10.4.19

Παρουσιάσθηκε το πρόγραμμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας


Το πρόγραμμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και πλήθος άλλων πληροφοριών, μπορείτε να δείτε εδώ.

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 19 και 28 Ιουλίου 2019 και σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 και ώρα 12.00 το μεσημέρι, το πρόγραμμά του παρουσιάσθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Αθήνα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. Στη συνέντευξη συμμετείχαν η Αναστασία Ανδρίτσου, Διευθύντρια Βρετανικού Συμβουλίου (British Council), η Λίντα Καπετανέα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η Μυρσίνη Ζορμπά, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Αλέξης Χαρίτσης, Υπουργός Εσωτερικών, ο Παναγιώτης Ε. Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας και ο Mark Allen, Πρέσβης του Καναδά.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την Υπουργό Πολιτισμού για τη συνεργασία και ιδιαίτερα τον Υπουργό Εσωτερικών για τη συνεχή βοήθεια εκ μέρους του τα τελευταία χρόνια, σχετικά με το Φεστιβάλ αλλά και όλα τα θέματα που αφορούν στην πόλη. Ευχαρίστησε, επίσης, τον πρώην Υπουργό και Δήμαρχο Καλαμάτας Σταύρο Μπένο, που ήταν παρών, για την καθοριστική του συμβολή στην καθιέρωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού. Ο Π. Νίκας απηύθυνε ευχαριστίες και προς τους επιφανείς Καλαματιανούς και τους χορηγούς που στηρίζουν το Φεστιβάλ, όπως και προς όλους τους εργαζόμενους, τους εθελοντές και τους φίλους του θεσμού.
Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι «το Φεστιβάλ φέτος κλείνει τα 25 του χρόνια, είναι επετειακό, είναι μία μεγάλη γιορτή για την πόλη, μία διοργάνωση που, παρόλη την πολύχρονη οικονομική κρίση, έχει διατηρήσει και αυξήσει τη δυναμική της. Είναι ρωμαλέο και έχει διατηρήσει την ποιότητά του».
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τις διατελέσασες Καλλιτεχνικές Διευθύντριες του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Βίκυ Μαραγκοπούλου και Κατερίνα Κασιούμη γι' αυτά που έχουν προσφέρει στο Φεστιβάλ, καθώς επίσης και τη Λίντα Καπετανέα, που από πέρυσι είναι η Καλλιτεχνική Διευθύντρια και «έχει δώσει ένα νέο αέρα», τονίζοντας ότι είναι κοινώς αποδεκτή και ο ίδιος δεν έχει ακούσει ποτέ αρνητικό σχόλιο γι' αυτήν.
Ο Π. Νίκας αναφέρθηκε, ακόμη, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, που πρόσφατα παρελήφθη ως έργο, εκφράζοντας την ευχή «να λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού για όλη την Πελοπόννησο». Τέλος, είπε πως το Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας βρίσκεται σε διαδικασία κατασκευής και θα είναι έτοιμο φέτος το καλοκαίρι.

