29.7.19

Χορεύοντας συρτάκι, καλαματιανό και κότσαρι με την ...Ευρώπη!


Ήλιος, θάλασσα, τζατζίκι, γύρος... Λέξεις βασικές στο σημειωματάριο των απανταχού Ευρωπαίων, όταν ο νους τους «ταξιδεύει» στην Ελλάδα. Πλάι σ' αυτές προσθέτουν ολοένα και περισσότεροι, εσχάτως, το ...καλαματιανό, το συρτάκι και το κότσαρι.
Πώς;
Εκπαιδεύοντας το αφτί και «λιώνοντας» τις σόλες των παπουτσιών τους στην εκμάθηση ελληνικών παραδοσιακών χορών!
«Είναι άνθρωποι που αγαπούν την Ελλάδα, θέλουν και αποκτούν ολοκληρωμένη προσέγγιση της ελληνικής παραδοσιακής κουλτούρας και καταφέρνουν να σέρνουν πρώτοι τον χορό!», εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Σάκης Παληογιάννης, χοροδιδάσκαλος και υπεύθυνος του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, ενός οργανισμού που μετρά 30 χρόνια ζωής και μαθαίνει, τον τελευταίο καιρό, παραδοσιακούς χορούς σε ξένους από τη Γηραιά Ήπειρο.
«Το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους ξένους για την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τους χορούς μας, είναι μεγάλο. Διοργανώνουμε σεμινάρια σε συνεργασία είτε με ομάδες του εξωτερικού, είτε με φορείς, όπως ο Χορευτικός Όμιλος Γκρατς, ο οποίος ιδρύθηκε με την παραίνεση του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης και λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια στο Γκρατς της Αυστρίας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα έρχονται οι άνθρωποι αυτοί σε ελληνικό έδαφος και καταξιωμένοι δάσκαλοι χορού, τραγουδιού και μουσικής, τους παραδίδουν μαθήματα. Αποκτούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στον ελληνικό παραδοσιακό πολιτισμό. Ένα τέτοιο σεμινάριο είχαμε τελευταία στη Χαλκιδική», επισήμανε ο κ. Παληογιάννης.
Τι είναι άραγε αυτό που ξεσηκώνει πιο πολύ τους Ευρωπαίους και τους κάνει να σηκώνονται από την καρέκλα; Η απάντηση είναι απλή, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης. «Το αρχικό ερέθισμα, επειδή είναι διεθνώς γνωστό, έχει να κάνει με το συρτάκι. Στην πορεία, ωστόσο, το ενδιαφέρον τους επεκτείνεται και η διάθεση για μάθηση αφορά σε πολλούς άλλους χορούς, από καλαματιανό, συρτό μέχρι και κότσαρι! Με έκπληξη διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά τους, οι οποίοι έχουν ζήλο και διάθεση να αποκτήσουν τόσες γνώσεις, ώστε να εξελίσσονται σε καλύτερους χορευτές ακόμη και από συμπατριώτες μας!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παληογιάννης.
«Μαθαίνουμε στους ξένους να χορεύουν στα βήματά μας, το σημαντικότερο, όμως, είναι πως μέσα από αυτή τη διαδικασία αποκτούν γνώση του ελληνικού πολιτισμού, επισκέπτονται μέρη της χώρας μας, όπως συνέβη πρόσφατα με το σεμινάριο εκμάθησης παραδοσιακών χορών που διοργάνωσε ο όμιλός μας στη Χαλκιδική», σημείωσε ο κ. Παληογιάννης και πρόσθεσε: «Οι χοροί, από εκεί και πέρα, μαθαίνονται εύκολα, ανάλογα βέβαια με το ταλέντο και την αντίληψη που έχει ο καθένας από τους ενδιαφερόμενους. Το ζητούμενο, εντούτοις, δεν είναι να μάθουν οι άνθρωποι αυτοί να χορεύουν γρήγορα, αλλά να αγαπήσουν, όπως το εισπράττουμε συνεχώς, την ελληνική παραδοσιακή μουσική!».

Αναστασία Τελιανίδου