25.10.19

Πιο δύσκολη η ψωρίαση για τις γυναίκες

Οι γυναίκες με ψωρίαση φαίνεται να επιβαρύνονται από τη ασθένεια, σε σημαντικότερο βαθμό σε σχέση με τους άνδρες. 
Οι γυναίκες με ψωρίαση ή ψωριασική αρθρίτιδα βιώνουν τη νόσο διαφορετικά και χρήζουν διαφοροποιημένης προσέγγισης και διαχείρισης, επισήμαναν σήμερα οι ειδικοί με αφορμή την 29η Οκτωβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης. Νόσος που, όπως είπαν, θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζεται διαφορετικά καθώς δεν είναι μόνο μια ασθένεια του δέρματος. Η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι σοβαρές ασθένειες που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και άλλων συν-νοσηροτήτων, τόνισαν. Επίσης επισήμαναν την ισχυρή συσχέτιση της με την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών, κάποιες από τις οποίες είναι ιδιαίτερα σοβαρές.
Σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε το Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ», ο πρόεδρος του Κώστας Λούμος είπε πως οι ασθενείς με ψωρίαση «έχουν 58% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν ένα μεγάλο καρδιακό επεισόδιο, 46% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν Νόσο του Crohn's  και Διαβήτη τύπου 2, ενώ πολύ συχνά εμφανίζεται σ' αυτούς παχυσαρκία, υψηλή πίεση και κατάθλιψη».
Όπως εξήγησε, η ψωρίαση μπορεί να συντομεύσει το προσδόκιμο ζωής κατά 10 χρόνια ή περισσότερο, και προσέθεσε ότι «οι άνθρωποι που ζουν με ψωρίαση ή ψωριασική αρθρίτιδα χρειάζονται πρόσβαση σε ποιοτική θεραπεία για να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου».
Η ψωρίαση στις γυναίκες
«Η ύπαρξη της ψωρίασης», τόνισε η Μαρία Παπαλέξη, αντιπρόεδρος του ΚΑΛΥΨΩ, «συνεπάγεται αλλαγές στην καθημερινότητα του ατόμου, καθώς ως χρόνια πάθηση απαιτεί ιατρική και φαρμακευτική υποστήριξη».
Ανάλογα με τη σοβαρότητα και τα σημεία όπου εντοπίζεται η νόσος, καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να περιοριστούν ή να εγκαταλειφθούν, τουλάχιστον στις περιόδους των εξάρσεων, τόνισε και προσέθεσε: «Εκτός από την ιατρική διάσταση, η ψωρίαση συνδέεται με μία σειρά από ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις, ικανές να επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς».
Η Μαίρη Πολίτου, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, από τη Β' Πανεπιστημιακή Κλινική του «Α.ΣΥΓΓΡΟΣ», εξήγησε γιατί οι γυναίκες ασθενείς φαίνεται να επιβαρύνονται από την ψωρίαση σε σημαντικότερο βαθμό σε σχέση με τους άνδρες.
Όπως είπε: «καλούνται επιπρόσθετα να αντιμετωπίσουν πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα πώς θα βαφτούν, θα φτιάξουν τα μαλλιά τους, θα ντυθούν ή ακόμη και πώς θα κάνουν αισθητικού τύπου επεμβάσεις. Επίσης, η γυναίκα ασθενής φέρει το βάρος της διαχείρισης της νόσου και κατά τη διάρκεια της ευαίσθητης περιόδου της κύησης και του θηλασμού, κατά την οποία οι επιτρεπόμενες θεραπείες είναι περιορισμένες».
Ενώ λοιπόν η ψωρίαση προσβάλλει με τον ίδιο τρόπο και τα δύο φύλα, οι γυναίκες ασθενείς φαίνεται να βιώνουν πιο έντονα τον στιγματισμό της ψωρίασης και αποτελεί γι' αυτές επιτακτική ανάγκη η πρόσβαση σε αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες σε όλες τις περιόδους ζωής της ακόμη και κατά την κύηση και τον θηλασμό, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Διαταράσσει και την ψυχική υγεία
«Υπάρχει μια ισχυρή και σημαντική σχέση μεταξύ της ψωρίασης και της ψυχικής υγείας», σύμφωνα με τα όσα είπε η Μελίνα Σκούφου, συντονίστρια της ομάδας Ψυχικής και Σωματικής έκφρασης του ΚΑΛΥΨΩ.
Τα ψυχολογικά προβλήματα ενδέχεται να επηρεάσουν τις καθημερινές κοινωνικές δραστηριότητες και την εργασία.  Οι ασθενείς με ψωρίαση αναφέρουν, σύμφωνα με τα όσα είπε η κα Σκούφου, ότι «νιώθουν αμηχανία, έλλειψη αυτοεκτίμησης, θυμό ή απελπισία και εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό τάσεως για αυτοκτονία. Αυτό πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Σε μια μελέτη 127 ασθενών με ψωρίαση, ποσοστό 9,7% των ασθενών ανέφεραν ότι επιθυμούσαν να πεθάνουν και 5,5% ανέφεραν ενεργό αυτοκτονικό ιδεασμό τη στιγμή της διεξαγωγής της μελέτης».
Οι νεότερες θεραπείες
Τα τελευταία χρόνια η θεραπεία της ψωρίασης αποτελεί πεδίο συνεχούς έρευνας. Η προοδευτική κατανόηση των παθογενετικών μηχανισμών του νοσήματος και η αλματώδης εξέλιξη της βιοτεχνολογίας έχουν φέρει επανάσταση, όπως είπε η Χαριτωμένη Βαβούλη, δερματολόγος - αφροδισιολόγος, στην Πανεπιστημιακή Κλινική του «Α.ΣΥΓΓΡΟΣ». «Νέες στοχευμένες θεραπείες έχουν κυκλοφορήσει και άλλες βρίσκονται υπό μελέτη και αναμένεται να κυκλοφορήσουν μελλοντικά. Μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια ολιστική, δηλαδή σφαιρική, που αναφέρεται στο σύνολο των εκδηλώσεων της ψωρίασης, θεραπευτική αντιμετώπιση. Οι νεότερες θεραπείες προσφέρουν δερματική κάθαρση στην πλειοψηφία των ασθενών, σημαντική ύφεση της νόσου για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ η εμπειρία της από τη χορήγησή της διαρκώς αυξάνεται και εμπλουτίζεται».