21.3.19

ΜΑΝΙΑΤΑΚΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ - «ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ»

«ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ»
Ομιλία Του Καθηγητή Εμμανουήλ Γιαννακουδάκη Από Το Μανιατάκειον Ίδρυμα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου, η διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή Πληροφορικής και μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Μανιατακείου Ιδρύματος, Εμμανουήλ Γιαννακουδάκη με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη» στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Auditoriumτου ΔΙΚΕΜΕΣ.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η Αντιπρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη που καλοσώρισε τους καλεσμένους και εισήγαγε το κοινό στο επιστημονικό έργο του ομιλητή.

Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Ιωσήφ Παπαδάτος προλόγισε τον Καθηγητή Γιαννακουδάκη, τονίζοντας το εύρος και το βάθος της επιστημονικής του έρευνας, καταλήγοντας ότι ο Καθηγητής με τη διττή του ιδιότητα ως ερευνητής και επιστήμονας με σύμμαχούς του την σκληρή δουλειά, την επιμονή, την υπομονή, το πείσμα και την αυταπάρνηση κάνει την υπέρβαση.
Στη διάλεξή του ο ΚαθηγητήςΓιαννακουδάκης ανέπτυξε το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και τις σχετικές εφαρμογές. Ανέφερε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ArtificialIntelligence) μελετά τους μηχανισμούς της συλλογιστικής σκέψης και της ανθρώπινης νοήμονος συμπεριφοράς, καθώς και την ενσωμάτωση αυτών (σκέψης και συμπεριφοράς) σε μηχανές και σε εξελιγμένες βάσεις δεδομένων που μαθαίνουν και προσαρμόζονται στο περιβάλλον. Παρουσίασε όλους τους βασικούς τομείς του θέματος και τις σχετικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα, τη μηχανοποίηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, τη ρομποτική, την ανάλυση και σύνθεση φωνής, την επεξεργασία φυσικής γλώσσας, τα έμπειρα συστήματα, τη συλλογιστική σκέψη, τη μάθηση, τη λήψη αποφάσεων, τη συμπερασματική, το λογικό προγραμματισμό, τους κβαντικούς υπολογιστές, τους βιολογικούς υπολογιστές, την τηλεκίνηση, την εμφύτευση μνήμης, κ.λπ. Τα συμπεράσματα από την ομιλία του είναι τα ακόλουθα: 1) Οι εξελίξεις στον νέο ψηφιακό κόσμο τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς, 2) Παρατηρείται μια αυξανόμενη δυσκολία του κοινού να παρακολουθήσει τις τελευταίες εξελίξεις, 3) Γέννηση, Ζωή, και Θάνατος αποτελούν τους ακρογωνιαίους σταθμούς της υπάρξεώς μας, τους οποίους οφείλουμε να ερευνήσουμε και 4) Θα πρέπει να προσέξουμε το μέλλον μας και να χρησιμοποιούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη για να προετοιμαστούμε για την μεταθανάτια ύπαρξή μας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, της Συμβουλευτικής Επιτροπής και άλλοι φίλοι του Μανιατακείου Ιδρύματος από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό χώρο.

Με την ομιλία του Καθηγητή Γιαννακουδάκη εγκαινιάστηκε μια νέα δραστηριότητα του Μανιατακείου Ιδρύματος που περιλαμβάνει διαλέξεις επιστημονικού ενδιαφέροντος με θέματα που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία και άλλα που έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία.