Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών είχαν κατεβάσει ταχύτητα τους τελευταίους μήνες δίνοντας την ευκαιρία στους φορολογούμενους να ενταχθούν στη ρύθμιση αλλά από σήμερα, ο εισπρακτικός μηχανισμός αναμένεται να πάρει και πάλι «φωτιά». Αν ένας φορολογούμενος γύρισε την πλάτη σε μια ρύθμιση 120 δόσεων, δύσκολα θα σπεύσει να ενταχθεί σε ένα πάγιο σχήμα 12-24 δόσεων…
Από σήμερα, η πάγια ρύθμιση είναι η μόνη ενεργή επιλογή διευθέτησης των φορολογικών οφειλών, αλλά εάν δεν υπάρξουν ανατροπές στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών σύντομα θα συμπληρωθεί από μια ευνοϊκότερη ως προς τον αριθμό των δόσεων (24-48) ρύθμιση με την ενσωμάτωση, όμως, εισοδηματικών κριτηρίων.
Σχετικές διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν στο υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με τους έως σήμερα σχεδιασμούς, η νέα ρύθμιση θα αφορά μόνο χρέη τα οποία θα βεβαιωθούν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.
Με απλά λόγια, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτων αφήσει απλήρωτο τον φετινό φόρο εισοδήματος δεν θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του αυτό σε περισσότερες από 12 δόσεις, όπως έχει τη δυνατότητα να κάνει και σήμερα με την ισχύουσα πάγια ρύθμιση. Εάν όμως ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει στην ώρα του τον ΦΠΑ του Απριλίου 2020 και πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια που θα συνοδεύουν τη νέα ρύθμιση θα μπορεί να «σπάσει» το χρέος του σε έως 24 δόσεις.
Η σημερινή πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και με απλές διαδικασίες υπαγωγής παραμένει σε ισχύ παράλληλα με το νέο πάγιο σύστημα διευθέτησης οφειλών. Όλα αυτά σε επίπεδο σχεδιασμών, μέχρι τώρα.
Η είσπραξη
Η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία τελικά δεν πήγε άσχημα. Η ανάλυση των δεδομένων τις επόμενες ημέρες θα δείξει εάν θα αφαιρέσει ή θα προσθέσει έσοδα στο δημόσιο ταμείο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των θεσμών που προέβλεπαν «τρύπα» ή του υπουργείου Οικονομικών που περίμενε έξτρα εισπράξεις.
Περίπου 700.000 φορολογούμενοι επιχείρησαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία τα οποία αφορούν τις επιδόσεις της ρύθμισης έως χθες το μεσημέρι, δύο στους τρεις τα είχαν καταφέρει καταβάλλοντας και την πρώτη δόση. Το τελικό ταμείο της ρύθμισης σήμερα θα οδηγήσει σε ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Έως χθες το μεσημέρι πάντως 660.082 φορολογούμενοι είχαν τρέξει τις διαδικασίες ρύθμισης συνολικών οφειλών 6,370 δισ. ευρώ εκ των οποίων 4,5 δισ. ευρώ κεφάλαιο και κάτι λιγότερο από 1,9 δισ. ευρώ προσαυξήσεις. Οι επικυρωμένες ρυθμίσεις περιορίζονταν σε 454.246 και το συνολικά ρυθμιζόμενο ποσό σε 3.981 δισ. ευρώ (2,864 δισ. ευρώ κεφάλαιο). Στο ταμείο του δημοσίου είχαν μπει 401,9 εκατ. ευρώ.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τον Ιούλιο έδειχναν 4.019.350 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη (αν και παραπάνω από τους μισούς είτε οφείλουν μικροποσά, είτε έχουν πτωχεύσει, είτε έχουν πεθάνει…) εκ των οποίων 1.222.301 φορολογούμενοι έχουν ήδη βιώσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για τις οφειλές τους. Συνολικά ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία να επιβάλλει κατασχέσεις και λοιπά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1.819.142 φορολογούμενους.