Οι πολυφαινολικές ενώσεις που περιέχονται σε ένα πεντανόστιμο φρούτο, ενδέχεται να βοηθούν στην πρόληψη ή την καταπολέμηση κάποιων τύπων καρκίνου
Ένα μήλο
περιέχει αρκετά χρήσιμα διατροφικά στοιχεία, καθώς έχει αρκετές φυτικές
ίνες (3-5γρ), αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία στο
σύνολό τους προσφέρουν αρκετά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Όσον αφορά
τις θερμίδες αποδίδει 65 kcal ανά 125 γραμμάρια, ενώ αποτελείται από
νερό σε ποσοστό περίπου 84%.
Οι πολυφαινολικές ενώσεις που περιέχονται στα μήλα, ίσως βοηθούν στην
πρόληψη ή καταπολέμηση κάποιων τύπων καρκίνου, όπως του μαστού. Σε
πειραματόζωα έχει φανεί ότι διάφορες πολυφαινόλες αναπτύσσουν ισχυρή
αντικαρκινική δράση.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει μία συσχέτιση μεταξύ της τακτικής
κατανάλωσης μήλων και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου των
πνευμόνων. Ειδικά στους καπνιστές (που είναι και η πιο ευάλωτη ομάδα)
συνιστάται η κατανάλωση μήλων.
Συγκεκριμένα τα μήλα περιέχουν:
Βιταμίνη C:
Πρόκειται για ένα ισχυρό φυσικό αντοξειδωτικό μόριο με την ικανότητα να
προστατεύει τα κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες και παράλληλα να ενισχύει
το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β:
Οι βιταμίνες αυτές βοηθάνε στην καλή λειτουργία του νευρικού μυικού
συστήματος, συμμετέχουν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, στην
παραγωγή ενέργειας και στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Βιταμίνη Α: Η βιταμίνη Α παίζει ρόλο στην προστασία του δέρματος, στην καλή όραση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βιταμίνη Ε:
Η βιταμίνη Ε εμφανίζει αντιοξειδωτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες,
ενώ παράλληλα διαδραματίζει ρόλο στην καλή υγεία του δέρματος.
Βιταμίνη Κ: Η βιταμίνη Κ συμμετέχει στην πήξη του αίματος και συμβάλλει στην υγεία των οστών.
Φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες έχουν ευεργετική δράστη στο έντερο βελτιώνοντας τη λειτουργία του.
Ακόμα, τα μήλα περιέχουν και άλλες ουσίες, τις επονομαζόμενες
πολυφαινόλες, στις οποίες οφείλεται το χρώμα τους (π.χ. τα κόκκινα
μήλα). Αυτές οι ουσίες εμφανίζουν πληθώρα ευεργετικών επιδράσεων. Τέτοια
αντιοξειδωτικά μόρια είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο καρδιαγγειακό μας
σύστημα, έχουν την ικανότητα να μειώνουν τον κίνδυνο του άσθματος και
του καρκίνου του πνεύμονα.
Πηγή: Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας,
κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα, Δημήτρης Κουρέτας & Ηλίας Μαμαλάκης,
Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