8.2.19

Γρίπη: Δεν προλαβαίνουν οι γιατροί

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες ταλαιπωρούνται από την εποχική γρίπη και τον ιό Η1Ν1. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα τόσο στα εξωτερικά ιατρεία, επείγοντα κλπ, όσο και στους θαλάμους νοσηλείας. Δεν προλαβαίνουν οι γιατροί να εξετάζουν.
Οι άνθρωποι μολύνονται από τον ιό με τον ίδιο τρόπο όπως και στην εποχική γρίπη. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα, όταν ένα άτομο αγγίξει μια μολυσμένη επιφάνεια, όπως ένα γραφείο ή ένα χερούλι πόρτας, και στη συνέχεια πιάσει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του.
Ο νέος ιός της γρίπης δε μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος. Συνίσταται, όμως να γίνεται καλό μαγείρεμα του χοιρινού κρέατος ή παραγώγων του. Επίσης δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός βρίσκεται στην αλυσίδα παραγωγής χοιρινού κρέατος.
Εποχική γρίπη και συμπτώματα Τα συμπτώματα κυμαίνονται από απλά μέχρι πολύ σοβαρά και μοιάζουν με αυτά της εποχικής γρίπης. Η νέα γρίπη εκδηλώνεται με πυρετό (συνήθως πάνω από τους 38 βαθμούς Κελσίου), βήχα, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, καταρροή, ζάλη. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν έμετοι και διάρροιες.
Σημάδια ανησυχίας στους ενήλικες αποτελούν η δύσπνοια και η σύγχυση.
Στα παιδιά σημάδια που θα έπρεπε να θέσουν σε συναγερμό τους γονείς είναι η δύσπνοια, απροθυμία για κατανάλωση υγρών, συνεχής υπνηλία και απώλεια επιθυμίας για παιχνίδι, ευερεθιστότητα, πυρετός συνοδευόμενος από εξάνθημα, καθώς και η εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης τα οποία βελτιώνονται αρχικώς αλλά στη συνέχεια επανέρχονται δριμύτερα με πυρετό και έντονο βήχα.
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται μέσα σε επτά ημέρες από τη μόλυνση.
Η νέα γρίπη πλήττει κυρίως νέους ενήλικες και όχι ηλικιωμένους, όπως η συνήθης εποχική γρίπη.
Αν εξαιρέσουμε , λοιπόν, τους ανθρώπους άνω των 64 ετών, ομάδες υψηλού κινδύνου ( έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιπλοκές ) θεωρούνται οι ίδιες που ισχύουν και για την εποχική γρίπη.
Γρίπη και αντιμετώπιση Αυτές είναι:
Εγκυμονούσες, Ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς και ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας Σακχαρώδης Διαβήτης, άσθμα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια κ.α.
Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος γρίπης, το οποίο έχει αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες αρχές υγείας μήπως έχει τη δυνατότητα να εξελιχτεί σε επιδημία ή και σε πανδημία.
Η πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 (που προκλήθηκε από μια μετάλλαξη του Η1Ν1) ήταν η πιο φονική της σύγχρονης εποχής. Νόσησαν περίπου 200.000.000 άνθρωποι, εκ των οποίων απεβίωσαν 20.000.000, κυρίως νέοι. Το 1957 η Ασιατική γρίπη (μια μετάλλαξη του ιού Η2Ν2 της ανθρώπινης γρίπης, σε συνδυασμό με μια μετάλλαξη της γρίπης των άγριων παπιών) ήταν υπεύθυνη για το θάνατο 2 εκατ. ατόμων, ιδίως ηλικιωμένων. Το 1968 μια μετάλλαξη γνωστή ως Η3Ν2, που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ, σκότωσε 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως άνω των 65 ετών.