23.6.19

Μάτι: 11 μήνες μετά και το πόρισμα παραμένει άφαντο

Τη στιγμή που η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου “τρέχει” για να προλάβει να μετακομίσει πριν τις εκλογές σε πολυτελές κτίριο με πισίνα δεν έχει βγάλει ακόμα το πόρισμα για το Μάτι, 11 ολόκληρους μήνες μετά την φονική πυρκαγιά με τους 102 νεκρούς! 
Παρά το γεγονός ότι η κυρία Παπασπύρου διαβεβαίωνε το Σεπτέμβριο του 2018 ότι το πόρισμα για την εθνική τραγωδία θα ήταν έτοιμο σε “δύο με τρεις μήνες” οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν έως σήμερα τα αποτελέσματα της έρευνάς της και ενώ έχουν ήδη ασκηθεί ποινικές διώξεις στα εμπλεκόμενα πρόσωπα από τον περασμένο Μάρτιο. 
Τα σοβαρά ερωτήματα, που προκύπτουν από την πολύμηνη καθυστέρηση ολοκλήρωσης της διοικητικής διερεύνησης της εκατόμβης νεκρών από τη Γενική Επιθεωρήτρια εντείνονται και από το γεγονός ότι το προσωπικό του γραφείου της τετραπλασιάστηκε τους τελευταίους μήνες προκειμένου να ενισχυθεί το έργο της. 
Ηταν η 24η Σεπτεμβρίου 2018 όταν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία διατηρεί φιλική σχέση με την κυρία Παπασπύρου, με παραγγελία της ζήτησε να συμπεριληφθούν στη δικογραφία για τις φωτιές και να ληφθούν υπόψη τα ευρήματα της διοικητικής έρευνας, που διενεργούσε, η Γενική Επιθεωρήτρια, με την τελευταία να έχει δώσει την σχετική εντολή στις 6 Σεπτεμβρίου. Την ίδια μέρα ο τότε προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος είχε πάρει στα χέρια του το 100σέλιδο πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα για τα αίτια της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου και ήταν έτοιμος να αποστείλει κλήσεις σε υπόπτους για τη διάπραξη αδικημάτων. Μετά τη γενική κατακραυγή για το εισαγγελικό “φρένο” στην ποινική εξέλιξη της υπόθεσης η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε την παραμονή του προαχθέντος κ. Ζαγοραίου στη θέση του έως ότου ολοκληρώσει την έρευνά του διευκρινίζοντας ότι η παραγγελία δεν είχε σκοπό να παγώσει τις έρευνες για τον καταλογισμό των ποινικών ευθυνών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυρία Παπασπύρου στις 25 Σεπτεμβρίου με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρεμβάσεις της δεσμευόταν για την όσο το δυνατόν συντομότερη σύνταξη του πορίσματος του διοικητικού ελέγχου των εμπλεκόμενων φορέων στην πυρκαγιά στην περιοχή των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής. Μάλιστα, όριζε το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας εντός του 2018. “Στις 3 Αυγούστου 2018 έβγαλα μια εντολή ελέγχου με μικτό κλιμάκιο άμεσα, όρισα επιθεωρητές με σκοπό την αναγνώριση και καταγραφή όλων των αυθαιρέτων κατασκευών στην πληγείσα περιοχή και συγκεκριμένα όσες εντοπίζονται σε βάθος μικρότερο των 100 μέτρων από τον αιγιαλό, τον επανέλεγχο όλων των οικοδομικών αδειών στην ίδια ζώνη και την καταγραφή των χρήσεων γης στην πληγείσα περιοχή σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο... Υπάρχει χρονοδιάγραμμα μέσα σε 2-3 μήνες να έχουν τελειώσει, αναμένεται το Νοέμβριο”.
Παραμονή των εκλογών η κυρία Μαρία Παπασπύρου επέλεξε να μετακομίσει άρον-άρον στο πολυτελές κτίριο χωρίς καν να έχει υπογράψει τη σύμβαση μίσθωσής του
Οπως σημείωνε η Γενική Επιθεωρήτρια ένα μήνα μετά συγκροτούνταν το μικτό κλιμάκιο επιθεωρητών για την συνολική διοικητική έρευνα της τραγωδίας.“Εδωσα εντολή ελέγχου στις 6-9-2018 για μικτό κλιμάκιο με αντικείμενο την εξέταση της τήρησης της νομιμότητος και των προβλεπόμενων διαδικασιών αναφορικά με τις ενέργειες και τυχόν παραλείψεις των εμπλεκομένων φορέων σχετικά με την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου. Ήδη οι επιθεωρητές έχουν ξεκινήσει και μαζεύουν τα έγγραφα. Στη συνέχεια, στις 7-9-2018 διαβίβασα την εντολή ελέγχου στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου”. 

Παρά τις δεσμεύσεις της κυρίας Παπασπύρου το 2018 ολοκληρώθηκε, οι μήνες περνούσαν και το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας δεν είχε συνταχτεί. Αντίθετα, μετά τις καταθέσεις περισσότερων από 350 συγγενών θυμάτων με εισαγγελικό πόρισμα 293 σελίδων ασκήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο ποινικές διώξεις σε 20 άτομα για τα αδικήματα του εμπρησμού από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως και των σωματικών βλαβών κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη. Μεταξύ αυτών, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες, είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, υψηλόβαθμα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης. Ενα μήνα νωρίτερα, είχε παραληφθεί από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και το πόρισμα των 150 σελίδων της ανεξάρτητης επιτροπής, που συστάθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι, με επικεφαλής το διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών, καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γολντάμερ.

Εκτός του πορίσματος της κυρίας Παπασπύρου για τη βιβλική καταστροφή στο Μάτι ώστε να αποδοθούν οι διοικητικές ευθύνες στους υπευθύνους και να ασκηθεί η πειθαρχική διαδικασία εις βάρος τους εκκρεμεί και η έκδοση του δεύτερου συμπληρωματικού πορίσματος για τις πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής τον Νοέμβριο του 2017, που στοίχισαν την ζωή σε 25 συνανθρώπους μας. Στο πρώτο πόρισμα, που ολοκληρώθηκε 8 μήνες μετά τις πλημμύρες, η Γενική Επιθεωρήτρια δεν εντόπιζε καμία ευθύνη για την κυρία Δούρου, στην οποία παρόλα αυτά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη τον περασμένο Μάρτιο και για την τραγωδία αυτή. Μάλιστα, η περιφερειάρχης Αττικής στο άκουσμα της παραπομπής της επικαλέστηκε την έρευνα της κυρίας Παπασπύρου, στην οποία δεν επιρρίπτονταν ευθύνες στην περιφέρεια. Συμπερασματικά, για τις δύο μεγαλύτερες τραγωδίες των τελευταίων δεκαετιών της χώρας η Γενική Επιθεωρήτρια δεν έχει βγάλει ακόμα τα πορίσματα παρότι όπως η ίδια σημειώνει ότι το προβλεπόμενο προσωπικό του γραφείου της έχει αυξηθεί από 37 σε 134 υπαλλήλους.


 protothema.gr