12.9.19

Και από ιδιωτικά φαρμακεία τα φάρμακα για καρκινοπαθείς

Σε πρώτη φάση θα δίνονται και φάρμακα και για ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση - Εξετάζεται πώς θα χορηγούνται όλα τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία

Ανοίγει και το δεύτερο κανάλι διανομής των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), εκτός των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, προς τους ασφαλισμένους με σοβαρές παθήσεις. Μετά τη δωρεάν διάθεση των ογκολογικών σκευασμάτων από τις ιδιωτικές κλινικές, και τα ιδιωτικά φαρμακεία θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Το θέμα της διάθεσης των ΦΥΚ, των λεγόμενων και ακριβών φαρμάκων που προορίζονται για ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, συζητήθηκε χθες μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του προεδρείου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με τους εκπροσώπους του τελευταίου να υπογραμμίζουν το θετικό και εποικοδομητικό κλίμα της συνάντησης.

Η συρρίκνωση των "ουρών της ντροπής" στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για την οποία είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αποτέλεσε την πρώτη προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε δυο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων τους, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υλοποίησαν σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών τη διάθεση των ογκολογικών φαρμάκων απευθείας απο τις κλινικές.
Πλέον περίπου 2.000 ασφαλισμένοι αντί να περιμένουν με τις ώρες να εξυπηρετηθούν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να πάρουν το φαρμάκο τους και στη συνέχεια να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, πηγαίνουν στις κλινικές όπου εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι έχουν φροντίσει να προμηθευτούν από τα φαρμακεία του Οργανισμού τα σκεύασματα για τους καρκινοπαθείς. Σημειώνεται πως η διαδικασία αυτή δεν συνεπάγεται καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

«Είναι το πρώτο βήμα για τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας την περασμένη Πέμπτη εγκαινιάζοντας τη συγκεκριμένη συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές.
Το δεύτερο βήμα στη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών υλοποιείται με τη συνεργασία των φαρμακοποιών. Όπως πληροφορείται το ygeiamou.gr, οι δύο πλευρές, υπουργείο και ΠΦΣ, εξετάζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη διάθεση των ΦΥΚ, δεδομένου ότι η σχετική διαδικασία εμπεριέχει κάποια στάδια αυξημένης δυσκολίας και απαιτεί αυξημένης ευελιξίας και ασφάλειας κινήσεις.

Εξετάζεται πχ η αλυσίδα του φαρμάκου, το πώς θα φτάνει το σκεύασμα από τη φαρμακαποθήκη ή και από τη φαρμακευτική εταιρία στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και από εκεί στα ιδιωτικά φαρμακεία που θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δωρεάν διάθεση για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί η στοχευμένη διαδρομή αλλά και ο τελικός αποδέκτης του ακριβού φαρμάκου, δηλαδή ο ασθενής. Σε πρώτη φάση η δωρεάν διάθεση από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα αφορά τα ογκολογικά σκευάσματα και τα φάρμακα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στη συνεδρίαση του ΠΦΣ την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο το κλίμα εντός του ΔΣ προδιαγράφεται θετικό, με τα περισσότερα μέλη να τοποθετούνται υπέρ της συμμετοχής των φαρμακοποιών στα μέτρα ανακούφισης των ασθενών ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που υλοποιεί το υπουργείο Υγείας. Υπάρχουν βεβαίως και εκπρόσωποι του κλάδου που διατυπώνουν ισχυρές επιφυλάξεις σχετικά με τον κοινωνικό ρόλο που τους ανατίθεται, επιμένοντας ότι οι φαρμακοποιοί θα παρέχουν υπηρεσία εντός του φαρμακείου τους διαθέτοντας τα φάρμακα στους ασφαλισμένους - οι τελευταίοι δεν θα επιβαρύνονται οικονομικά- και ότι θα πρέπει αυτή να κοστολογηθεί από τον ΕΟΠΥΥ. Προσώρας εκείνοι που ψηφίζουν "ναι" στη δωρεάν διάθεση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι περισσότεροι από οσους ακούνε με επιφύλαξη και άρνηση το μέτρο. Αν αλλάξουν οι συσχετισμοί η ηγεσία του ΠΦΣ ίσως αναγκαστεί να θέσει το ζήτημα στη Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ.

Εκτός από τη διάθεση των ΦΥΚ, ο ΠΦΣ έθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την επίλυση των θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο όπως μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων, τη θέσπιση κινήτρων για τις συστεγάσεις φαρμακείων, τον εκσυγχρονισμό του απηρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΠΦΣ και των Φαρμακευτικών Συλλόγων, τον δραστικό έλεγχο της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών, καθώς και την αποφασιστική συμβολή των φαρμακοποιών στον αντιγριπικό εμβολιασμό.