31.5.19

«Βόμβα» για την υγεία δημητριακά, παγωτά, λευκό ψωμί, πίτσες, πατατάκια και προτηγανισμένες πατάτες

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού, ακόμη και πρόωρου θανάτου.

Για παράδειγμα, τα δημητριακά, τα παγωτά και τα μάφιν, όσο γευστικά κι αν είναι, θα πρέπει να αποφεύγονται σε μεγάλες ποσότητες καθώς καθιστούν τον ανθρώπινο οργανισμό ευεπίφορο σε έμφραγμα, εγκεφαλικό ακόμη και πρόωρο θάνατο.
Των κώδωνα του κινδύνου κρούουν δύο διαφορετικές έρευνες Γάλλων και Ισπανών επιστημόνων, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».
Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά που έχουν αλλάξει σημαντικά από την αρχική τους κατάσταση καθώς στη διάρκεια της επεξεργασίας τους, έχουν προστεθεί αλάτι, ζάχαρη, λίπη, συντηρητικά, χημικά ή και χρωστικές.
Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, τα αναψυκτικά, οι πίτσες, τα πατατάκια, οι προτηγανισμένες πατάτες, οι κοτομπουκιές και άλλα έτοιμα φαγητά.
Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, κυρίως τα έτοιμα γεύματα, μας ανοίγουν την όρεξη καταναλώνοντας έως και πεντακόσιες θερμίδες επιπλέον την ημέρα, προειδοποιούν Αμερικανοί ερευνητές. Τώρα όμως δύο έρευνες, η μία από τη Γαλλία και η άλλη από την Ισπανία, έρχονται να μας προειδοποιήσουν για τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν στην υγεία μας.
Στην πρώτη έρευνα, που διεξήχθη στη Γαλλία, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που συνέλεξαν από διατροφικά ημερολόγια 105.159 ατόμων. Οι τροφές χωρίστηκαν ανάλογα με το επίπεδο επεξεργασίας τους. Στη συνέχεια οι ερευνητές παρακολούθησαν για δέκα χρόνια τους συμμετέχοντες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για κάθε αύξηση κατά 10% της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, αυξανόταν ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου κατά 12%.
Από την άλλη, Ισπανοί ερευνητές μελέτησαν 19.899 αποφοίτους ισπανικών πανεπιστημίων (7.786 άνδρες, 12.113 γυναίκες), οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μεγάλη κατανάλωση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων (πάνω από τέσσερις μερίδες ημερησίως) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες κατά 62%, σε σύγκριση με τη χαμηλότερη κατανάλωση (λιγότερες από δύο μερίδες ημερησίως). Για κάθε πρόσθετη ημερήσια δόση υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξανόταν κατά 18%.