25.6.19

Πώς μας επηρεάζουν οι απότομες μεταβολές του καιρού;

Οι απότομες μεταβολές του καιρού, οι έντονοι καύσωνες, το αφόρητο κρύο και όλα τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή επηρεάζουν, αναμφίβολα τους ζωντανούς οργανισμού (ανθρώπους-ζώα) καθώς και τα φυτά. Άλλοι εκ των ανθρώπων επηρεάζονται περισσότερο, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι χρόνια πάσχοντες ενώ άλλοι καταφέρνουν να προσαρμόζονται καλύτερα και χωρίς πολλές επιπτώσεις.
Ωστόσο αρκετοί ζωντανοί οργανισμοί θα τα βρουν «σκούρα» από τις κλιματικές αλλαγές και δεν αποκλείεται να κινδυνέψουν με εξαφάνιση.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr o αναπληρωτής καθηγητής Βιοποικιλότητας και Εξέλιξης Χερσόβιων Ζώων του Πανεπιστημίου Πατρών Σίνος Γκιώκας ζώα κι άνθρωπος έχουν τους εσωτερικούς μηχανισμούς εκείνους που, κατά κανόνα, τους επιτρέπουν να προσαρμόζονται στους εξωτερικούς καιρικούς παράγοντες.
Ωστόσο οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας ή κολύμβηση σε κρύα νερά όπως είναι τα περισσότερα αυτή την περίοδο στην Πάτρα, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά κυρίως μεγαλύτερους ανθρώπους των οποίων το σύστημα αυτό της ομοιόστασης έχει αρχίσει να μην λειτουργεί όπως των νεώτερων σε ηλικία.
«Σε ανθρώπους ευαίσθητους και μεγαλύτερη ηλικίας οι θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί δεν λειτουργούν εξίσου καλά, τα αγγεία τους δεν είναι εξίσου ευλύγιστα  με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στις προσαρμογές. Γιαυτό πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σε δύσκολες καταστάσεις όπως οι καύσωνες, τα μεγάλα κρύα, η κολύμβηση στη θάλασσα που ανεβάζει πιο δύσκολα θερμοκρασία το καλοκαίρι κ.α.», επισημαίνει ο κ. Γκιώκας.
Οι ενδώθερμοι οργανισμοί όπως ο άνθρωπος έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν, κατά το δυνατόν, σταθερή την θερμοκρασία του σώματός τους μέσω της ομοιόστασης, ενός μηχανισμού που παίρνει τις σχετικές πληροφορίες από το περιβάλλον και τη ανάλογα ρυθμίζει μέσω του κυκλοφορικού συστήματος ­­­.
«Αποβάλλουμε θερμότητα όταν έχει ζέστη αυξάνοντας την θερμοκρασία μέσω του μεταβολισμού γεγονός που προκαλεί εφίδρωση. Στο κρύο υπάρχει συστολή των αγγείων, μείωση της κυκλοφορίας του αίματος ή τρεμούλα για να μην φτάσει πολύ αίμα στις εξωτερικές επιφάνειας. Ωστόσο και αυτός ο μηχανισμός έχει τα όριά του και γιαυτό σε πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες παύει ουσιαστικά να λειτουργεί και ξεκινούν τα σοβαρά προβλήματα», επισημαίνει ο Καθηγητής.
Άλλο οργανισμοί όπως οι εξώθερμοι, ερπετά κτλ. επηρεάζονται περισσότερο από τις μεταβολές του καιρού και της θερμοκρασίας για τον λόγο αυτό περιορίζουν τις μετακινήσεις τους, επιλέγουν σκιερά μέρη κατά τη διάρκεια της ημέρας και κινούνται περισσότερο τις απογευματινές ώρες όταν πέφτει η θερμοκρασία. Αυτά τα ζώα που θέλουν και περισσότερο νερό για να επιβιώσουν, σύμφωνα με τον κ. Γκιώκα αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από την επερχόμενη κλιματική αλλαγή, την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και την μεγαλύτερη ξηρασία.  
«Αυτά τα ζώα όπως τα φίδια, οι σαύρες κ.α. θα επηρεαστούν πιο πολύ γιατί θέλουν νερό για να επιβιώσουν. Ήδη οι ρυθμοί εξαφάνισης ζώων όπως τα βατράχια, τα φίλια και άλλα έχουν αυξηθεί. Αναγκάζονται να μεταναστεύουν, βρίσκουν λιγότερη τροφή και έχουν μικρότερη αναπαραγωγή. Άλλοι πάλι οργανισμοί όπως οι θερμόφιλοι ίσως να βγουν κερδισμένοι καθώς εκμεταλλεύονται της μεγάλες θερμοκρασίες όπως τις θερμονησίδες των πόλεων. Για παράδειγμα τα κοτσίφια τα οποία κατά βάση ζουν στα δάση όμως ορισμένα είδη έρχονται τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο στις πόλεις για να βρουν τροφή κ.α.», σημειώνει ο κ. Γκιώκας.