14.9.19

Ενας «Τυφώνας» έρχεται να βάλει τέλος στη θαλάσσια ρύπανση


Ένα διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα για τους ωκεανούς αποτελούν τα θαλάσσια απορρίμματα. Με τις μελέτες των ερευνητών να είναι κάθε χρόνο όλο και πιο δυσοίωνες, ο πλανήτης Γη «φωνάζει» απεγνωσμένα για βοήθεια, ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του. Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός για το 2018, τουλάχιστον 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών εισέρχονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς, ενώ αναμένεται μέχρι το 2050 να περιέχουν περισσότερο πλαστικό από ό,τι ψάρια (σε βάρος). Οι θάλασσες της Ελλάδας δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτό, με πρόσφατο παράδειγμα τις εικόνες του πρακτορείου Reuters από την υποθαλάσσια χωματερή στην Άνδρο, που έκαναν το γύρο του κόσμου.
      Ένας «Τυφώνας» όμως, επιδιώκει να βάλει το δικό του λιθαράκι, ώστε να καθαριστούν οι ελληνικές ακτές και ο βυθός τους και να σαρώσει τη θαλάσσια ρύπανση. 


Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, στο πλαίσιο του έργου του για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενισχύθηκε στη μάχη του κατά της ρύπανσης με την απόκτηση του πλοίου «Typhoon», το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει τη δράση του με παράκτιους καθαρισμούς στο Αιγαίο, αναδεικνύοντας τον σημαντικό του ρόλο για την προστασία των ελληνικών θαλασσών.
      Το νορβηγικής ναυπήγησης Typhoon έχει μήκος 72 μέτρα και πλάτος 16. Εκτός από τα σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης και τον βασικό εξοπλισμό πυρόσβεσης και καταπολέμησης πετρελαϊκής ρύπανσης, το πλοίο φιλοξενεί ταχύπλοα που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών. Το Typhoon υλοποίησε κάποιες δοκιμαστικές δράσεις στην περιοχή του Λαυρίου, της Κέας, και κάποιων νησιών στον Αργοσαρωνικό.