21.3.19

Σκηνικό κατάρρευσης στον ΣΥΡΙΖΑ – Φοβούνται συντριβή στις εκλογές

Παγωμένα είναι τα χαμόγελα και πολύ μετρημένες οι κουβέντες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται.
 
Όλα τα στοιχεία των ερευνών, αλλά ιδιαίτερα η εικόνα που έχει σχηματιστεί στην κοινωνία για την κυβέρνηση δεν δημιουργούν αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος.
Και μπορεί το Μαξίμου να αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις και να λέει ότι έχει δικές της που είναι εντελώς διαφορετικές, ωστόσο, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όλων των μετρήσεων δείχνουν άλλα.
Όχι μόνο για τις εθνικές εκλογές, όπως κι αν γίνουν αυτές, αλλά και για τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωβουλή και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η εικόνα που εμφανίζεται είναι αυτή ενός κόμματος υπό κατάρρευση, ειδικά σε ορισμένους νομούς της Βορείου Ελλάδας όπου το «Μακεδονικό» δίνει το στίγμα.
Τα συνεχή επεισόδια σε βάρος βουλευτών και υπουργών, παρ’ ότι χαρακτηρίζονται μεμονωμένα, δείχνουν ότι
ένα μεγάλο μέρος των πολιτών έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι μέρες του 2014 που έκαναν περιοδεία τα στελέχη του κόμματος και γινόταν χαμός, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Η θλιβερή εικόνα για τον Νίκο Παππά, έναν κορυφαίο υπουργό και στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, να μιλά σε μια άδεια αίθουσα ή να αποδοκιμάζεται έντονα είναι χαρακτηριστική. Όταν σε μια κομματική εκδήλωση με καλεσμένο έναν σημαντικό υπουργό δεν μπορείς να συγκεντρώσεις ούτε 100 άτομα, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, τότε πράγματι υπάρχει πρόβλημα για την κυβέρνηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν αναθαρρήσει βλέποντας ότι μετά το φθινόπωρο υπήρχε μια συσπείρωση ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Η υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι είχε ξεχαστεί, τα φιλολαϊκά μέτρα ήταν μπροστά, η επικοινωνιακή διαχείριση της εξόδου από το μνημόνιο ήταν ικανοποιητική. Όλα έδειχναν ιδανικά για την κυβέρνηση που ήλπιζε ότι μήνα με το μήνα θα πάει στις εκλογές του Μαίου έχοντας επαναφέρει στο «μαντρί» μερικές δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους που έφευγαν από το κόμμα αλλά αναζητούσαν πολιτική στέγη.
Ματαίως, καθώς μετά τις γιορτές όλα γύρισαν τούμπα. Η καθημερινή ενασχόληση με τις «γκρίζες ζώνες» της συμφωνίας των Πρεσπών έδειξε τα λάθη που έγιναν και τα οποία εξόργισαν τους πολίτες. Όχι μόνο κάποιους ακραίους αλλά και την πλειοψηφία του κόσμου που δεν είδε με καλό μάτι τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τον Ζάεφ.
Τα οικονομικά μέτρα υπέρ των φτωχών, η επιδοματική πολιτική επί της ουσίας, ανακούφισε ορισμένους αλλά κρατά στον πάτο τους περισσότερους που πληρώνουν απίστευτους φόρους.
Έτσι, ακόμη και η φιλολαϊκή πολιτική πετάχτηκε στα σκουπίδια.
Το πόρισμα για το Μάτι και χθες οι ποινικές διώξεις για τη Μάνδρα έδειξαν τις διαχειριστικές ανεπάρκειες της κυβέρνησης κι έβαλαν στο στόχαστρο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Και σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν οι γκρίνιες και οι προστριβές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δημιουργήσει μια επικίνδυνη τοξικότητα, τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου. Βλέποντας ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τη μισή κοινοβουλευτική του ομάδα υπάρχουν πολλοί διαγκωνισμοί σε έναν αγώνα επιβίωσης.

Χάος και στην Αυτοδιοίκηση

Την κατάσταση επιδείνωσε η δημοσκοπική κατρακύλα και των υποψήφιων στους μεγάλους δήμους και τις Περιφέρειες. Στην Αθήνα ο Νάσος Ηλιόπουλος δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι, στη Θεσσαλονίκη η Κατερίνα Νοτοπούλου (παρά τα… εντατικά μαθήματα) κινδυνεύει να είναι τρίτη ή τέταρτη. Στον Πειραιά ο Μπελαβίλας είναι ανύπαρκτος ενώ και σε άλλες πόλεις το κλίμα είναι κακό για τους κυβερνητικούς υποψήφιους. Η δημοσκόπηση της prorate για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας είναι επίσης ενδεικτική. Ο κυβερνητικός υποψήφιος κ. Αναγνωστάκης εμφανίζει ποσοστά κάτω από 10% και δεν θα είναι ούτε τρίτος. Στο ίδιο κλίμα είναι και οι έρευνες που γίνονται σε περιοχές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει υποψήφιους και δεν κρύβεται πίσω από πρόσωπα που ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Ο δρόμος προς τον Μάιο αποδεικνύεται Γολγοθάς και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για το χρόνο των εκλογών. Μπορεί να αντιστέκεται σε κάποιους που τον… γαργαλούν να κάνει άμεσα εκλογές αλλά αυτός επιμένει για φθινόπωρο, όμως, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κρίνει τα πάντα. Αν καταφέρει να γυρίσει το παιχνίδι και να χάσει το περισσότερο με 3 μονάδες διαφορές πολλοί θα στοιχημάτιζαν σε κάλπες τον Ιούνιο. Αν όμως η διαφορά είναι μεγάλη τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει τη θητεία του με όποιες ελπίδες έχει να πετύχει μια αξιοπρεπή ήττα. Προς ώρας, αυτό που σκέφτεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας είναι να προχωρά σε στοχευμένες περιοδείες για την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων αλλά και για την συσπείρωση των παλαιών. Ακόμη και με τίμημα τη σύγκρουση με τους δανειστές που θα άνοιγε νέα μέτωπα στην οικονομία. Μια ηρωϊκή έξοδος εκτιμούν στο Μαξίμου ότι θα ήταν ιδανικό φόντο για να «πουλήσει» ο Τσίπρας το αντιμνημονιακό του αφήγημα. Αλλωστε, οι αναλυτές τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακάμπτει επειδή πάσχει από έλλειψη διακυβεύματος. 
Δεν έχει αφήγημα για τις εθνικές εκλογές και αναζητά κάτι που και τον κεντροαριστερό χώρο θα συγκινήσει και τον μεταρρυθμιστικό χώρο θα ικανοποιήσει. 


  in.gr