Καθαρή, «δίκαιη» και βουνίσια φράουλα, καλλιεργεί εδώ και λίγους μήνες ένας νέος αγρότης στις πλαγιές του Βερτίσκου Θεσσαλονίκης δίνοντας τη δική του απάντηση στα πρόσφατα δημοσιεύματα που εμφανίζουν τις φράουλες ως τα πιο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα φρούτα.
Ο Γιώργος Τσέλιος ξεκίνησε την καλλιέργεια φράουλας το καλοκαίρι του 2017, σε τρία στρέμματα, στον ορεινό Βερτίσκο (800 μέτρα υψόμετρο), χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων ή άλλων βιολογικών σκευασμάτων καταπολέμησης ασθενειών.
«Όλα τα σκευάσματα επηρεάζουν τις ουσίες της φράουλας που είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό μας. Επιπλέον, το έδαφος που έχω φυτέψει δεν είχε καλλιεργηθεί για τουλάχιστον 80 χρόνια, είναι ξεκούραστο και έχει αναπτυχθεί η τοπική βλάστηση βελανιδιάς, κρανιάς, γαύρου και φράξου, από την οποία προέρχονται και τα μοναδικά επιπλέον προϊόντα λίπανσης αυτής της καλλιέργειας, το πλούσιο φυλλόχωμα και το πριονίδι» εξηγεί στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 30χρονος αγρότης.
«Άλλωστε», όπως συμπληρώνει, «τα εδάφη του Βερτίσκου ευνoούν αυτή την καλλιέργεια, όπως και όλων των κόκκινων φρούτων, καθώς είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο, το ιχνοστοιχείο δηλαδή που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της φράουλας».
Νατάσα Καραθάνου