22.3.19

Το αχτύπητο δίδυμο των ημερών ! Μπακαλιάρος-Σκορδαλιά...

Λέγεται ότι η παρουσία του μπακαλιάρου στην ελληνική αγορά οφείλεται στους Άγγλους, οι οποίοι έστελναν μεγάλες ποσότητες και τον αντάλλασσαν με σταφίδες.
Ίσως μάλιστα γι' αυτόν το λόγο τη μεγαλύτερη ποικιλία συνταγών με μπακαλιάρο τη βρίσκουμε στην Πελοπόννησο, όπου παράγονται μεγάλες ποσότητες σταφίδας.
Στη διάρκεια της Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει μόνο δύο φορές την κατανάλωση ψαριού, του Ευαγγελισμού και των Βαΐων. Όσοι ζούσαν λοιπόν κοντά στη θάλασσα είχαν τη δυνατότητα να τρώνε φρέσκο ψάρι, αλλά για εκείνους που ζούσαν σε απομακρυσμένα χωριά ήταν πρόβλημα η μεταφορά φρέσκων ψαριών. Έτσι, ο μπακαλιάρος ήταν ιδανικός τόσο για αυτές τις ημέρες, όσο και για όλο το χρόνο, γιατί είναι φτηνό ψάρι και διατηρείται εκτός ψυγείου.

Διατροφική αξία
Η διατροφική αξία του μπακαλιάρου είναι σημαντική αφού περιέχει:
-Πρωτεΐνη
-Ολικό λίπος
-Κορεσμένα, μονοακόρεστα και πολυκόρεστα λίπη
-Βιταμίνη Β12
-Ασβέστιο
-Σίδηρο
- Φώσφορο
-Μαγνήσιο
-Κάλιο

Που κάνει καλό
Λόγω των χαμηλών ποσοστών ολικού λίπους και αναλογικά του υψηλού ποσοστού ω3, ο μπακαλιάρος μπορεί να αποτελέσει την κύρια πηγή πρωτεΐνης για μικρούς και μεγάλους. Θωρακίζει τον οργανισμό μας απέναντι σε καρδιαγγειακά νοσήματα, περιορίζει τον κίνδυνο ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι να προσέξω
Αγοράζετε κομμάτια μπακαλιάρου με λευκό κρέας, παχιά σάρκα και καλοσχηματισμένα, με μια ελαφριά λάμψη από φρέσκο αλάτι. Για να τον ξαρμυρίσετε σωστά, τοποθετήστε στο σκεύος που τον βάζετε να μουλιάσει μια σχάρα και πάνω στη σχάρα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Με αυτόν τον τρόπο και αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές, θα ξαρμυρίσει καλύτερα.
Τέλος, για να απολαύσετε έναν μπακαλιάρο με τραγανή κρούστα και τρυφερή σάρκα, φροντίστε να «καίει» πολύ καλά το ελαιόλαδο που θα τον τηγανίσετε και μην το σκεπάζετε αμέσως, γιατί θα «ιδρώσει» και θα μαλακώσει η εξωτερική κρούστα.
Μπακαλιαροκροκέτες με μπίρα και σκορδαλιά....μια συνταγή από την πολύ γνωστή σε όλους Αργυρώ Μπαρμπαρήγου
Υλικά 
Για τις μπακαλιαροκροκέτες:
500 γραµµ. ξαλµυρισµένος και καθαρισμένος μπακαλιάρος, 2 ξερά κρεµµύδια τριµµένα, 4-5 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα, 1 αυγό, 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκοµµένος, 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, 1 κουτάκι (330 ml) μπίρα, 250 γραµµ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του, μπόλικο φρέσκο πιπέρι
Για τη σκορδαλιά:
6-7 πατάτες, 5 σκελίδες σκόρδο, 1/2 λεμόνι (χυμός), 3 κ.σ. ξίδι από κρασί, 1½ φλ. (στο 1½ φλ. υπολογίστε μισή ποσότητα από το κάθε λάδι) ελαιόλαδο και σπορέλαιο, αλάτι, 1 αυγό (βιολογικό)
Εκτέλεση

Για τις μπακαλιαροκροκέτες: Με τα δάχτυλα μαδάμε τον ξαλµυρισµένο και καθαρισμένο μπακαλιάρο σε ίνες. Τον βάζουμε σε µπολ. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά, να αναδειχθεί ο χυλός. Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο για 20΄, να ενωθούν οι γεύσεις. Βρέχουμε ένα κουτάλι σε νερό και παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα. Τις ρίχνουμε σε καυτό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε για 2΄ από κάθε πλευρά τις κροκέτες, μέχρι να ροδίσουν. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν. Σερβίρουμε µε σκορδαλιά. Σε περίοδο νηστείας αφαιρούµε το αυγό.
Για τη σκορδαλιά: Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε καρέ. Τις βράζουμε για περίπου 20΄, να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ µε τους κόφτες ή στο μπλέντερ. Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές. Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο, το λεμόνι και το ξίδι. Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αυγό (συνεχίζοντας το χτύπημα). Η σκορδαλιά γίνεται κάτασπρη από το αυγό και αφράτη σαν μους.