13.9.19

Μεταξύ Νοτίου Αφρικής και Γκάνας η οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα

Σε σχέση με την περσινή κατάταξη με τα στοιχεία του 2016, η χώρα μας υποχώρησε κατά μία θέση

Πολύ χαμηλές επιδόσεις εξακολουθεί να σημειώνει η Ελλάδα στον τομέα της οικονομικής ελευθερίας, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Fraser.
Η χώρα μας καταλαμβάνει την 102η θέση ανάμεσα σε 162 χώρες στη φετινή μελέτη «Η Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο» που δημοσίευσε σήμερα το καναδικό Ινστιτούτο Fraser και παρουσιάζει στη χώρα μας για 4η συνεχόμενη χρονιά το ΚΕΦίΜ.
Η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στη Νότια Αφρική (101η) και την Γκάνα (103η θέση) σε ό,τι αφορά τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας.
Σε σχέση με την περσινή κατάταξη με τα στοιχεία του 2016, η χώρα μας υποχώρησε κατά μία θέση παρόλο που το 2017 η ελληνική οικονομία σημείωσε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ύστερα από 2 χρόνια συρρίκνωσης.
Την ίδια στιγμή, η χώρα μας συνεχίζει να έχει τη χειρότερη επίδοση όχι μόνο μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε καθεμία από τις πέντε βασικές υποκατηγορίες του δείκτη η Ελλάδα καταλαμβάνει μία από τις 3 χειρότερες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Ενδεικτικές είναι οι επιδόσεις της Σλοβενίας, χώρα με την αμέσως καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η οποία κατατάσσεται 35 θέσεις πάνω από τη χώρα μας, στην 67η θέση παγκοσμίως.
Οι τέσσερις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως παραμένουν φέτος ίδιες με πέρσι, αφού το Χόνγκ Κόνγκ βρίσκεται ξανά στην κορυφή του δείκτη και ακολουθούν κατά σειρά η Σιγκαπούρη, Νέα Ζηλανδία και η Ελβετία, με τις ΗΠΑ να συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.
Τελευταία ανάμεσα στις 162 χώρες βρίσκεται για μία ακόμη χρονιά η Βενεζουέλα.
«Όσοι ακόμη και σήμερα ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ο πολύς ‘νεοφιλελευθερισμός’ της, καλά θα κάνουν να δουν τη για μια ακόμη φορά απογοητευτική κατάταξη της χώρας μας στον δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας στον Κόσμο – στην 102η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα στη Γκάνα και τη Νότια Αφρική. Το διάστημα που έχουμε να καλύψουμε απλώς και μόνο για να φτάσουμε την τελευταία χώρα αναφοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μεγάλο, και για να διανυθεί χρειάζονται στοχευμένες, τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Αν όμως πραγματικά θέλουμε περισσότερη ευημερία για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, η μόνη αποδεδειγμένα αποτελεσματική συνταγή είναι η περισσότερη οικονομική ελευθερία» υποστήριξε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦίΜ Νίκος Ρώμπαπας.
Ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους· το κράτος δικαίου· την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα· την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο· και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.
Έγκριτες έρευνες επιβεβαιώνουν σταθερά ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, έχουν ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων και το ΚΕΦίΜ.