8.3.19

Οι βροχές χάλασαν την παραγωγή κι ανέβηκαν οι τιμές

Αύξηση κατά 7,79%, σε σχέση με το 2018, εκτιμάται ότι θα υπάρξει στο κόστος των ειδών που καταναλώνουμε την Καθαρή Δευτέρα και τη  Σαρακοστή.
Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των οπωρολαχανικών λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών (βροχές κλπ) που προηγήθηκαν. Ενδεικτικά αναφέρεται πως:
 το ξερό κρεμμύδι παρουσιάζει αύξηση 98,25%,
η πατάτα 48,61%,
οι τομάτες 20,56 %,
το λάχανο 50%.
Οι κατεψυγμένες γαρίδες παρουσιάζουν επίσης μία αύξηση της τάξης του 17%. Στο είδος αυτό όμως, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών ανάλογα τα μεγέθη, την προέλευση κλπ και οι καταναλωτές έχουν δυνατότητα φθηνότερης επιλογής.
Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η τιμή του χαλβά.
Συνοπτικά το μέσο κόστος ενός «καλαθιού» υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται σε 60,40 ευρώ, ενώ η αξία να κυμαίνεται από 31,49 ευρώ (τα απαραίτητα) έως και 107,40 ευρώ (πλούσιο, πλούσιο).
Η έρευνα έγινε από το Παρατηρητήριο Τιμών από 25 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου 2019 και επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα βασικά προϊόντα. Οι τιμοληψίες διενεργήθηκαν σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές) της Περιφέρειας Αττικής.