25.5.19

Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: Εφαρμογή σε κινητά για τα αγνοούμενα παιδιά

Η 25η Μαΐου καθιερώθηκε σαν η Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών (International Missing Children’s Day), για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά το παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης παιδιών και παράλληλα να επισημάνει στους γονείς τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία τους.

Καθιερώθηκε πρώτα ως Εθνική Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών στις ΗΠΑ, με απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν το 1983 και με την πάροδο του χρόνου διεθνοποιήθηκε.

Η επιλογή της 25ης Μαΐου σχετίζεται με την ημερομηνία εξαφάνισης το 1979 του εξάχρονου ‘Εταν Πατζ, η περίπτωση του οποίου συντάραξε την Αμερική.

Ιστορικό της εξαφάνισης

Ο Έταν Πατζ εξαφανίστηκε στις  25 Μαΐου 1979, από τη στάση  σχολικού λεωφορείου στη γειτονιά Σόχο του Μανχάταν.

Η εξαφάνιση του συνέβαλε στο να αλλάξει η νομοθεσία για τα αγνοούμενα παιδιά και να μπουν σε εφαρμογή νέες μέθοδοι εντοπισμού.  Ο Πατζ ήταν από τα πρώτα παιδιά που συμμετείχαν στην καμπάνια “φωτογραφία αγνοούμενου σε χαρτόκουτο γάλακτος” στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Η υπόθεση άνοιξε εκ νέου το 2010 από το γραφείο του νομαρχιακού εισαγγελέα του Μανχάταν.

Λίγο καιρό αργότερα ο Πέντρο Χερνάντεζ ομολόγησε την απαγωγή και δολοφονία του αγοριού. Η δίκη του ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 και ολοκληρώθηκε τον  Φεβρουαρίου 2017. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 25 ετών. Μια νέα πρωτοποριακή μέθοδο για τον άμεσο εντοπισμό ενός αγνοούμενου παιδιού, παρουσίασε το «Τούνελ» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά.

Η εφαρμογή λέγεται Child Rescue και πρόκειται για μια πλατφόρμα συλλογικής ενημέρωσης που μπορεί μέσω κινητών τηλεφώνων να μετατρέψει τους πολίτες σε «κοινωνικούς αισθητήρες».

To φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα που αναμένεται να γίνει «εργαλείο ζωής» στα χέρια γονιών και εθελοντών, παρουσίασε στο «Τούνελ» ο Διδάκτωρ  Μηχανικός  Ηλεκτρονικών  Υπολογιστών και  Πληροφορικής, ερευνητικός  συνεργάτης  του  Εθνικού  Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Χρήστος Ντάνος.

Όσοι χρήστες έχουν εγκαταστήσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή στο κινητό τους και βρίσκονται σε μια ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το σημείο απ όπου χάθηκε ένα παιδί, θα λάβουν ειδοποίηση με τα στοιχεία του προφίλ του, χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν χωρίς καθυστέρηση στην έρευνα με στοιχεία από την παρατήρηση ανθρώπων, κινήσεων ή άλλων πιθανών αποδεικτικών στοιχείων, στέλνοντας πληροφορίες μέσω της εφαρμογής.

Αξιοποιώντας αυτές τις πληροφορίες οι διαχειριστές, θα μπορούν άμεσα να συντονίσουν σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του παιδιού» ομάδες έρευνας και διάσωσης για να φτάσουν έγκαιρα στο σημείο.

Η εφαρμογή αναμένεται ακόμη να υποστηρίξει την ανίχνευση και προστασία ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών.

Στο μέλλον μπορεί να βοηθήσει και σε περιπτώσεις εντοπισμού ειδικών ομάδων ενηλίκων (πάσχοντες από άνοια, αλτσχάιμερ κ.λ.π.).

