30.3.19

Sharenting, η νέα μάστιγα στα μέσα δικτύωσης

Ομως αν μοιράζονται τις δικές σας φωτογραφίες διαδικτυακά, χωρίς την άδεια σας, μήπως το έχουν παρακάνει; 

Είτε το λατρεύετε είτε το μισείτε, οι γονείς έχουν κατακτήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φαίνεται ότι θα παραμείνουν εκεί. Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να διατηρείς την επαφή, και σίγουρα είναι πολύ διασκεδαστικό να παρακολουθείς τους γονείς να προσπαθούν να βγάλουν σέλφι ή να χρησιμοποιήσουν τις φατσούλες emoji. Ομως αν μοιράζονται τις δικές σας φωτογραφίες διαδικτυακά, χωρίς την άδεια σας, μήπως το έχουν παρακάνει; Και, εφόσον το επιθυμείτε, πώς μπορείτε να τους πείσετε να κατεβάσουν τις φωτογραφίες σας;
Το sharenting, η πράξη των γονέων με την οποία μοιράζονται τα νέα και τις φωτογραφίες των παιδιών τους διαδικτυακά, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της ανάρτησης μιας φωτογραφίας της Γκουίνεθ Πάλτροου με την 14χρονη κόρη της Απλ Μάρτιν ενώ έκαναν σκι.
Περισσότερα από 15.000 άτομα έκαναν like στη φωτογραφία, αλλά η Απλ δεν ενθουσιάστηκε και έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram: «Μητέρα, το έχουμε συζητήσει αυτό. Δεν μπορείς να κάνεις αναρτήσεις χωρίς την άδειά μου». Η Γκουίνεθ Πάλτροου απάντησε: «Δεν μπορείς να δεις ούτε το πρόσωπό σου».
Κάποιοι από τους ακολούθους της γνωστής ηθοποιού υποστηρίζουν ότι, ως μητέρα, είχε κάθε δικαίωμα να μοιραστεί τις φωτογραφίες της κόρης της. Αλλοι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην προστασία του ιδιωτικού τους βίου.

Η Αντρεα Σίιμπακ, καθηγήτρια Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Ταρτού της Εσθονίας, είχε εκπονήσει πολλές μελέτες για το sharenting.
Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν ανήλικοι από την Εσθονία, ηλικίας 9 έως 13 ετών, διαπίστωσε ότι στα παιδιά άρεσε όταν οι γονείς «μοιράζονταν θετικά πράγματα γι’ αυτά», αλλά υπήρχε μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που οι γονείς και τα παιδιά θεωρούσαν καλές φωτογραφίες. «Στα παιδιά δεν άρεσε όταν οι γονείς μοιράζονταν φωτογραφίες στις οποίες απαθανατίζονταν με ξεχτένιστα μαλλιά ή με ένα φόρεμα που δεν ήταν του γούστου τους. Συχνά οι γονείς δεν θεωρούσαν ότι αυτά ήταν προβλήματα. Για τους προεφήβους, όμως, αυτά τα στοιχεία επηρεάζαν την αυτοεκτίμησή τους και μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαδικτυακό εκφοβισμό». Ενας άλλος πιθανός κίνδυνος του sharenting είναι «η ψηφιακή απαγωγή», εξηγεί η καθηγήτρια Σίιμπακ, όταν ξένοι λαμβάνουν τις παιδικές φωτογραφίες και τις χρησιμοποιούν για τη διάπραξη απάτης ή στην παιδική πορνογραφία.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