται πλέον εποχική γρίπη». Το στέλεχος Α Η1Ν1 προσβάλει, μάλιστα, και νεότερους ανθρώπους. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού νοσεί χωρίς να εμφανίζει τα τρομερά και φοβερά συμπτώματα της γρίπης και την περνάει ελαφρά.
Ωστόσο, κι αυτή η ομάδα «μπορεί να μεταδώσει τον ιό, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή», τονίζει ο γιατρός και καλεί ακόμη και με ελαφρά συμπτώματα «να περιορίσουμε τις επαφές, ειδικά εάν έχουμε άτομα αυξημένου κινδύνου στο σπίτι ή στον εργασιακό χώρο».
Ομάδες αυξημένου κινδύνου, είναι οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, με προβλήματα από καρδιά και πνεύμονες, καρκινοπαθείς, άνθρωποι με ρευματολογικά νοσήματα που καταφεύγουν σε ανοσοκαταστολή και όσοι αντιμετωπίζουν διαβητολογικά νοσήματα.
Επίσης, οι έγκυες γυναίκες και οι άνθρωποι άνω των 60 ετών.
«Όλοι αυτοί πρέπει να έχουν μια επαγρύπνηση παραπάνω», δηλώνει ο ειδικός.
«Χρειάζεται προσοχή στα μέτρα υγιεινής», προσθέτει και καλεί σε αποφυγή του συγχρωτισμού και να παραμένουμε σπίτι όσο διαρκούν τα συμπτώματα.
Για όσους εργάζονται και αρρωστήσουν, ο κ. Τσιόδρας προτείνει «να μένουν σπίτι για το τριήμερο των συμπτωμάτων ώστε να μη μεταφέρουν και διασπείρουν τον ιό σε συνανθρώπους οι οποίοι μπορεί και να είναι αυξημένου κινδύνου και να νοσήσουν σοβαρά».
Ο εμβολιασμός «συστήνεται καθ’ όλη τη διάρκειας της περιόδου».
Ωστόσο, «το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και η θεραπεία με αντιϊκά για ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και για αυτούς που έχουν σοβαρά συμπτώματα γρίπης» προκειμένου «να αρχίσουν έγκαιρα τα αντιϊκά ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα πιο γρήγορα και οι επιπλοκές».
Η εποχική γρίπη δεν αντιμετωπίζεται με αντιβίωση, αλλά υπάρχουν ειδικά αντιϊκά φάρμακα. «Παρόλα αυτά, υπάρχει το ενδεχόμενο μερικές ημέρες μετά τη γρίπη να εμφανίσει κάποιος λοίμωξη. Αυτή θα χρειαστεί αντιβιοτικά, αλλά αυτό θα το κρίνει ο γιατρός», υπογραμμίζει ο γιατρός.