11.4.19

Bloomberg: O «κωλοτούμπας» Τσίπρας λέει ότι το Brexit μπορεί να ανατραπεί

Το Brexit θα μπορούσε ακόμα να αντιστραφεί, σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάποτε αντιτάχθηκε σε αποτέλεσμα δημοψηφίσματος σημειώνει το Bloomberg σε άρθρο του. «Ο ειδικός στην ανατροπή δημοψηφισμάτων, πιστεύει ότι το Brexit μπορεί να σταματήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά το διεθνές πρακτορείο.

Στη χθεσινή συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι εάν το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου δεν εγκρίνει τη συμφωνία απόσυρσης τις επόμενες έξι εβδομάδες, θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει ευρωπαϊκές εκλογές.

«Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ήττα των Brexiteers και ίσως ακόμη και η αρχή του τέλους για το Brexit», δήλωσε ο Τσίπρας στην παρέμβασή του και ζήτησε από τους ηγέτες να εξετάσουν εάν η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει αυτή τη δυνατότητα.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο Τσίπρας γνωρίζει «ένα - δύο πράγματα» για την ακύρωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος μιας και το 2015 κάλεσε το λαό να ψηφίσει για μια συμφωνία που προσέφεραν οι ευρωπαίοι εταίροι στην Ελλάδα και αγωνίστηκε εναντίον της. «Κέρδισε το δημοψήφισμα μόνο για να αντιστρέψει την ετυμηγορία του και να δεχθεί εκείνη τη συμφωνία σε ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες», γράφει.

Προσθέτει ότι, η διαφορά είναι, πως στην περίπτωση της Ελλάδας, η αντιπολίτευση υποστήριξε τη συμφωνία, βοηθώντας τον Τσίπρα να ξεπεράσει μια ανταρσία από τους συντρόφους του, οι οποίοι ψήφισαν εναντίον του στο Κοινοβούλιο.

Στη Βρετανία η Τερέζα Μέι απέτυχε επανειλημμένα να αποσπάσει αυτή την υποστήριξη και όταν ρωτήθηκε την Τετάρτη για τις συνομιλίες της με την αντιπολίτευση, ήταν όλο υπεκφυγές, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες.

Κοινό στοιχείο ανάμεσα σε Ελλάδα και Βρετανία είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει ένας ισχυρός πυρήνας των υποστηρικτών της ΕΕ. «Ο Τσίπρας είπε στους ηγέτες της ΕΕ ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν τα 6 εκατομμύρια ψηφοφόρους που υπέγραψαν αίτημα για ανάκληση του δημοψηφίσματος για το Brexit» αναφέρει το Bloomberg.

To δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας πως η ειρωνεία είναι ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, οι οπαδοί της ΕΕ στο δημοψήφισμα χλευάστηκαν με έναν όρο που παραπέμπει στον όρο «remoaners».