Η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια Λίντα Καπετανέα ανέφερε τα εξής: «Kαλησπέρα σας.
Ευχαριστούμε πολύ όλους που είστε σήμερα κοντά μας. Καλώς ήρθατε στην παρουσίαση του προγράμματος του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Ευχαριστούμε πολύ την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Μυρσίνη Ζορμπά για τη φιλοξενία της σημερινής εκδήλωσης και για το καλωσόρισμά της, τον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα για την αμέριστη υποστήριξή του προς το Φεστιβάλ και, βέβαια, ευχαριστούμε θερμά τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση για την σημερινή του παρουσία και για το έργο του για την εξασφάλιση της κύριας χρηματοδότησης του Φεστιβάλ. Ευχαριστούμε πολύ την Αυτού Εξοχότητα, τον Πρέσβη του Καναδά κύριο Μark Allen, που μας τιμά ιδιαιτέρως με την παρουσία του και τον οποίο θα ακούσουμε στη συνέχεια να μας μιλά για τη συνεργασία της πρεσβείας με το Φεστιβάλ, καθώς και τη Διευθύντρια του Βρετανικού Συμβουλίου κυρία Αναστασία Ανδρίτσου, που θα βρίσκεται και αυτή μαζί μας στο πάνελ για να μιλήσει για τη φιλοξενία των καλλιτεχνών από τη Μεγάλη Βρετανία.
Φέτος, το Φεστιβάλ κλείνει 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα χορευτικά δρώμενα της χώρας. Μέσα σε αυτό το διάστημα κατάφερε να συνδεθεί με την παγκόσμια σκηνή του σύγχρονου χορού και να διεκδικήσει τη δική του ξεχωριστή θέση στην πολιτιστική παραγωγή της χώρας και της Μεσογείου χάρη στη στήριξη της πόλης και της τοπικής αρχής, αδιαμφισβήτητα χάρη στην παρακαταθήκη της Βίκυς Μαραγκοπούλου και στο έργο της Κατερίνας Κασιούμη, στην αφοσίωση και την εντατική δουλειά όσων εργάζονται για τη διοργάνωση, στην προσφορά των εθελοντών του, στη σταθερή οικονομική στήριξη χορηγών και κρατικών φορέων και, κυρίως, χάρη στο κοινό, που το κρατά ζωντανό, και φυσικά στους καλλιτέχνες που μάς τιμούν κάθε χρόνο με την παρουσία τους.
Με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων μας δίνεται η ευκαιρία να αναλογιστούμε το θέμα του Χρόνου και την επίδρασή του στο καλλιτεχνικό έργο και στο ανθρώπινο σώμα.
Από αυτή την αφετηρία προσεγγίζουμε επιμέρους θέματα όπως: ο χρόνος και η σχέση του με τη διαμόρφωση προσωπικής, κοινωνικής, ιστορικής ταυτότητας, ο ρόλος του χρόνου στην αφήγηση ιστοριών, ο χρόνος στο σώμα του χορευτή, η διάρκεια του καλλιτεχνικού έργου και η αντοχή του στον χρόνο, ο χρόνος και η σχέση του με τη μνήμη, ο χρόνος και η σχέση του με καθημερινά ή άλλα τελετουργικά, η επιστροφή στις ρίζες, τα μοιραία, μη αναστρέψιμα και αναπόφευκτα γεγονότα της ζωής.
Το θέμα του Χρόνου διατρέχει και τις επιλογές στην αισθητική της φετινής καμπάνιας, που επιμελήθηκε ο Mike Rafail. Στιγμές του χρόνου, άγνωστες και σκοτεινές, διαπλέκονται με λαμπερές και φωτεινές μέσα από την παλέτα του μελανού, του γκρι και του χρυσού χρώματος. Με γραφικά που ακολουθούν την πορεία της κίνησης του χορευτή στον χρόνο και αποτυπώνουν την ένταση ξεχωριστών στιγμών που σηματοδοτούν αλλαγές και ρίσκα, δημιουργείται άλλη μία σύνδεση με την κεντρική ιδέα του φετινού Φεστιβάλ.
Μέσα από το μεγάλο και ανεξάντλητο θέμα του Χρόνου, καθώς και μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων και εκδηλώσεων θέλουμε για άλλη μια φορά, από τις 19 έως τις 28 Ιουλίου, το Φεστιβάλ Καλαμάτας να αποτελέσει το μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός της χορευτικής σκηνής της χώρας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα λοιπόν περιλαμβάνει:
1) Παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού.
2) Υπαίθριες παραστάσεις χορού στην κεντρική πλατεία της πόλης και καθημερινή βιντεοσκοπημένη προβολή όλων των υπαίθριων παραστάσεων την επόμενη μέρα στην Costa Navarino, καθώς και μία υπαίθρια παράσταση στην Costa Navarino την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ.
3) Μουσική βραδιά στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού με ελεύθερη είσοδο, σε συνδιοργάνωση με το φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας», που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.
4) Έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού.
5) Προβολές ταινιών στο προαύλιο και στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού και μία ανοιχτή για το κοινό συζήτηση με φιλοξενούμενο σκηνοθέτη.
6) Επαγγελματικά σεμινάρια χορού και θεάτρου, μία διάλεξη ανοιχτή στο κοινό, ένα εργαστήρι για παιδιά, ένα για ΑμεΑ και ένα για ηλικίες άνω των 50 ετών.
Οι ξένοι δημιουργοί που δίνουν φέτος το καλοκαίρι ραντεβού στην Καλαμάτα προέρχονται από Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Ισπανία, Φιλιππίνες, Γερμανία, Ιαπωνία, Μεξικό, Ουγγαρία, Σλοβακία και Ιταλία ενώ φιλοξενούνται και τρεις εξαιρετικές ελληνικές ομάδες. Οι περισσότεροι ξένοι καλλιτέχνες εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ως προς το πρόγραμμα του Μεγάρου Χορού και της πλατείας, θα δούμε συνολικά 23 παραγωγές. Από αυτές, δύο ελληνικές παραγωγές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Επίσης, από πέρσι επιδιώκουμε την καθιέρωση παραστάσεων για όλη την οικογένεια κι έτσι φιλοξενούμε και φέτος στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού παραστάσεις για παιδιά και ενήλικες.

Το πρόγραμμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και πλήθος άλλων πληροφοριών, μπορείτε να δείτε εδώ.