17.3.19

Ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας είχε μείνει στην Ελλάδα για 15 ημέρες

Ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας δεν είχε περάσει μόνο από την Βουλγαρία, την Τουρκία, αλλά και από την Ελλάδα, όπου έμεινε για 15 ημέρες.
Την πρώτη φορά, όπως αποκάλυψε ο Alpha, ο Μπρέντον Τάραντ, που σκότωσε 49 ανθρώπους, η Αθήνα ήταν ενδιάμεσος σταθμός στο ταξίδι του από το Κάιρο στο Βουκουρέστι, τον χειμώνα του 2016.
Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που βρέθηκε στη χώρα μας, καθώς, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τον Μάρτιο του 2016 είχε μείνει περίπου 15 ημέρες στη χώρα μας, πιθανότατα για λόγους αναψυχής!
Οι Αρχές διερευνούν την παρουσία του στην Αθήνα και το εάν ταξίδεψε σε κάποια άλλη πόλη, καθώς συνήθιζε να χρησιμοποιεί και λεωφορείο στα ταξίδια του.
Οι λέξεις «Turkofagos» και «Lepanto» (η ονομασία της Ναυπάκτου) στο όπλο του έκαναν τις Αρχές να αναζητήσουν σχέσεις του με την Ελλάδα.
Τα όπλα της επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία
Ο Μπράντον είχε κάνει τουρνέ σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Βουλγαρία και άλλες πολλές.
Ο μακελάρης έκανε αναφορές στο διαδίκτυο για ταξίδι στο Πακιστάν. Οι Αρχές αναζητούν στοιχεία για τις κινήσεις και τις επαφές του Τάραντ στα ταξίδια του.
«Πιστεύουμε ότι ο ύποπτος ταξίδευε σε τρίτες χώρες στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική» είπε στο TRT η ίδια πηγή, αποκαλύπτοντας ότι και οι τουρκικές αρχές διερευνούν τις κινήσεις του και τις επαφές του στην Τουρκία.
Το «μανιφέστο» του μακελάρη στάλθηκε στην πρωθυπουργό λίγο πριν από την επίθεση
Το γραφείο της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Aρντερν ανακοίνωσε ότι ήταν μεταξύ των δεκάδων υπηρεσιών που έλαβαν ένα αντίγραφο του «μανιφέστου» του μακελάρη του Κράιστσερτς, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει την επίθεσή του.
Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι το κείμενο αυτό στάλθηκε σε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η οποία δεν ελέγχεται από την ίδια την Άρντερν. Το μανιφέστο στάλθηκε επίσης μαζικά σε ορισμένους υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και σε τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Το μανιφέστο στάλθηκε λιγότερα από 10 λεπτά πριν εκδηλωθεί η επίθεση και δεν εξηγούσε τι επρόκειτο να συμβεί. «Δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να το σταματήσουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Οι αρχές έστειλαν αμέσως το «μανιφέστο» στην αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ, που αντέγραψε πρακτικές του ISIS, είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο το κείμενο των 74 σελίδων με σκοπό να προκαλέσει τον φόβο.
Οι ήρωες αστυνομικοί
Η Νέα Ζηλανδία θρηνεί 49 θύματα από το μακελειό στα δύο τεμένη στο Κράισττσερτς, ωστόσο θα μπορούσε ο αριθμός των θυμάτων να ήταν μεγαλύτερος αν δεν υπήρξε η άμεση επέμβαση δύο αστυνομικών από μια γειτονική μικρή πόλη.
Σε βίντεο που τραβήχτηκε από όχημα που διερχόταν από τη λεωφόρο όπου έγινε η σύλληψη του Τάραντ φαίνεται το αυτοκίνητο του δράστη ακινητοποιημένο στο πλάι ενός πεζοδρομίου από ένα περιπολικό το οποίο είχε προηγουμένως πέσει πάνω του. Μία από τις μπροστινές ρόδες του αυτοκινήτου του δράστη έχει σηκωθεί από το έδαφος και εξακολουθεί να γυρνά.
Οι δύο αστυνομικοί προέταξαν τα όπλα τους προς την κατεύθυνση της ανοικτής πόρτας του αυτοκινήτου, στην πλευρά του συνοδηγού και στη συνέχεια φαίνονται να τραβούν έξω από το αυτοκίνητο τον δράστη ντυμένο στα μαύρα.
Σοκάρε η απάθειά του στο δικαστήριο
Ο μακελάρης εμφανίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος), στο δικαστήριο, όπου του απαγγέλθηκε μια κατηγορία για ανθρωποκτονία.
Φορώντας τη λευκή στολή των κρατούμενων και ξυπόλητος, χαμογελούσε στους δημοσιογράφους την ώρα που τον φωτογράφιζαν, ενώ έκανε χειρονομία που σημαίνει «ΟΚ», η οποία χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής.
«Φαινόταν ήρεμος και παρατηρούσε επί πολλή ώρα τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους», μετέδωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Radio New Zealand.
Ο Τάραντ θα παραμείνει υπό κράτηση ως τις 5 Απριλίου οπότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Κράισττσερτς.