1.3.19

Πολύ μεγάλες οι γεωγραφικές διαφορές στην κατανομή της βροχής που έπεσε τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα

Η κατανομή των βροχοπτώσεων στη χώρα τον Φεβρουάριο εμφάνισε δύο τελείως διαφορετικά «πρόσωπα». Εντυπωσιακά υψηλές ήσαν οι μηνιαίες τιμές βροχόπτωσης στα ανατολικά και στα νότια της Ελλάδας, ενώ αντιθέτως πολύ χαμηλά έως ανύπαρκτα ήσαν τα ύψη βροχής στα δυτικά και στα βόρεια, όπως προκύπτει από την ανάλυση των 330 αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Ενδεικτικά, στην Πτολεμαΐδα μέσα στον μήνα η βροχή ήταν μηδενική, ενώ στη Θεσσαλονίκη και στην Άρτα έπεσαν μόνο τέσσερα χιλιοστά. Από την άλλη, στο Ασκύφου Χανίων και στην Ασή Γωνιά Χανίων έπεσαν μέσα στον Φεβρουάριο 1.225 χιλιοστά και 1.109 αντίστοιχα, ενώ στη Στενή Ευβοίας 672 χιλιοστά βροχής.
Αυτή η έντονη γεωγραφική διαφορά αποδίδεται από τους επιστήμονες του ΕΑΑ/meteo κυρίως σε τρία διακριτά καιρικά γεγονότα:
* Κατά το τριήμερο 5-7 Φεβρουαρίου ισχυρή κακοκαιρία επηρέασε τη χώρα μας με μεγάλα ύψη βροχής αρχικά στη Μαγνησία και στην Εύβοια και αργότερα στη Δυτική Κρήτη.
* Στο πενθήμερο 13-17 Φεβρουαρίου (κακοκαιρία «Χιόνη») ψυχρές αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας, προερχόμενες από τη Βόρεια Ευρώπη, οδήγησαν στη δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών στη Μεσόγειο, με αποτέλεσμα πολύ θυελλώδεις ανέμους και μεγάλα ύψη βροχής και χιονιού που δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κρήτη, όταν παρασύρθηκε το όχημά τους από ορμητικά νερά χειμάρρου. Σημαντικά προβλήματα και ζημιές δημιούργησαν οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στην Αττική, στα ανατολικά ηπειρωτικά και στα νησιά του Αιγαίου. Το συνολικό ύψος υετού στην Εύβοια και στην Κρήτη ξεπέρασε τα 400 χιλιοστά, ενώ εκτιμάται ότι ύψος του νέου χιονιού στα ορεινά της Αν. Στερεάς και της Κρήτης ξεπέρασε το ένα μέτρο.
* Κατά το τετραήμερο 23-26 Φεβρουαρίου (κακοκαιρία «Ωκεανίς») εκ νέου ψυχρές αέριες μάζες από την Ανατολική Ευρώπη επηρέασαν τον καιρό της χώρας μας, με ισχυρές χιονοπτώσεις στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, στο Πήλιο και στην Εύβοια και με εμμονή πολύ θυελλωδών ανέμων για τουλάχιστον τρία 24ωρα. Ένα βαρομετρικό χαμηλό νότια της Κρήτης προκάλεσε εξαιρετικά ισχυρές βροχοπτώσεις στη Δυτική Κρήτη, φθάνοντας τοπικά συνολικά στα 600 χιλιοστά, με καταστροφικές υλικές συνέπειες και την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Εκτιμάται ότι ύψος του νέου χιονιού στα ορεινά της Αν. Στερεάς και της Κρήτης ξεπέρασε το ενάμισι έως δύο μέτρα.