Οχτώ είναι αυτή τη στιγμή τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα που λειτουργούν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σε Ταύρο (Πέτρου Ράλλη-Διεύθυνση Αλλοδαπών), Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, Παρανέστι Δράμας, Ξάνθη, Φυλάκιο Ορεστιάδας, Μόρια Λέσβου και Κω.
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη στείλει έγγραφο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να προτείνει στρατόπεδα εγκαταλελειμμένα ή άλλους στρατιωτικούς χώρους ούτως ώστε να τους μετατρέψει σε κλειστούς χώρους για να κρατούνται οι μετανάστες που αναμένεται να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.
Τα υποψήφια στρατόπεδα τα οποία ενδέχεται να «ενεργοποιηθούν» εφόσον αρχίζουν να «γεμίζουν» τα ήδη υπάρχοντα είναι τα εξής: Πυροβολικού – Θήβα, Μηχανικού – Ναύπλιο, 9ο Σύνταγμα Πεζικού – Καλαμάτα, 547/ΑΜ Τάγμα Πεζικού – Ρέθυμνο, 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων – Μεσολόγγι, 1ο Σύνταγμα Πεζικού. ΔΙΚΕ – Τρίπολη, Υγειονομικού – Άρτα, Εφοδιασμού- Μεταφορών – Σπάρτη, 586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού – Γρεβενά, Υλικού Πολέμου – Λαμία, Διακλαδικό Κέντρο – Τρίπολη.
Από αυτά τις περισσότερες πιθανότητες για να ανοίξουν άμεσα συγκεντρώνουν τα στρατόπεδα της Σπάρτης και του Ναυπλίου, εφόσον γεμίσουν τα οκτώ υπάρχοντα προαναχωρησιακά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αν κριθεί απαραίτητο θα μετατραπούν και άλλα στρατόπεδα σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, και αυτό θα γίνεται σταδιακά στην περίπτωση που παρατηρείται υπερπληθυσμός στα υφιστάμενα.
Επιχείρηση αποσυμφόρηση
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα θα επιχειρηθεί αύξηση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών καθώς τα τελευταία 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ο αριθμός τους ήταν μόλις 1.806. Η προσπάθεια που θα κάνει το υπουργείο είναι να φτάσει ο αριθμός των επιστροφών στους 10.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2020. Μόνο τη φετινή χρονιά έχουν έρθει στην Ελλάδα πάνω από 45.600 πρόσφυγες-μετανάστες από τους 77.400 συνολικά που εισήλθαν στην Ευρώπη από ολόκληρη τη Μεσόγειο. Αντίστοιχα βάσει των πρόσφατων εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, από τις 19 Αυγούστου έως και την 1η Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 1.133 αφίξεις μέσω της οδού της Δυτικής Μεσογείου/Ατλαντικού, 1.369 μέσω της οδού της Κεντρικής Μεσογείου και 4.879 μέσω της οδού της Ανατολικής Μεσογείου.
Προσλήψεις στην υπηρεσία ασύλου και εύρεση χώρων
Όπως λένε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στόχος είναι τον φετινό χειμώνα να βρίσκονται λιγότεροι από τους μισούς μετανάστες στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών στα ελληνικά νησιά, την ώρα που οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Την τελευταία εβδομάδα έχουν φτάσει στα ελληνικά παράλια πάνω από 750 άτομα, με το σχέδιο για αποσυμφόρηση των νησιών να συνεχίζεται σήμερα με τη μεταφορά αρκετών προσφύγων και μεταναστών από το ΚΥΤ της Μόριας.
Στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε την περασμένη Δευτέρα, στον απόηχο του θανάτου της μητέρας από το Αφγανιστάν, η οποία απανθρακώθηκε μέσα στο κοντέινερ όπου διέμενε στη Μόρια μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης έκανε λόγο για άμεση πρόσληψη 400 υπαλλήλων στην υπηρεσία ασύλου ώστε να εξεταστούν με γρήγορους ρυθμούς τα αιτήματα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης ο αριθμός των αιτημάτων ασύλου φτάνει τις 75.000, τα οποία λόγω έλλειψης προσωπικού δεν προχωρούν. Πρακτικά αυτό καθυστερεί τη διαδικασία επιστροφών, αλλά και εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πρόθεση να μετακινηθούν περίπου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι έχουν υποβάλει αιτήματα ασύλου ή έχουν γίνει δεκτά, από τα νησιά στην ενδοχώρα το επόμενο χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τον αρμόδιο υπουργού και τους περιφερειάρχες συζητήθηκε πριν από μία εβδομάδα η δημιουργία περισσοτέρων από 13 χώρων φιλοξενίας σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα που θα νοικιαστούν στις περιφέρειες της Ελλάδας. Το σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας της Κατεχάκη προβλέπει ισοκατανομή των προσφύγων και των μεταναστών σε κάθε περιφέρεια. Παράλληλα, έχουν ληφθεί αποφάσεις για φιλοξενία των προσφύγων όχι απαραίτητα σε νέες δομές αλλά σε ξενοδοχεία που υπολειτουργούν ή είναι ανενεργά. Βασικός στόχος η απομάκρυνση τουλάχιστον 15.000 προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.
Η μεταφορά τους θα γίνει κυρίως σε ξενοδοχεία και άλλους χώρους φιλοξενίας. Την περασμένη Πέμπτη το υπουργείο προστασίας του Πολίτη δημοσίευσε πρόσκληση δήλωσης ενδιαφέροντος για όσους διαθέτουν, κύρια και μη, ξενοδοχειακά καταλύματα σε όλη την Ελλάδα πλην των περιφερειών του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου. Όπως ανέφερε η πρόσκληση δήλωσης ενδιαφέροντος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η μίσθωση θα γίνει σίγουρα για έξι μήνες, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα μονομερούς παράτασης επιπλέον έξι μηνών, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο από τους επικεφαλής της Κατεχάκη. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση αφορά ξενοδοχεία, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια- διαμερίσματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με οικίσκους, δυναμικότητας τουλάχιστον είκοσι 20 κλινών, βάσει των όσων καθορίζονται στα έγγραφα για τη νόμιμη λειτουργία τους. Η πρόσκληση δήλωσης ενδιαφέροντος αναφερόταν επίσης κτίρια συγκροτημάτων κατοικιών, συγκεκριμένου αριθμού τετραγωνικών ώστε να διασφαλίζεται η στέγαση τουλάχιστον 20 ατόμων. Όσον αφορά τη σειρά μειοδοσίας οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να προτείνουν τιμές προσφοράς κάτω των 12 ευρώ/ωφελούμενο/ ημέρα διαμονής χωρίς Φ.Π.Α., που προβλέπεται ως ανώτατο όριο τιμής μονάδος, ενώ σε περίπτωση ισοβαθμίας η επιλογή θα γίνει με βάση την χρονολογική σειρά κατάθεσης της αίτησης.