Θα λειτουργήσει σύντομα…

Το Child Rescue που ετοιμάζεται και θα λειτουργήσει πιλοτικά τον Ιούλιο του 2019 και υπολογίζεται να είναι διαθέσιμo για τους χρήστες μέσα στο 2020, επιδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα το HORIZON 2020.  Ξεκίνησε στις αρχές του 2018 και συντονίζεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που συνεργάζεται με την αντίστοιχη ομάδα του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων  Επιστημών της Φραγκφούρτης. Στις ομάδες των επιστημονικών φορέων συμμετέχουν περίπου σαράντα άτομα. Με το πρόγραμμα συνεργάζονται συνολικά δέκα οργανισμοί από έξι  διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.  Ανάμεσα στα μέλη- συνέταιρους στο έργο, είναι το Missing Children Europe. Πρόκειται για την πανευρωπαϊκή ομπρέλα του AMBER ALERT, φορέας του οποίου στην Ελλάδα, είναι το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Για τη νέα τεχνολογία μίλησε στην εκπομπή ο Πρόεδρος του «Χαμόγελου του παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

«Ότι κάνουμε στο «Χαμόγελο» το κάνουμε με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο σε συνεργασία με τις Αρχές. Η τεχνολογία παίζει πλέον σημαντικό ρόλο και το μήνυμα είναι η ουσιαστική και άμεση συνεργασία φορέων και πολιτών».

Ανησυχούν τα στοιχεία για τα παιδιά που χάνονται

Ανησυχητικά είναι τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις εξαφανίσεις ανηλίκων στη χώρα μας.

Τα στατιστικά της τελευταίας χρονιάς που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση του «Χαμόγελου του παιδιού» με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά στις 25 Μαΐου, σοκάρουν και προκαλούν…

Ο  Πρόεδρος του οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος, ανέφερε σχετικά:

«Δεν υπάρχει χρόνος αναμονής σε περιπτώσεις εξαφανίσεων ανηλίκων. Πρόσφατα αντιμετωπίσαμε περιστατικό φυγής αυτιστικού παιδιού από ειδικό σχολείο. Πήραμε έγκριση για να ενεργοποιήσουμε AMBER ALERT μετά από τρεις ώρες! Ευτυχώς η περιπέτεια του παιδιού είχε αίσιο τέλος. Οφείλουμε όλοι, Αρχές, φορείς, πολίτες και εθελοντές, να είμαστε ενημερωμένοι -και φροντίζουμε συνεχώς γι αυτό στο «Χαμόγελο»- και άμεσοι, ώστε ένα παιδί που χάνεται να βρίσκεται όσο τον δυνατόν συντομότερα. Από τις εκπαιδεύσεις που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια, είναι πλέον σαφές ότι στην περίπτωση εξαφάνισης ενός παιδιού δεν υπάρχουν εικασίες! Πρέπει να γνωρίζουμε, να είμαστε σε ετοιμότητα και να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην χάνονται παιδιά και μεγαλύτεροι άνθρωποι».

Αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία:                                                                

Στοιχεία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Το  2018:

    191 παιδιά εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν
    ● 148 εντοπίστηκαν
    ● Υπήρξαν 11 ενεργοποιήσεις του AMBER ALERT
    ● 3 κινητοποιήσεις της ομάδας έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής» με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά
    ● Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 δέχτηκε 12.487 κλήσεις

1ο τετράμηνο 2019

    37 παιδιά εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν
    ● 33 εντοπίστηκαν
    ● Υπήρξαν 2 ενεργοποιήσεις του AMBER ALERT
    ● 2 κινητοποιήσεις της ομάδας έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής»
    ● Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 δέχτηκε 2.172 κλήσεις

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας:

Από 1/1/2018 έως 11/5/ 2019

    Διαχειρίστηκε 299 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων.
    Για το 2018 το ποσοστό ανεύρεσης ήταν 85.95%, ενώ για το 2019  20%.
    Ασχολήθηκε το 2018 με 1.110 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων και 404 το 2019,  με ποσοστό ανεύρεσης γύρω στο 30%.

Στοιχεία του Διεθνούς Κέντρου για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά που εδρεύει στην Ουάσινγκτον

    Το 2018 πραγματοποιήθηκαν 424.066 καταγγελίες για εξαφανισμένα παιδιά στις ΗΠΑ
    ● 33.467 παιδιά εξαφανίστηκαν στην Ισπανία
    ● 25.000 παιδιά και νέοι εξαφανίζονται σε ετήσια βάση στην Αυστραλία
    ● Περισσότερα από 80.000 παιδιά εξαφανίζονται σε ετήσια βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο
    ● Περίπου 40.000 παιδιά δηλώνονται ως εξαφανισμένα κάθε χρόνο στην Βραζιλία